Δημοσίευση:

G7: Ο Ντόναλντ Τραμπ στέλνει τη συμφωνία με το Ιράν στο Κογκρέσο και απειλεί τη Ρωσία

Υποσχέθηκε να διαβάσει το κείμενο «μέχρι κεραίας» στους δημοσιογράφους, ενώ επαναφέρει τις κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο.

Επιμέλεια: Γιάννης Μαρκούτης
Δημοσίευση:
Ντόναλντ Τραμπ
EPA/YOAN VALAT
Επιμέλεια: Γιάννης Μαρκούτης

Υποσχέθηκε να διαβάσει το κείμενο «μέχρι κεραίας» στους δημοσιογράφους, ενώ επαναφέρει τις κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο.

Σε ένα πεδίο έντονων γεωπολιτικών ανακατατάξεων εξελίσσεται η σύνοδος κορυφής των ηγετών της G7, καθώς οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η διεθνής ενεργειακή σκακιέρα επανακαθορίζουν τις ισορροπίες. Στο περιθώριο των εργασιών στο γαλλικό θέρετρο Εβιάν, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, προχώρησε σε μια σημαντική πολιτική υποχώρηση, ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να υποβάλει την πρόσφατη συμφωνία με το Ιράν προς εξέταση στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Η κίνηση αυτή έρχεται ως απάντηση στις έντονες πιέσεις που δέχεται το τελευταίο διάστημα από σημαντικό αριθμό Ρεπουμπλικάνων βουλευτών και γερουσιαστών, οι οποίοι απαιτούσαν να έχουν πρόσβαση στο πλήρες κείμενο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος παραδέχθηκε στους δημοσιογράφους ότι αρχικά δεν είχε σκεφτεί να αποστείλει το έγγραφο στο νομοθετικό σώμα, ωστόσο συμπλήρωσε με το γνώριμο ύφος του ότι πλέον του αρέσει αυτή η ιδέα.

Το συγκεκριμένο «μνημόνιο κατανόησης» με την Τεχεράνη, το οποίο έχει ήδη υπογραφεί ηλεκτρονικά και αναμένεται να επικυρωθεί διά ζώσης την ερχόμενη Παρασκευή στη Γενεύη, ορίζει ρητά, σύμφωνα με τον Τραμπ, ότι το Ιράν δεν πρόκειται να αποκτήσει ποτέ πυρηνικά όπλα.

Θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να διασφαλίσει ότι τα μέσα ενημέρωσης δεν θα παρερμηνεύσουν τους όρους, ο πρόεδρος υποσχέθηκε να παραχωρήσει μια έκτακτη συνέντευξη Τύπου.

Εκεί, όπως δεσμεύτηκε, θα διαβάσει το κείμενο μέχρι κεραίας, ώστε να είναι σίγουρος ότι ο Τύπος θα καλύψει την ιστορική αυτή συμφωνία με τον σωστό τρόπο.

Το ρωσικό πετρέλαιο και το μέτωπο της Ουκρανίας

Η εξομάλυνση των σχέσεων της Ουάσινγκτον με το Ιράν και η επικείμενη επαναλειτουργία των Στενών του Ορμούζ φέρνουν άμεσες ανατροπές και στο μέτωπο της Ανατολικής Ευρώπης.

Έχοντας πλέον εξασφαλίσει ότι το πετρέλαιο ρέει άφθονο στις διεθνείς αγορές, προκαλώντας κατακόρυφη πτώση στις τιμές του «μαύρου χρυσού», ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε έτοιμος να σφίξει ξανά την οικονομική μέγγενη γύρω από τη Μόσχα.

Αυτό δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρεπουμπλικάνος ηγέτης κατά τη διάρκεια της επίσημης συνάντησης που είχε στο Εβιάν με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, ο οποίος συμμετέχει στις διευρυμένες συνομιλίες της συνόδου.

Υπενθυμίζεται ότι η Ουάσινγκτον είχε προχωρήσει στην προσωρινή αναστολή ορισμένων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, οι οποίες είχαν επιβληθεί από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, αποκλειστικά και μόνο για να συγκρατήσει τις πληθωριστικές πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Νωρίτερα, ο Τραμπ είχε τετ α τετ και με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στον οποίο μετέφερε το μήνυμα ότι η διπλωματική επιτυχία με το Ιράν λύνει τα χέρια των ΗΠΑ, επιτρέποντάς τους να ασκήσουν εκ νέου μέγιστη οικονομική πίεση στο Κρεμλίνο, διατηρώντας παράλληλα σταθερή την αγορά ενέργειας στη Νέα Υόρκη και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Μείνετε ενημερωμένοι με το Newpost. Ακολουθήστε μας για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.