current views are: 117

8 Φεβρουαρίου 2023
Δημοσίευση13:34

Η Δημοκρατία, η εκτροπή και οι προεκλογικές παρόλες!

Η Δημοκρατία μας δεν κινδυνεύει και το κοινοβουλευτικό μας πολίτευμα είναι στέρεο. Εκείνο που ζητά η κοινωνία μας είναι σοβαρές απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματά της.

Δημοσίευση 13:34’
νικος-στεφος

Η Δημοκρατία μας δεν κινδυνεύει και το κοινοβουλευτικό μας πολίτευμα είναι στέρεο. Εκείνο που ζητά η κοινωνία μας είναι σοβαρές απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματά της.

Του Νίκου Στέφου

Το σύνθημα “Δημοκρατία ή Εκτροπή” φαίνεται ότι θα είναι κυρίαρχο στην προεκλογική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ. Το σκάνδαλο των υποκλοπών που ξεκίνησε από την αποκάλυψη το καλοκαίρι των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη και επεκτάθηκε σε πολιτικούς, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες αλλά και στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, ήρθε στην κυριολεξία ως μάννα εξ ουρανού για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έβλεπε ορατό το αδιέξοδο μιας νέας εκλογικής ήττας.

Ήταν λοιπόν λογικό να αξιοποιήσει την όλη ιστορία, η οποία όντως αφορά την ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Στηριζόμενος σε αμήχανους και άστοχους χειρισμούς της κυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να οξύνει μεθοδικά, επίμονα και με αυξανόμενη ένταση την πολιτική αντιπαράθεση χρησιμοποιώντας όρους και εκφράσεις που, λυπάμαι που το λέω, παραπέμπουν σε διχαστικές εποχές, όπως η πρόσφατη του 2014 – 2015…

Γιατί τι άλλο παρά διχαστικό και τοξικό είναι το δίλημμα “Δημοκρατία ή εκτροπή” που θέτει σήμερα στους πολίτες που θα κληθούν να ψηφίσουν στις επερχόμενες εκλογές; Είναι άλλο να υπάρχουν προβλήματα στη λειτουργία του κοινοβουλευτικού μας συστήματος – και ένα από αυτά ασφαλώς και είναι οι παράνομες και ανεξήγητες παρακολουθήσεις – και είναι άλλο να λες πως επειδή γίνονται – κακώς, κάκιστα – παρακολουθήσεις, τότε έχουμε εκτροπή!
Να υπενθυμίσουμε εδώ στους συντρόφους της Αριστεράς πως καλό θα ήταν να προσέχουν όταν χρησιμοποιούν τόσο βαριές εκφράσεις γιατί ο όρος “εκτροπή”, σημαίνει κατάργηση του δημοκρατικού πολιτεύματος, σημαίνει χούντα, δικτατορία, σημαίνει κατάργηση των ελευθεριών. Έχουμε λοιπόν δικτατορία και δεν το πήραμε είδηση; Καταργήθηκαν οι ελευθερίες και εγώ εκφράζω εδώ την άποψή μου κινδυνεύοντας να βρεθώ σε κανένα ξερονήσι; Καταλαβαίνουν στην Αριστερά ότι δεν μπορούν να θυσιάζονται τα πάντα στον βωμό των προεκλογικών σκοπιμοτήτων;

Γιατί αντιλαμβάνομαι το γεγονός ότι βρισκόμαστε προ των εκλογών και ως ένα βαθμό δικαιολογούνται κάποιες παρόλες! Άλλο όμως αυτό και άλλο ο υφέρπων διχασμός που κινδυνεύει να παρασύρει τους πολίτες στο επικίνδυνο μονοπάτι των εμφυλιοπολεμικών καταστάσεων που έχει πληρώσει ακριβά ο τόπος.
Αλλά από την άλλη, θα πρέπει να μας εξηγήσει ο ΣΥΡΙΖΑ που υποστηρίζει ότι αποτελεί την έκφραση της Δημοκρατίας απέναντι στην “εκτροπή Μητσοτάκη”, αν εκφράζει τη Δημοκρατία η δήλωση Τζανακόπουλου ότι υπάρχει και άλλη νομιμότητα, η «πραγματική» νομιμότητα, έξω από τους κανόνες δικαίου! Δηλαδή, ποια είναι επιτέλους αυτή η άλλη πραγματικότητα;

Για να μη θυμίσω βέβαια τις απειλές Πολάκη ότι “τη δεύτερη φορά θα είναι αλλιώς” ή τις “αγριάδες Σπίρτζη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιβάλλει τη Δημοκρατία «με το καλό ή με το άγριο»! Ως τώρα ξέραμε ότι υπάρχει η κοινοβουλευτική δημοκρατία, η προεδρική δημοκρατία ή η λαϊκή δημοκρατία. Τώρα ανακαλύψαμε ότι υπάρχει και η “άγρια δημοκρατία”! Ναι, ξέρω, σε προεκλογική περίοδο είμαστε, συγχωρούνται οι παρόλες. Σε όλα όμως υπάρχουν όρια. Και αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουν και ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και όλα τα κόμματα.

Κοντολογίς, η Δημοκρατία μας δεν κινδυνεύει και το κοινοβουλευτικό μας πολίτευμα είναι στέρεο. Εκείνο που ζητά η κοινωνία μας είναι σοβαρές απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματά της. Χωρίς αμφιβολία λοιπόν όποιος πείσει για την αξιοπιστία του θα είναι εκείνος που θα βγει νικητής τη βραδιά των εκλογών. Και τότε οι παρόλες θα ξεχαστούν, όπως και εκείνοι που τις εκστομίζουν…


σχετικα αρθρα