current views are: 9

12 Ιανουαρίου 2021
Δημοσίευση22:47

Χαρδαλιάς στο «DIRECT»: «Βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους» – Τι είπε για τον αριθμό των τεστ και των εμβολίων

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε στην τηλεόραση του Alpha και την εκπομπή «Τάκης Χατζής DIRECT», ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Δημοσίευση 22:47’
0ik79n1605108738154 scaled

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης έδωσε στην τηλεόραση του Alpha και την εκπομπή «Τάκης Χατζής DIRECT», ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Στο «Φάρο», στο διοικητήριο της Πολιτικής Προστασίας όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις για όλες τις επιχειρήσεις της Γενικής Γραμματείας βρέθηκε η εκπομπή «Τάκης Χατζής DIRECT» για να πραγματοποιηθεί μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά.

Για το κέντρο επιχειρήσεων ο κ. Χαρδαλιάς εξήγησε ότι «υπάρχει το covid-spot που αφορά θέματα ιχνηλάτησης κρουσμάτων, υπάρχει και το κομμάτι που αφορά τους εμβολιασμούς που εμπλέκεται η Πολιτική Προστασία μαζί με τις Ένοπλες Δυνάμεις. Έχουμε πλήρη εικόνα σε επίπεδο γειτονιάς και δρόμου σε σχέση με όλα τα κρούσματα και όλες τις στενές τους επαφές».

«Η άμεσοι συνεργάτες μας είναι η επιτροπή των επιδημιολόγων. Για ό,τι βλέπουμε ή ό,τι βλέπουν, υπάρχει μια αμοιβαία καθημερινή σχέση, γίνονται δύο τεχνικές συσκέψεις κάθε μέρα με την παρουσία του κ. Τσιόδρα και συζητάμε τα πάντα πριν τις τελικές αποφάσεις», συμπλήρωσε.

«Είναι λογικό ότι κάποιες ημέρες τα τεστ που γίνονται είναι λιγότερα», είπε.

Για τις αναλύσεις στα λύματα: «οι επιδημιολόγοι το παρακολουθούν όπως το παρακολουθούμε και εμείς. Είναι μία ένδειξη προφανώς την επιστημονική διάσταση και το πως μέσα από αυτή τη διαδικασία αθροιστικά με άλλες παραμέτρους, μπορούμε να έχουμε μία εικόνα, νομίζω ότι συμβάλουν ταμάλα οι έρευνες αυτές».

«Υπάρχει η αίσθηση ότι τα κριτήριά μας είναι μόνο τα κρούσματα, είναι λάθος αυτό. Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, μία σειρά ζητημάτων, κριτηρίων μπαίνουν σε μία βάση επεξεργασίας όπου με βάση τα δεδομένα αυτά προχωράμε στις εισηγήσεις μας και στις αποφάσεις, πάντα σε συνεργασία με τους επιδημιολόγους», τόνισε.

«Από μία μικρή παράληψη ή από μία μικρή ένδειξη την οποία μπορεί να την έχουμε υποτιμήσει, μπορεί να εξελιχθεί μία διασπορά η οποία δεν θα θέλαμε να υπάρξει (…) μπορεί να έχουμε 30 κρούσματα τα οποία να προέρχονται από μία συρροή, να μην είναι τόσο επικίνδυνα και να έχουμε δέκα κρούσματα διάσπαρτα μέσα στην κοινωνία που έχει αξία να τα ιχνηλατήσουμε κάθετα για να μπορέσουμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα έχουμε διασπορά μέσα στην κοινότητα», πρόσθεσε.

Για τις αποφάσεις που λαμβάνονται είπε: «Κάθε μέρα αξιολογούμε τα πραγματικά δεδομένα και έχουμε πολλές διαφορετικές εστίες οι οποίες μπορούν να προκύψουν και να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα. Αξία έχει τα μέτρα να είναι δυναμικά. Εμείς αξιολογούμε τα μέτρα σε όλη τη χώρα».

«Εκ των πραγμάτων συνυπολογίζονται τα πάντα διότι το ζήτημα που αφορά και την οικονομία, είναι ζητήματα που αφορούν τον κάθε πολίτη ξεχωριστά και την κοινωνία. Ο κάθε άνθρωπος παλεύει καθημερινά για τα προς το ζην, έχει τον δικό του προγραμματισμό και όποιες αποφάσεις λαμβάνονται, αναγκαστικά συνυπολογίζουμε όλα τα δεδομένα. Υπάρχει μία κοινωνία, πίσω από τα νούμερα υπάρχουν άνθρωποι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Από την πρώτη στιγμή και η απόφαση του πρωθυπουργού και η απόφαση της κυβέρνησης ήταν να δώσουμε έμφαση στην ανθρώπινη ζωή», συμπλήρωσε.

«Κάθε μέρα μας ανησυχεί η επόμενη» τόνισε ο υφυπουργός.

«Βλέπουμε ότι η Ευρώπη και όλος ο κόσμος βρίσκεται κάτω από την πίεση ενός τρίτου κύματος. Στην Ελλάδα αντιστεκόμαστε ακόμα, παλεύουμε ακόμα, είναι σκληρή προσπάθεια και νομίζω ότι ακριβώς επειδή η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων με έναν εξαιρετικό υποδειγματικό τρόπο τηρεί τα μέτρα, νομίζω έχουμε καταφέρει πάρα πολλά πράγματα. Αυτό που χρειάζεται είναι αυτή τη στιγμή και με δεδομένο ότι βρισκόμαστε στην αρχή ενός διαστήματος το οποίο θα μας οδηγήσει σε λύση, να παραμείνουμε προσεκτικοί, αντιλαμβανόμαστε όλοι την κόπωση που υπάρχει, όμως πολύ σημαντικό είναι ότι επιτέλους υπάρχει ελπίδα και πρέπει να εξασφαλίσουμε τους επόμενους μήνες ότι θα τηρήσουμε τα μέτρα έτσι ώστε να προασπίσουμε τους ανθρώπους που πραγματικά αγαπάμε και να μπορέσουμε να θρηνήσουμε όσο το δυνατόν λιγότερους», ανέφερε.

Για τα εμβόλια: «Εδώ και 2 μήνες έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για το ζήτημα των εμβολίων. Εμπλέκονται διαφορετικές ομάδες ανθρώπων τα logistics είναι μοναδικά. Χρειάζεται μία σταθερή πορεία και προσοχή σε όλη αυτή τη διαδικασία. Την Πρωτοχρονιά είχαμε κάνει 278 εμβόλια, στις 4/1 είχαμε κάνει 5.000». Μάλιστα ο ίδιος επεσήμανε ότι έχει κάνει το εμβόλιο και «δεν έχει πάθει το παραμικρό».

Συνεχίζοντας για τους εμβολιασμούς είπε: «Ήδη έχουμε φτάσει 8.500. Το θέμα δεν είναι να αναπτύξουμε δομές όταν δεν έχουμε τον αριθμό των εμβολίων, το θέμα είναι να είμαστε έτοιμοι όταν τα εμβόλια έρθουν να μπορέσουμε σε χρόνο άμεσο να τα κάνουμε στο πληθυσμό. Είμαστε έτοιμοι και όλα θα πάνε όπως πρέπει».

Για τα χιουμοριστικά σχόλια που έγιναν με αφορμή τις δηλώσεις και τις αποφάσεις του είπε: «Ποτέ δεν με ενοχλεί το χιούμορ, το αγαπώ το χιούμορ και προσπαθώ να το ενθαρρύνω κιόλας. Και η κριτική και η καλόπιστη κριτική μας βοηθάει να γινόμαστε καλύτεροι και να διορθώνουμε λάθη και έχει αξία για όσους ασχολούμαστε με τα κοινά».

Για την αυστηρότητα που δείχνει: «Εγώ ανακοινώνω τις αποφάσεις που παίρνει η κυβέρνηση και πάντα σε συνεννόηση με την επιτροπή των ειδικών. Ποτέ η κυβέρνηση δεν πήρε καμία μεγάλη απόφαση χωρίς την εισήγηση και την άποψη των επιδημιολόγων».

Στη συνέχεια και αφού ξενάγησε τον Τάκη Χατζή στο χώρο της Πολιτικής Προστασίας ερωτήθηκε για το τι του έχει μείνει στο μυαλό σαν άσχημη ανάμνηση. «Καθημερινά συμβαίνουν τέτοιες στιγμές που νιώθεις την αμηχανία της στιγμής, που πρέπει να πάρεις γρήγορες αποφάσεις, που πρέπει να κάνεις εισηγήσεις, αλλά αυτή είναι και η ευθύνη που κουβαλάει ο καθένας μας και η ανάγκη να μπορεί να είναι αποτελεσματικός και χρήσιμος».

Για το τι τον φόβισε: «Δεν υπάρχει φόβος, υπάρχει άγχος για κάποια πράγματα. Παίρνουμε κάποιες αποφάσεις που θέλουμε να ξέρουμε τι αντίκτυπο και τι αποτύπωμα μπορούν να έχουν σε επίπεδο κοινωνίας σε σχέση με το αποτέλεσμα. Δεν υπάρχουν πράγματα που μας φοβίζουν με την έννοια ότι στην αρχή είχαμε πράγματι ένα άγχος και μία αγωνία διότι δεν ξέραμε τον ιό, τώρα ξέρουμε και ξέρουμε και πως να προστατευθούμε. Εμείς στην Πολιτική Προστασία δεν έχουμε την πολυτέλεια να φοβόμαστε».

Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν παρεμβαίνει στις αποφάσεις για τα σχολεία, ωστόσο επεσήμανε ότι «όσο ήταν ανοιχτά τα σχολεία δεν υπήρξε ούτε μία ενδοσχολική συρροή και όπου υπήρχε ζήτημα, αυτόματα τα σχολεία έκλεισαν και στεγανοποιήσαμε την οποιαδήποτε διασπορά».

Ο Νίκος Χαρδαλιάς αποκάλυψε απαντώντας σε ερώτηση ότι και οι δύο του οι κόρες τον πειράζουν για τη δουλειά που κάνει.

«Το κόστος είναι ότι δεν μπορώ να βλέπω την οικογένειά μου και ειδικά τους ανθρώπους που αγαπώ όπως θα ήθελα και όσο θα ήθελα», ανέφερε.

Μάλιστα ανέφερε ότι υπάρχουν κάποιες «ισοπεδωτικές» όπως είπε κριτικές που τον ενοχλούν επειδή εμπλέκουν και την οικογένειά του.

«Αυτό που εκφράζω στις ενημερώσεις είναι η συνολική άποψη του τι πρέπει να γίνει και τι όχι. Αυστηροί είμαστε όταν πρέπει να προστατεύσουμε κάποιους. Αυστηροί είμαστε με τα παιδιά μας σε κάτι που μπορεί να αποβεί μοιραίο ή επικίνδυνο. Είμαι ευγνώμον για τον τρόπο που ο λαός έχει ανταποκριθεί σε αυτό», σημείωσε.

Στο τέλος της συνέντευξης ο υφυπουργός έστειλε ένα μήνυμα: «Λίγο ακόμα. Ξέρω ότι έχουμε κοπιάσει όλοι, αντιλαμβάνομαι ότι ο κόσμο έξω ζει πρωτόγνωρες καταστάσεις, νομίζω όμως ότι είμαστε στην αρχή του τέλους μιας προσπάθειας η οποία έχει κορυφωθεί 10 μήνες τώρα. Λίγες εβδομάδες ακόμα, λίγους μήνες για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε σιγά σιγά, βήμα βήμα στην κανονικότητα που έχουμε χάσει.


σχετικα αρθρα