current views are: 15

20 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση19:20

Η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε τη σχολή Ευελπίδων

Για τα 190 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς της

Δημοσίευση 19:20’

Για τα 190 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς της

Παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης και της αντίστοιχης στρατιωτικής των Ενόπλων Δυνάμεων και του Στρατού Ξηράς πραγματοποιήθηκε η πανηγυρική συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών για τον εορτασμό της συμπλήρωσης 190 ετών από τη δημιουργία της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων με απόφαση του πρώτου κυβερνήτη της μόλις απελευθερωμένης Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια, την 1η Ιουλίου 1828, που υλοποιήθηκε με άλλο διάταγμα της 21ης Δεκεμβρίου 1828, που θεωρείται και η γεννέθλιος ημερομηνία της Σχολής.  

Στη σεμνή αλλά συγκινητική τελετή της βραβεύσεως της ΣΣΕ από την Ακαδημία Αθηνών, το ανώτερο πνευματικό ίδρυμα της χώρας, παραβρέθηκαν ο  Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Αμύνης Παναγιώτης Ρήγας και η Υφυπουργός Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, συνοδευόμενοι από τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ και ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή, από πλευράς της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως ο βουλευτής και αρμόδιος Τομεάρχης Αμύνης Βασίλης Κικίλιας, ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής (και Έφεδρος Υποστράτηγος του ΕΣ τιμητικώς) κ.κ.Νικόλαος Χατζηνικολάου, διατελέσαντες επίτιμοι Αρχηγοί ΓΕΣ, ο Διοικητής της ΣΣΕ Υποστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, πλήθος Ευελπίδων με τη χορωδία και την ορχήστρα της Σχολής και πλήθος κόσμου.

Ο ΑΝΥΕΘΑ Π.Ρήγας στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ιστορία και στις αρχές που μεταλαμπαδεύει στους τρεις αιώνες της δημιουργίας της η ΣΣΕ στους Ευέλπιδες και μελλοντικούς ηγήτορες του στρατεύματος, σημειώνοντας: «…Όλα αυτά τα χρόνια η Σχολή Ευελπίδων ακολούθησε την πολυκύμαντη πορεία του, νεοσύστατου τότε, Ελληνικού Κράτους και συνέβαλε με τα στελέχη του Ελληνικού Στρατού που επώασε στο να σταθεί στα πόδια του αυτό το κράτος και να πάρει τη μορφή που έχει σήμερα. Η Σχολή Ευελπίδων εκπαιδεύει, μορφώνει, διαπαιδαγωγεί και προετοιμάζει τους αυριανούς αξιωματικούς, τους αυριανούς ηγήτορες του Στρατεύματος. Για αυτό ακριβώς, το έργο της είναι σύνθετο και υψηλού επιπέδου. Οι Αξιωματικοί του Ελληνικού Στρατού που βγήκαν από την Σχολή αυτά τα 190 χρόνια, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, όχι μόνο τίμησαν τον όρκο τους, αλλά πολλοί από αυτούς έπεσαν υπέρ πατρίδος στα πολεμικά πεδία.».

Και ο ΑΝΥΕΘΑ συνέχισε λέγοντας ότι «Η ιστορική μνήμη αποτελεί συστατικό στοιχείο της έννοιας και του περιεχομένου της Εθνικής Άμυνας. Φανταστείτε ένα Στρατό χωρίς αναφορές στην ιστορία του τόπου, του κράτους και του έθνους που υπερασπίζεται. Θα ήταν ένα αδειανό πουκάμισο.

Η ιστορική μνήμη αποτελεί την ψυχή της Εθνικής Άμυνας. Με αυτή την έννοια είναι εθνική μνήμη. Οι αναφορές στην Ιστορία, η ανάδειξη προτύπων αλλά και η άντληση διδαγμάτων από αυτή, δεν αποτελεί ούτε προγονοπληξία ούτε μια στείρα ψύχωση αυτοεπιβεβαίωσης και εθνικού ναρκισσισμού. Το ηθικό, το φρόνημα αλλά και η ίδια η ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων ορίζονται -και σε μεγάλο βαθμό καθορίζονται- από την αίσθηση του καθήκοντος, από την αίσθηση της συνέχειας στο χώρο και το χρόνο. Ο στρατιωτικός υπηρετεί το λαό, την κοινωνία, τη δημοκρατία. Αυτό είναι το κράτος. Αυτό είναι το έθνος». Και κατέληξε υποστηρίζοντας ότι «Οι σημερινού Ευέλπιδες, οι αυριανοί αξιωματικοί και ηγήτορες του Στρατού Ξηράς, αποτελούν το αύριο, το μέλλον της Εθνικής Άμυνας με ορίζοντα το 2050. Αυτοί θα κρατούν τη σκυτάλη που ξεκίνησε το 1828 και θα τη φέρουν μέχρι τα μισά του 21ου Αιώνα. Βαρύ αλλά ωραίο φορτίο.»

Από την πλευρά της η ΥΦΕΘΑ Μ.Κόλλια-Τσαρουχά, απευθυνόμενη προς τους Ευέλπιδες, αφού σημείωσε ότι αποτελούν «…την αυριανή ψυχή και τον νου του Στρατεύματος, που είναι με τη σειρά του ο ακρογωνιαίος λίθος της Πατρίδος μας.

Η ευσυνειδησία και η ακεραιότητα σας, εξασφαλίζουν στην Πατρίδα μας τον κορυφαίο στρατηγικό και τακτικό σχεδιασμό, στην εκτέλεση των κρίσιμων κινήσεων για την προστασία της, όταν οι περιστάσεις το απαιτήσουν», τους διαβεβαίωσε ότι ως πολιτική ηγεσία «…προσφέρουμε το μέγιστο της φροντίδας μας και των προσπαθειών μας, μέσα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, ώστε να λαμβάνετε την καλύτερη και ποιοτικότερη εκπαίδευση στους τομείς της και τους χώρους της στρατιωτικής δραστηριότητας».

Ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκ.Στεφανής ευχαρίστησε την Ακαδημία Αθηνών για την τιμητική διάκριση της βραβεύσεως της Σχολής, λέγοντας ότι η βράβευση αυτή αντανακλά σε όλους του αξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού και όχι μόνο στους Ευέλπιδες, ενώ ο Διοικητής της Σχολής Υποστράτηγος Χ.Λαλούσης τόνισε ότι η Σχολή μπορεί να άλλαξε την έδρα της μετακινούμενη το 1982 από την Κυψέλη στη σημερινή της θέση στη Βάρη Αττικής, αλλά αυτό που δεν άλλαξε είναι οι Αξίες και οι Αρχές των Ευελπίδων που μεταλαμπαδεύονται από τη μία τάξη στην επόμενη όλα αυτά τα χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1828 μέχρι σήμερα έχουν πέσει υπέρ Πατρίδος 764 αξιωματικοί απόφοιτοί της και Ευέλπιδες μαθητές της.


σχετικα αρθρα