current views are: 5

27 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση14:07

Η Κοπεγχάγη, ο Βόλος και η Κέρκυρα…

Σαρκαστικό παράδοξο: η πλειονότης των Ελλήνων διεκτραγωδεί την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας σε πολλά πεδία και δείχνει τις χώρες της Ευρώπης ως πρότυπα για την επίλυση των σχετικών προβλημάτων. Όμως όταν βρίσκεται μπροστά σε «ευρωπαϊκού τύπου» λύσεις (π.χ. για τα σκουπίδια), ξεχνά τα πρότυπα και αποκρούει μεθόδους που εκείνα έχουν υιοθετήσει.

Δημοσίευση 14:07’

Σαρκαστικό παράδοξο: η πλειονότης των Ελλήνων διεκτραγωδεί την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας σε πολλά πεδία και δείχνει τις χώρες της Ευρώπης ως πρότυπα για την επίλυση των σχετικών προβλημάτων. Όμως όταν βρίσκεται μπροστά σε «ευρωπαϊκού τύπου» λύσεις (π.χ. για τα σκουπίδια), ξεχνά τα πρότυπα και αποκρούει μεθόδους που εκείνα έχουν υιοθετήσει.

Σκουπιδοβριθής η Κέρκυρα μεσούσης της τουριστικής περιόδου. Οικτρό θέαμα, συγκρούσεις κατοίκων της Λευκίμμης με την αστυνομία και ατέλειωτο κουβεντολόι για τις ευθύνες και περί το δέον γενέσθαι.

Στον Βόλο, οι κάτοικοι αντιτίθενται δυναμικά στην καύση σκουπιδιών από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ, καταγγέλλοντας ότι η καύση απελευθερώνει διοξίνες και άλλες επιβλαβείς ουσίες.

Ιδού, λοιπόν, το σαρκαστικό παράδοξο: η πλειονότης των Ελλήνων διεκτραγωδεί την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας σε πολλά πεδία και δείχνει τις χώρες της Ευρώπης ως πρότυπα για την επίλυση των σχετικών προβλημάτων. Όμως όταν βρίσκεται μπροστά σε «ευρωπαϊκού τύπου» λύσεις (π.χ. για τα σκουπίδια), ξεχνά τα πρότυπα και αποκρούει  μεθόδους που εκείνα έχουν υιοθετήσει.

Στην Κοπεγχάγη λειτουργούν δεκάδες μονάδες αποτέφρωσης, επεξεργασίας και ανακύκλωσης απορριμμάτων. Ναι, υπάρχουν τέτοιες μονάδες ακόμη και μέσα στην πρωτεύουσα της Δανίας ή σε ακριβές οικιστικές περιοχές. Αποτέλεσμα; Τα σκουπίδια μετατρέπονται σε ενέργεια και θέρμανση! Καθαρά, χωρίς διοξίνες και οσμές. Σε τέτοιο βαθμό δε, ώστε να λένε ότι τα τζάκια και οι ψησταριές των σπιτιών απελευθερώνουν περισσότερες διοξίνες απ’ όσες οι μονάδες αποτέφρωσης.

Προσοχή, όμως: οι μονάδες αυτές χρησιμοποιούν δεκάδες φίλτρα τελευταίας τεχνολογίας, ενώ οι έλεγχοι είναι συνεχείς και αυστηροί.

Πρίν από κάποια χρόνια , δήμαρχοι απ΄ όλη την Ελλάδα είχαν μεταβεί σε πόλεις της Γερμανίας προκειμένου να ενημερωθούν για την τεχνολογία της καύσης  σκουπιδιών. Ευεξήγητη η αρχική καχυποψία τόσο για την συγκεκριμένη λύση όσο και για τα κίνητρα των Γερμανών (ότι ήθελαν να πουλήσουν την τεχνογνωσία τους σε «παρακατιανές χώρες).

Οποία έκπληξις: οι περισσότερες μονάδες βρισκόταν στην καρδιά των πόλεων. Όπως και στην Κοπεγχάγη,την Στοκχόλμη και αλλαχού.

Επι της ουσίας, λοιπόν. Εχουν ενημερωθεί πλήρως από τους αρμόδιους ιθύνοντες π.χ. οι κάτοικοι του Βόλου για τα αποτελέσματα της καύσης; Εχει διασφαλιστεί η χρήση τελευταίας τεχνολογίας, ώστε να διασκεδαστούν οι εύλογες ανησυχίες για τις πιθανές επιπτώσεις;

Αν ναι, η πολιτεία-σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση – οφείλει να προχωρήσει αγνοώντας τις αντιδράσεις. Αν όχι, υποχρεούται το μέν να επιβάλει την  χρήση κατάλληλης τεχνολογίας από την ΑΓΕΤ, το δε να θέσει υπόψιν των κατοίκων όλα τα απαιτούμενα στοιχεία, ώστε να μην παραμένει αναπάντητο οποιοδήποτε ερώτημα σχετικό με την καύση.

Την ίδια υπευθυνότητα-αλλά και στιβαρότητα-έχει καθήκον να επιδείξει η πολιτεία γενικώς στο θέμα των απορριμμάτων. Ουσιαστικός διάλογος με την κοινωνία, συγκεκριμένες προτάσεις που δεν θα υπακούουν σε τοπικές σκοπιμότητες και σε συμφέροντα, αλλά και δραστικές αποφάσεις που θα αγνοούν το πρόσκαιρο πολιτικό κόστος.

Δεν είναι δυνατόν να ορίζεται η διευθέτηση σημαντικών ζητημάτων από  την άγνοια, την ιδιοτέλεια οργανωμένων μειοψηφιών ή την επέμβαση της πανίσχυρης διαπλοκής. Οι καιροί ου μενετοί.