9 Απριλίου 2021
Δημοσίευση: 13:00'
Τελευταία ενημέρωση: 18:42'

Γράμμα από τις Βρυξέλλες: Η πολιτική της πολυθρόνας

Ο Ερντογάν χωρίς να ανοίξει το στόμα του, μίλησε και είπε πως αντιλαμβάνεται ο ίδιος την επανασύνδεση της Τουρκίας με την Ευρώπη, ακυρώνοντας μέσα σε δευτερόλεπτα αυτή καθαυτή την επίσκεψη.

Δημοσίευση: 13:00’
Τελευταία ενημέρωση: 18:42’

Ο Ερντογάν χωρίς να ανοίξει το στόμα του, μίλησε και είπε πως αντιλαμβάνεται ο ίδιος την επανασύνδεση της Τουρκίας με την Ευρώπη, ακυρώνοντας μέσα σε δευτερόλεπτα αυτή καθαυτή την επίσκεψη.

Η εικόνα της Προέδρου της Κομισιόν να στέκεται όρθια  ψελλίζοντας  αμήχανα το περίφημο πλέον «Εμμμ» βλέποντας τον Μισέλ και τον Ερντογαν να στρογγυλοκάθονται στις πολυθρόνες τους, μου έφερε στο μυαλό μια άλλη εικόνα, εκείνη της Άνγκελα Μέρκελ όταν στη συνάντησή της στη Μόσχα το 2007 με τον  Ρώσο πρόεδρο, ο Πούτιν ειχε δίπλα του το θεόρατο λαμπραντόρ του αν και ήξερε τη φοβία της Γερμανίδας καγκελαρίου για τα σκυλιά.

Και στις δύο περιπτώσεις το συμπέρασμα είναι κοινό. Η επίδειξη ισχύος από  άνδρες ηγέτες που δεν παίζουν το πολιτικό παιχνίδι σύμφωνα με τους κανόνες του πολιτισμένου δυτικού κόσμου.

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν χρειάστηκε να πει κουβέντα. Απάντησε με τη σιωπή του στις αυστηρές παρατηρήσεις της ηγεσίας των δυο ευρωπαϊκών  θεσμών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες στην Τουρκία, αφήνοντας την Πρόεδρο της Κομισιόν όρθια και αμήχανη να μην ξέρει πού να καθίσει. Η απουσία της πολυθρόνας δίπλα του, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο και όπως έχει συμβεί με προηγούμενες  συναντήσεις  του Ερντογαν με Ευρωπαίους επικεφαλής οι οποίοι  κάθονταν σε καρέκλες δίπλα-δίπλα , ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις και με την πιο ηχηρή πολιτική δήλωση.

Για όσους δεν το κατάλαβαν, ο Ερντογάν με τη στάση του αυτή έκανε πολιτική μέσω του πρωτοκόλλου.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «τιμωρήθηκε» για τη δήλωσή της, όταν με αυστηρό ύφος  επέκρινε τον Τούρκο Πρόεδρο για την αποχώρησή του  από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης: «Ανησυχώ βαθιά για το γεγονός ότι η Τουρκία αποχώρησε από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η οποία στοχεύει στην προστασία των γυναικών και των παιδιών απέναντι στη βία, και σίγουρα εκπέμπει λάθος μήνυμα αυτή τη στιγμή», είπε η Προεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εκδιώχθηκε από τον Σουλτάνο στα 12 μέτρα μακριά του.

Ο Ερντογάν χωρίς να ανοίξει το στόμα του, μίλησε και είπε πως αντιλαμβάνεται ο ίδιος την επανασύνδεση της Τουρκίας με την Ευρώπη, ακυρώνοντας μέσα σε δευτερόλεπτα αυτή καθαυτή την επίσκεψη.

Προσέβαλε  και τη γυναίκα, αλλά και τον θεσμό που εκπροσωπεί.

Έδειξε ότι περιφρονεί κάθε έννοια της φιλοξενίας και τους κανόνες που τη διέπουν, όταν δεν εξυπηρετούνται τα μικροπολιτικά του συμφέροντα. Και κάτι ακόμη.

Κατάφερε να φέρει αντιμέτωπους, να βάλει σε αντιπαράθεση τους δυο ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Γιατί όση κριτική δέχθηκε ο ίδιος, άλλη τόση και ακόμη περισσότερη δέχθηκε και ο Σάρλ Μισέλ για την έλλειψη αντίδρασης, αφού δεν έκανε ούτε την αυτονόητη και αυθόρμητη κίνηση , που θα έκανε ο οποιοσδήποτε έβλεπε την ομόλογό του, τη γυναίκα συνάδελφό του, να στέκεται  και να παρακολουθει σαστισμένη. Γιατί αποδέχθηκε την εσκεμμένη καταπάτηση του πρωτοκόλλου από τον ισλαμιστή Τούρκο πρόεδρο;

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με 24 ώρες καθυστέρηση, με μια μακροσκελή ανάρτηση στο Facebook και όχι με επίσημη ανακοίνωση με την ιδιότητά  του ως επικεφαλής του πρώτου Ευρωπαϊκού θεσμού, επιχείρησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα επιρρίπτοντας  ευθύνες στο πρωτόκολλο και επικρίνοντας  όσους του ασκούν κριτική.

Αλλά και η σιωπή της κ.Φον ντερ Λάιεν έχει ενοχλήσει κυρίως τις γυναίκες που  με τους διαχρονικούς αγώνες τους έχουν βάλει τα λιθαράκια για να κερδηθούν θέσεις εξουσίας. Θα ήθελαν, εκεί μπροστά στις κάμερες  να περάσει από την αμηχανία της στιγμής στη διεκδίκηση των όσων προβλέπει ο θεσμικός της ρόλος, απαντώντας με το κύρος της στην απρέπεια. Η απάντηση, ότι έβαλε σε προτεραιότητα την ουσία από το πρωτόκολλο, δεν αρκεί, ούτε ικανοποιεί όταν έχεις να κάνεις με συνομιλητές που σε υποτιμούν.

Τούτων δοθέντων,πόσο εφικτό είναι στο εξής αυτοί  οι τρεις άνθρωποι να  περάσουν από το σαλόνι στην τραπεζαρία για να συζητήσουν την αποκατάσταση των σχέσεών τους;

Υ.Γ. Με την ευχή και την ελπίδα  η ερώτηση να μη μείνει ρητορική!


TOP NEWS

uncached