current views are: 7

16 Ιουνίου 2016
Δημοσίευση11:43

Γκρίνια για τους «53» – Η απουσία της αντιπολίτευσης «έσβησε» το αντάρτικο

Γκρίνιες και εκνευρισμό έχει προκαλέσει σε πολλούς βουλευτές της συμπολίτευσης, η πρωτοβουλία πέντε βουλευτών από τους «53» να δηλώσουν την αντίδρασή τους στη τροπολογία του Γιάννη Μουζάλα 

Δημοσίευση 11:43’

Γκρίνιες και εκνευρισμό έχει προκαλέσει σε πολλούς βουλευτές της συμπολίτευσης, η πρωτοβουλία πέντε βουλευτών από τους «53» να δηλώσουν την αντίδρασή τους στη τροπολογία του Γιάννη Μουζάλα 

Γκρίνιες και εκνευρισμό έχει προκαλέσει σε πολλούς βουλευτές της συμπολίτευσης, η πρωτοβουλία πέντε βουλευτών από τους «53» να δηλώσουν την αντίδρασή τους στη τροπολογία του Γιάννη Μουζάλα για την αλλαγή στις δευτεροβάθμιες επιτροπές ασύλου.

Πολλοί από τους «συντρόφους» λοιπόν του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίστηκαν ενοχλημένοι, θεωρώντας πως τέτοιες πρωτοβουλίες δημιουργούν κλίμα εσωστρέφειας, σε μα συγκυρία ευνοϊκή για το κόμμα συγκυρία, αφού έχει κλείσει η αξιολόγηση και τους επόμενους μήνες τόσο η κυβέρνηση όσο και η ΚΟ δεν θα βρεθούν αντιμέτωποι με δύσκολες καταστάσεις. «Οι γνωστοί πάλι αποφάσισαν να εμφανιστούν», έλεγε χαρακτηριστικά και εύγλωττά βουλευτής στην ομήγυρη που είχε μαζευτεί προκειμένου να συζητήσει το θέμα της ημέρας σε πηγαδάκι του κοινοβουλίου. « Δεν αντέχω άλλο να ασχολούμαι με αυτά, επιλέγω να απέχω, ας λένε ότι θέλουνε», ήταν άλλη κοινή αντίδραση αρκετών βουλευτών όταν η συζήτηση πήγαινε στο συγκεκριμένο θέμα.

  Ωστόσο, υπήρχαν και εκείνοι που έβλεπαν την όλη υπόθεση από μια διαφορετική ματιά, περισσότερο μικροπολιτική, με χαρακτηριστικά κοινοβουλευτικής επιβίωσης.

« Αν παρατηρήσει κανείς, στις δύσκολες ψηφοφορίες όλοι αυτοί που αντιδρούν σήμερα από τους «53» ψήφισαν κανονικά χωρίς πολλές αντιδράσεις. Άρα δεν υπάρχει πρόθεση να ρίξουν τη κυβέρνηση ή να προκαλέσουν αναταραχή», υποστήριξε έτερος βουλευτής που επιχειρηματολογούσε με τη σιγουριά που δείχνει ένας άνθρωπος που πιστεύει στα επιχειρήματά του. « Αυτό που θέλουν είναι να δηλώσουν την πολιτική τους παρουσία, να υπενθυμίσουν ότι βρίσκονται ως εσωκομματικός πυλώνας που θέλει να έχει λόγο στα πράγματα», πρόσθεσε με νόημα και κατέληξε: « ο Τσίπρας έκλεισε ένα κύκλο και πλέον είναι απελευθερωμένος.  Πιθανότατα με την αλλαγή του εκλογικού νόμου, να μπορεί να αλλάξει ακόμα περισσότερο το κόμμα, να κατεβάσει νέα πρόσωπα και πολλοί βουλευτές να χάσουνε την έδρα».     

   Σε κάθε περίπτωση η διαφωνία των «53» στη τροπολογία Μουζάλα αφορούσε διάταξη που αλλάζει τα πρόσωπα που στελεχώνουν τα δευτεροβάθμια όργανα στις υπηρεσίες παροχής ασύλου σε περιπτώσεις που εξετάζεται απορριπτική αρχική απόφαση παροχής ασύλου. Μέχρι πρότινος η υπηρεσία στελεχώνονταν από τρία μέλη των διεθνών οργανώσεων (μεταξύ των οποίων και η Ύπατη Αρμοστεία), ενώ με την τροπολογία τα πρόσωπα αυτά ανθίστανται από δύο δικαστικούς και έναν πολίτη. Η αλλαγή αυτή που προκάλεσε και τις αντιδράσεις, πιθανότατα θα οδηγήσει σε αυστηροποίηση του πλαισίου για τη παροχή του Ασύλου, εξέλιξη που φαίνεται ότι ευνοεί και η ίδια η ΕΕ, η οποία ανησυχεί για το ενδεχόμενο νέας αύξησης των μεταναστευτικών ροών.

  Την ίδια στιγμή ωστόσο, υπήρξε και άλλη μια διάσταση στο νομοσχέδιο που φαίνεται ότι έπιασες πολλούς απροετοίμαστους. Κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δεν ζήτησε την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας επί της τροπολογίας, εξέλιξη που θα έφερνε σε δύσκολη θέση τη κυβέρνηση και θα τροφοδοτούσε ένα νέο κύμα αμφισβήτησης της ικανότητάς της να κυβερνά. Τυπικά τα κόμματα δεν θα μπορούσαν να ζητήσουν ονομαστική μετά τη περαίωση της συζήτησης, το βράδυ της Τετάρτης και ως εκ τούτου η επιστολή των βουλευτών δεν θα μπορούσε να έχει περιεχόμενο. Η αλήθεια όμως είναι ότι μέχρι και την Πέμπτη το πρωί, ελάχιστοι- πέραν των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων- είχαν αντιληφθεί τι ακριβώς συνέβαινε από το βράδυ της προηγούμενης μέρας. Τα ίδια τα  κόμματα δηλαδή δεν έδωσαν τη δέουσα σημασία στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, με τους «μικρούς» να δικαιολογούνται λέγοντας πως δεν έχουν τους βουλευτές που απαιτούνται (15) για να καταθέσουν πρόταση ονομαστικούς και τους υπόλοιπους να κοιτούν απορημένοι.

Υπερψηφίστηκε ο νέος αναπτυξιακός νόμος

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής, κατά πλειοψηφία, ο νέος αναπτυξιακός νόμος, με 152 ψήφους υπέρ, έναντι 101 κατά και 12 «παρών». Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Κατά ψήφισαν οι βουλευτές από τη Νέα Δημοκρατία, το ΚΚΕ, το Ποτάμι, την Ένωση Κεντρώων και τη Χρυσή Αυγή. «Παρών» δήλωσαν οι βουλευτές από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

 


σχετικα αρθρα