Εξαρθρώθηκε «οικογενειακή συμμορία» στη Βόρεια Ελλάδα – Ρήμαζαν επιχειρήσεις με λεία 300.000 ευρώ και δήλωναν άστεγοι
Με τζιπ και ασυρμάτους χτυπούσαν σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική – Οι 49 δικογραφίες του παρελθόντος και το πάθος για τον τζόγο.
Με τζιπ και ασυρμάτους χτυπούσαν σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική – Οι 49 δικογραφίες του παρελθόντος και το πάθος για τον τζόγο.
Ένα καίριο πλήγμα στο οργανωμένο έγκλημα κατάφερε η Ελληνική Αστυνομία στη Βόρεια Ελλάδα, βάζοντας τέλος στη δράση μιας ιδιαίτερα δραστήριας εγκληματικής ομάδας. Τα μέλη της, λειτουργώντας με στρατιωτική πειθαρχία και επαγγελματικό σχεδιασμό, είχαν γίνει ο φόβος και ο τρόμος για επιχειρήσεις και κατοικίες σε τέσσερις νομούς, αποκομίζοντας παράνομα κέρδη που αγγίζουν τις 300.000 ευρώ.
Η αντίστροφη μέτρηση για τη σύλληψή τους ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης, 20 Νοεμβρίου 2025, όταν σε περιοχή της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε ευρείας κλίμακας επιχείρηση από το Τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας. Το αποτέλεσμα ήταν να περάσουν χειροπέδες σε τέσσερις άνδρες, ηλικίας 47, 41, 36 και 34 ετών, οι οποίοι αποτελούσαν τον σκληρό πυρήνα της οργάνωσης.
Δράση με επαγγελματικό σχέδιο και τεχνολογία
Αυτό που προκαλεί εντύπωση στους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. είναι ο τρόπος που λειτουργούσε η συμμορία (modus operandi). Δεν επρόκειτο για ευκαιριακούς διαρρήκτες, αλλά για μια ομάδα που είχε επενδύσει σε εξοπλισμό και τεχνογνωσία. Χτυπούσαν κυρίως το βράδυ ή νωρίς το πρωί, βάζοντας στο στόχαστρο απομακρυσμένες επιχειρήσεις και σπίτια στη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, το Κιλκίς και την Πέλλα.

Για τις μετακινήσεις τους χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά οχήματα τύπου τζιπ, τα οποία είχαν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ώστε να μπορούν να κινούνται σε δύσβατους δρόμους και χωράφια, αποφεύγοντας τα κεντρικά οδικά δίκτυα και τα μπλόκα της αστυνομίας. Επιπλέον, η «τεχνογνωσία» τους περιλάμβανε:
Αντιπαρακολούθηση: Είχαν στην κατοχή τους συσκευές για να παρακολουθούν τις συχνότητες της Αστυνομίας, ακούγοντας τις διαβιβάσεις των περιπολικών ώστε να αποφεύγουν τη σύλληψη.
Καταστροφή στοιχείων: Πριν ή κατά τη διάρκεια της εισβολής, φρόντιζαν να ξηλώνουν ή να καταστρέφουν τα κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης (κάμερες).
Κλοπές οχημάτων: Συχνά αφαιρούσαν αγροτικά οχήματα από τις επιχειρήσεις που λήστευαν, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούσαν ως «αναλώσιμα» για τις επόμενες επιδρομές τους.
Οικογενειακή υπόθεση με διακριτούς ρόλους
Η δομή της οργάνωσης ήταν βασισμένη σε στενούς συγγενικούς και φιλικούς δεσμούς, γεγονός που εξασφάλιζε τη στεγανοποίηση και την εμπιστοσύνη μεταξύ των μελών. Όλοι διέμεναν στον ίδιο οικισμό στη Θεσσαλονίκη, κάτι που διευκόλυνε τον άμεσο σχεδιασμό των χτυπημάτων.
Οι ρόλοι ήταν ξεκάθαροι:
Ο 47χρονος και ο 36χρονος ήταν οι «μεταφορείς». Είχαν αναλάβει την ευθύνη να βρίσκουν τα κατάλληλα επιχειρησιακά οχήματα και, λόγω των οδηγικών τους ικανοτήτων, αναλάμβαναν τη διαφυγή. Ήταν επίσης υπεύθυνοι για την απόκρυψη και τον σχολαστικό καθαρισμό των αυτοκινήτων για την εξάλειψη ιχνών DNA.
Ο 41χρονος και ο 34χρονος ήταν η «ομάδα κρούσης». Αυτοί αναλάμβαναν το ρίσκο της εισβολής, παραβιάζοντας τις εγκαταστάσεις και αφαιρώντας χρηματοκιβώτια, μετρητά και κοσμήματα.

Δήλωναν «σκηνίτες» αλλά ζούσαν με χλιδή
Ίσως το πιο εξοργιστικό στοιχείο της υπόθεσης είναι το προφίλ που παρουσίαζαν προς τα έξω οι κατηγορούμενοι. Σύμφωνα με την οικονομική έρευνα της Αστυνομίας, κανένας τους δεν εργαζόταν νόμιμα. Ζούσαν αποκλειστικά από τα κλοπιμαία και από κρατικά επιδόματα.
Μάλιστα, ενώ διέμεναν κανονικά σε σπίτια, στις φορολογικές τους δηλώσεις εμφανίζονταν ως άστεγοι ή «σκηνίτες». Την ίδια ώρα, ο καθένας τους είχε στην κατοχή του περισσότερα από ένα αυτοκίνητα, ενώ ήταν τακτικοί θαμώνες σε χώρους τυχερών παιχνιδιών, όπου ξόδευαν μεγάλα ποσά από την παράνομη δραστηριότητά τους.
Βαρύ ποινικό μητρώο
Οι τέσσερις συλληφθέντες είναι παλιοί γνώριμοι των αρχών. Στο παρελθόν έχουν σχηματιστεί σε βάρος τους συνολικά 49 δικογραφίες για παρόμοια αδικήματα. Παρά το γεγονός ότι τους είχαν επιβληθεί περιοριστικοί όροι κατ’ επανάληψη, εκείνοι συνέχιζαν ανενόχλητοι την εγκληματική τους καριέρα.
Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 20 περιπτώσεις (16 σε επιχειρήσεις, 2 σε οικίες και 2 κλοπές οχημάτων) που διαπράχθηκαν από τον Ιούλιο έως τον Νοέμβριο του 2025. Κατά τις έρευνες βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ασύρματοι, διαρρηκτικά εργαλεία, χρυσαφικά, αλλά και δοχεία με ελαιόλαδο, προϊόν πιθανότατα κάποιας από τις κλοπές τους.
ολες οι ειδησεις
- Σχέσεις εξουσίας: Πέντε ταινίες που «διυλίζουν» αυτό που συμβαίνει όταν χάνεται η ισότητα – Δείτε τα official trailers
- Six Feet Under: Η ψυχανάλυση της οικογένειας Φίσερ στο νεκροτομείο από το HBO MAX
- Netflix: Έρχεται το νέο ντοκιμαντέρ «BTS: THE RETURN» – Πότε θα κάνει πρεμιέρα – Δείτε το τρέιλερ
- Κωνσταντίνος Βασάλος: «Μπορώ να έχω φίλες, απλά θα πρέπει να είναι όλες άσχημες»
Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr