current views are: 6

30 Νοεμβρίου 2022
Δημοσίευση17:09

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Καταδίκη των Ρωσικών επιθέσεων κατά των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας

Ειδικό δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Δημοσίευση 17:09’
Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Ειδικό δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να καταδικάσει σθεναρά τις μαζικές επιθέσεις της Ρωσίας εναντίον πολιτικών στόχων, ενεργειακών υποδομών και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, αναφέρει το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου, το οποίο έχει στη διάθεσή του το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στο προσχέδιο τονίζεται επίσης ότι, ενόψει της χειμερινής περιόδου, επιβεβαιώνεται η ετοιμότητα της Ένωσης να παράσχει επειγόντως ανθρωπιστική βοήθεια και βοήθεια πολιτικής προστασίας στην Ουκρανία  και να βοηθήσει στην αποκατάσταση των ζωτικής σημασίας υποδομών.

Επιπροσθέτως υπογραμμίζεται ότι θα επανεξεταστούν οι προσπάθειες για τη διασφάλιση της πλήρους λογοδοσίας για εγκλήματα πολέμου και άλλα σοβαρότατα εγκλήματα σε σχέση με τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων τρόπων εξασφάλισης λογοδοσίας για το έγκλημα της επιθετικότητας, ενώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επιβεβαιώσει επίσης την υποστήριξή του στις έρευνες από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Στο προσχέδιο παράλληλα αναφέρεται ότι θα εξεταστούν οι επιλογές  για τη χρήση περιουσιακών στοιχείων, που έχουν παγώσει, για την υποστήριξη της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας και για σκοπούς αποκατάστασης.

Τέλος, επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με προηγούμενες αποφάσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναλαμβάνει μεγαλύτερη ευθύνη για τη δική της ασφάλεια και στον τομέα της άμυνας ακολουθεί στρατηγική πορεία δράσης και αυξάνει την ικανότητά της να ενεργεί αυτόνομα.

Η Σύνοδος Κορυφής πιθανόν να είναι μονοήμερη, δηλαδή να πραγματοποιηθεί στις 15 Δεκεμβρίου και όχι στις 15 και 16 Δεκεμβρίου, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί. Οι ηγέτες θα βρίσκονται στις Βρυξέλλες ήδη από τις 14/12 για την Σύνοδο ΕΕ-Χωρών ΝΑ Ασίας, οπότε την επόμενη ημέρα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μπορεί να ξεκινήσει τις εργασίες του από το πρωί και όχι αργά το μεσημέρι, όπως συνήθως. Ωστόσο προς το παρόν δεν έχει οριστικοποιηθεί κάποια απόφαση.

Στην κατασκευή υποδομών για πυρηνικά όπλα θα προχωρήσει η Ρωσία

Η Ρωσία θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην κατασκευή υποδομών για τις πυρηνικές της δυνάμεις το 2023, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.

Ο Σοϊγκού ανέφερε σύμφωνα με τηλεοπτικά σχόλια πως η Ρωσία θα εργαστεί επίσης για τη βελτίωση των μάχιμων ικανοτήτων των πυραυλικών δυνάμεών της και πως κατασκευάζονται εγκαταστάσεις για τη φιλοξενία νέων πυραυλικών συστημάτων. Η Ρωσία έχει το μεγαλύτερο απόθεμα πυρηνικών όπλων στον κόσμο, με σχεδόν 6.000 πυρηνικές κεφαλές.

Η εδαφική ακεραιότητα

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει θέσει τα εδάφη που κατέλαβε η Ρωσία στην Ουκρανία κάτω από την πυρηνική ομπρέλα της Μόσχας, προειδοποιώντας πως είναι έτοιμος να υπερασπιστεί την «εδαφική ακεραιότητα» της Ρωσίας με όλα τα διαθέσιμα μέσα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε πως έχουν προειδοποιήσει τη Ρωσία για τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης χρήσης πυρηνικών όπλων.

Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες επρόκειτο να έχουν συνομιλίες στο Κάιρο αυτή την εβδομάδα για την υφιστάμενη συνθήκη Νέα START, η οποία περιορίζει τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών που μπορεί να αναπτύξει η κάθε χώρα.

Όμως η Μόσχα αποσύρθηκε την παραμονή της συνάντησης, κατηγορώντας τις ΗΠΑ για τοξική αντιρωσική συμπεριφορά και προσπάθεια να χειραγωγήσει τη συνθήκη προς όφελός της.

Ειδικό δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία ζητά η ΕΕ

Την σύσταση ενός ειδικού δικαστηρίου, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών, για τη διερεύνηση και τη δίωξη του εγκλήματος της επιθετικότητας της Ρωσίας πρότεινε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ειδικότερα, η κ. φον ντερ Λάιεν σε βιντεομήνυμά της σημειώνει ότι «η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έφερε θάνατο, καταστροφή και ανείπωτα δεινά», αναφερόμενη χαρακτηριστικά στην «φρίκη της Μπούτσα».

«Η Ρωσία πρέπει να πληρώσει για τα φρικτά εγκλήματά της, συμπεριλαμβανομένου του εγκλήματος της επίθεσης εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους», υπογράμμισε.

Η ίδια συμπλήρωσε ότι «αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, ενώ συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, προτείνουμε τη σύσταση ενός ειδικού δικαστηρίου, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών, για τη διερεύνηση και τη δίωξη του εγκλήματος της επιθετικότητας της Ρωσίας. Είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τη διεθνή κοινότητα για να λάβουμε την ευρύτερη δυνατή διεθνή υποστήριξη για αυτό το εξειδικευμένο δικαστήριο».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισήμανε επίσης ότι «η Ρωσία πρέπει επίσης να πληρώσει οικονομικά για την καταστροφή που προκάλεσε. Η ζημιά που υπέστη η Ουκρανία υπολογίζεται σε 600 δισ. ευρώ. Η Ρωσία και οι ολιγάρχες της πρέπει να αποζημιώσουν την Ουκρανία για τη ζημιά και να καλύψουν το κόστος για την ανοικοδόμηση της χώρας».

«‘Εχουμε τα μέσα να κάνουμε τη Ρωσία να πληρώσει. Έχουμε μπλοκάρει 300 δισ. ευρώ από τα αποθεματικά της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας και έχουμε παγώσει 19 δισ. ευρώ από τα χρήματα των Ρώσων ολιγαρχών. Βραχυπρόθεσμα, θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε, με τους εταίρους μας, μια δομή για τη διαχείριση αυτών των κεφαλαίων και την επένδυσή τους. Στη συνέχεια θα χρησιμοποιούσαμε τα έσοδα για την Ουκρανία» εξήγησε.

Επιπροσθέτως, η Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι «μόλις αρθούν οι κυρώσεις, αυτά τα κεφάλαια θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν έτσι ώστε η Ρωσία να καταβάλει πλήρη αποζημίωση για τις ζημιές που προκλήθηκαν στην Ουκρανία».

«Θα εργαστούμε για μια διεθνή συμφωνία με τους εταίρους μας για να γίνει αυτό δυνατό. Και μαζί, μπορούμε να βρούμε νομικούς τρόπους για να το πετύχουμε. Τα φρικτά εγκλήματα της Ρωσίας δεν θα μείνουν ατιμώρητα», κατέληξε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

 


σχετικα αρθρα