Υποχώρηση ή μπλόφα; – Η Ρωσία αποσύρει στρατεύματα από τα σύνορα με την Ουκρανία – Κίεβο: «Με τη Δύση εμποδίσαμε μια κλιμάκωση»
Η Ρωσία πραγματοποιεί αυτό το διάστημα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τη Λευκορωσία, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 20 Φεβρουαρίου.
Η Ρωσία πραγματοποιεί αυτό το διάστημα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τη Λευκορωσία, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 20 Φεβρουαρίου.
Κάποια ρωσικά στρατεύματα που είχαν αναπτυχθεί κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στους στρατώνες τους, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, την ώρα που η Δύση ανησυχεί ότι επίκειται μια ρωσική στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Ουκρανίας.
«Οι μονάδες της νότιας και δυτικής στρατιωτικής περιοχής, αφού ολοκλήρωσαν τα γυμνάσιά τους, έχουν ήδη αρχίσει (…) να επιστρέφουν στους στρατώνες τους», δήλωσε ο Ιγκόρ Κονατσένκοφ, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.
Η ανακοίνωση αυτή αποτελεί την πρώτη ένδειξη υποχώρησης της Μόσχας στην κρίση με τη Δύση που ξεκίνησε στα τέλη του 2021. Ωστόσο, οι κινήσεις αυτές αντιβαίνουν σε προειδοποιήσεις από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία ότι η Ρωσία μπορεί να ετοιμάζεται να εισβάλει ανά πάσα στιγμή στην Ουκρανία.
Εικόνες βίντεο από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι οποίες μεταδόθηκαν από το πρακτορείο ειδήσεων RIA, εικονίζουν μερικά άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα να φορτώνονται σε βαγόνια πλατφόρμες.
Το υπουργείο ανακοίνωσε πως θα χρησιμοποιήσει φορτηγά για να μεταφέρει κάποιον εξοπλισμό, ενώ μερικά στρατεύματα θα επιστρέψουν πεζή στις βάσεις τους.
Η Ρωσία είχε συγκεντρώσει από τον Δεκέμβριο περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορα με τη Ουκρανία, εγείροντας φόβους στο Κίεβο για το ενδεχόμενο επικείμενης εισβολής.
Η Ρωσία πραγματοποιεί αυτό το διάστημα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τη Λευκορωσία, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 20 Φεβρουαρίου.
Ανοδος για το ρούβλι
Οι ρωσικές αγορές αντέδρασαν θετικά στην είδηση για την αποχώρηση και το ρούβλι, το οποίο δεχόταν πίεση εξαιτίας φόβων για νέες δυτικές κυρώσεις σε περίπτωση πολέμου, κέρδισε 1,5% λίγο μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας.
Ουκρανία: Το Κίεβο και οι Δυτικοί εμπόδισαν «μια κλιμάκωση»
Η Ουκρανία και οι Δυτικοί κατάφεραν να εμποδίσουν μια κλιμάκωση εκ μέρους της Ρωσίας, δήλωσε εκφράζοντας την ικανοποίησή του ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, λίγο μετά την ανακοίνωση της έναρξης μιας αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων από τις περιοχές γύρω από την Ουκρανία.
«Μαζί με τους εταίρους μας, καταφέραμε να εμποδίσουμε οποιαδήποτε νέα κλιμάκωση εκ μέρους της Ρωσίας», δήλωσε ο υπουργός.
Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ωστόσο πολύ νωρίς ακόμη για να διαπιστωθεί πως υπάρχει αληθινή μείωση των εντάσεων σ’ αυτή την κρίση, που συνταράσσει την Ευρώπη από το τέλος του 2021.
«Η κατάσταση παραμένει τεταμένη, αλλά υπό έλεγχο», πρόσθεσε ο Κουλέμπα την επομένη της επίσκεψης στο Κίεβο του γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, ο οποίος έφτασε σήμερα στη Μόσχα.
«Η Ρωσία κάνει συνεχώς κάθε είδους δήλωση και γι’ αυτό έχουμε ένα κανόνα: θα πιστέψουμε σε μια αποκλιμάκωση όταν θα έχουμε δει την αποχώρηση» των στρατευμάτων, πρόσθεσε.
Έπειτα από εβδομάδες εντάσεων, η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη μιας αποχώρησης κάποιων από τα ρωσικά στρατεύματα που είχαν αναπτυχθεί κοντά στα ουκρανικά σύνορα και τώρα επιστρέφουν στις βάσεις τους.
Φόβοι των ΗΠΑ για ρωσική επίθεση εντός της εβδομάδας
Νωρίτερα η αμερικανική κυβέρνηση ανέβασε μια κλίμακα ακόμη τον τόνο των προειδοποιήσεών της περί επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, τονίζοντας πως είναι πιθανό να συμβεί μέσα σε μερικές ημέρες.
«Ανησυχούμε βαθιά πως η Ρωσία ενδέχεται να αναλάβει δράση εναντίον της Ουκρανίας ήδη από αυτή την εβδομάδα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France24.
Στο «συμπέρασμα» αυτό έχει καταλήξει η Ουάσινγκτον βλέποντας την πορεία «της ανάπτυξης ρωσικών δυνάμεων γύρω από την Ουκρανία», σε «όλες τις πλευρές της», επέμεινε.
Η Ρωσία προχωρά σε κλιμάκωση αντί για αποκλιμάκωση, συγκεντρώνει περισσότερα στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία, είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο.
«Ο δρόμος της διπλωματίας παραμένει ανοικτός», διαβεβαίωσε μολαταύτα ο κ. Μπλίνκεν.
«Κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να πείσουμε τη Ρωσία πως πρέπει να ακολουθήσει τη διπλωματική οδό, την οδό του διαλόγου για να επιλυθούν οι όποιες διαφορές υπάρχουν ειρηνικά», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Πρόσφατα η Ουάσινγκτον προειδοποιούσε περί επαπειλούμενης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία προτού ολοκληρωθούν οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου, δηλαδή πριν από την 20ή Φεβρουαρίου.
Ρωσία: Η Μόσχα θα απαντήσει, αν σκοτωθούν πολίτες της στην ανατολική Ουκρανία
Η Ρωσία “θα απαντήσει”, αν σκοτωθούν Ρώσοι πολίτες σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, περιλαμβανομένης της περιοχής Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο RIA επικαλούμενο τον Ρώσο απεσταλμένο στην ΕΕ Βλαντίμιρ Τσιζόφ.
“Δεν θα εισβάλουμε στην Ουκρανία, αν δεν μας προκαλέσουν να το πράξουμε“, επεσήμανε ο Τσιζόφ. “Αν οι Ουκρανοί εξαπολύσουν μια επίθεση εναντίον της Ρωσίας, δεν θα πρέπει να εκπλαγείτε αν απαντήσουμε. Ή αν αρχίσουν να σκοτώνουν Ρώσους πολίτες οπουδήποτε –στο Ντονμπάς ή όπου αλλού”, πρόσθεσε.
Οι φιλορώσοι αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία, τους οποίους στηρίζει η Μόσχα, καταγγέλλουν ότι η ουκρανική κυβέρνηση ετοιμάζει μια επίθεση εναντίον τους, ενώ το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία, που έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες κοντά στα ουρκανικά σύνορα, ότι σχεδιάζει να εισβάλει στη χώρα.
Βρετανία: Μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι εξαιρετικά πιθανή
Μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι εξαιρετικά πιθανή, ίσως επίκειται και θα συνιστούσε απειλή για την ευρύτερη σταθερότητα της Ευρώπης η οποία θα ενθάρρυνε τους επίδοξους εισβολείς σε όλο τον κόσμο, δήλωσε σήμερα η βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας.
Ρώσοι πολιτικοί ηγέτες διαψεύδουν τις δυτικές αιτιάσεις ότι η Μόσχα σχεδιάζει επίθεση, αλλά λένε ότι θα δοθεί μια “στρατιωτική και τεχνική” απάντηση, που δεν διευκρινίζεται, αν δεν ικανοποιηθεί μια σειρά από αιτήματα, μεταξύ των οποίων να μην ενταχθεί το Κίεβο στο ΝΑΤΟ.
Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο αμερικανός πρόεδος Τζο Μπάιντεν συμφώνησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες ότι υπάρχει ένα κρίσιμο παράθυρο για την διπλωματία, αλλά η Τρας είπε ότι πιθανόν να επίκειται μια εισβολή και ρώσοι στρατιώτες μπορούν να φθάσουν “πολύ, πολύ γρήγορα” στο Κίεβο.
“Αυτό…αφορά την ευρύτερη σταθερότητα της Ευρώπης. Και αφορά την ευρύτερη, παγκόσμια σταθερότητα και το μήνυμα που στέλνουμε στους επίδοξους εισβολείς και πρέπει να το στείλουμε αυτό το μήνυμα και στον Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ότι δεν υπάρχει καμία επιβράβευση για την επιθετικότητα“, δήλωσε η Τρας στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.
Η Τρας συμφώνησε με πολιτικούς στις ΗΠΑ που έχουν προειδοποιήσει ότι η Μόσχα πιθανόν να πραγματοποιήσει μια “επιχείρηση αντιπερισπασμού” για να πυροδοτήσει μια σύγκρουση.
Σύμφωνα με την ίδια, το Κίεβο είναι “σαφώς” στόχος για τη ρωσική κυβέρνηση καθώς η Δύση προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο ρωσικής επίθεσης, την οποία θεωρεί επικείμενη.
Ιαπωνία: Ο πρωθυπουργός Κισίντα θα συνομιλήσει με τον Ζελένσκι
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα θα συνομιλήσει σήμερα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, την ώρα που το Τόκιο εκφράζει τη “βαθιά του ανησυχία” για τον κίνδυνο μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Κισίντα θα συνομιλήσει σήμερα το απόγευμα, ώρα Ιαπωνίας, με τον Ζελένσκι για τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης με τη Ρωσία και τα μέτρα για την προστασία των Ιαπώνων πολιτών που βρίσκονται στην Ουκρανία.
Το Τόκιο “παρακολουθεί την κατάσταση με μεγάλη ανησυχία”, δήλωσε σήμερα το πρωί ο Κισίντα.
“Θα εξακολουθήσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση με μεγάλη προσοχή, ενώ παράλληλα θα συντονιζόμαστε στενά με τις χώρες της G7 για να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε εξέλιξη με τον προσήκοντα τρόπο”, πρόσθεσε ο Κισίντα στη διάρκεια συνάντησης στελεχών της κυβέρνησης με μέλη του κυβερνώντος κόμματος PLD.
Χθες Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομικών της G7 δήλωσαν έτοιμοι να επιβάλουν “σε πολύ σύντομο διάστημα” οικονομικές και χρηματοοικονομικές κυρώσεις που θα έχουν “μαζικές και άμεσες επιπτώσεις στη ρωσική οικονομία” σε περίπτωση που επιτεθεί στην Ουκρανία.
Ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Γιοσιμάσα Χαγιάσι υπογράμμισε σήμερα τη στήριξη του Τόκιο “στην ακεραιότητα της κυριαρχίας και του εδάφους της Ουκρανίας”, αλλά αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για τη μορφή των ενδεχόμενων διεθνών κυρώσεων εναντίον της Μόσχας.
Από την πλευρά του ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας Νόμπουο Κίσι αναφέρθηκε στην αυξημένη ναυτική παρουσία της Ρωσίας στη θάλασσα της Ιαπωνίας και στο νότιο τμήμα της θάλασσας Οχότσκ, που συνορεύει με το ιαπωνικό νησί Χοκάιντο.
“Πιστεύουμε ότι οι Ρώσοι σκοπεύουν να επιδείξουν τις ικανότητές τους να επιχειρούν στα ανατολικά και τα δυτικά, παράλληλα με τα στρατιωτικά γυμνάσια του ρωσικού στρατού γύρω από την Ουκρανία”, εκτίμησε ο Κίσι σε ανάρτησή του στο Twitter.
Οι ρωσοϊαπωνικές σχέσεις είναι περίπλοκες: οι δύο χώρες δεν έχουν υπογράψει συνθήκη ειρήνευσης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο εξαιτίας μιας εδαφικής διαφοράς σε τέσσερα μικρά νησιά στο αρχιπέλαγος των Κουρίλων, που συνορεύουν με το Χοκάιντο, και τα οποία κατέλαβε η Μόσχα τις τελευταίες ημέρες του πολέμου και ποτέ δεν επέστρεψε στο Τόκιο.
Η Ιαπωνία πρόσφατα συμφώνησε να προσφέρει υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Ευρώπη προκειμένου να αντιμετωπίσει αναταράξεις στην παράδοση ρωσικού αερίου σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία, αλλά οι ποσότητες που θα προσφέρει αναμένεται να είναι συμβολικές.
ολες οι ειδησεις
- Από τη μαρτυρία στο δόγμα: Το χρονικό των Ευαγγελιστών και η γέννηση του Χριστιανισμού
- Μεγάλη Παρασκευή 2026: Τι συμβολίζει και πώς τιμάται η πιο πένθιμη ημέρα της Ορθοδοξίας
- «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ»: Δείτε πώς είναι σήμερα οι ηθοποιοί (Βίντεο)
- Πάσχα με ασφάλεια: Οδηγός προστασίας για την πρόληψη παιδικών ατυχημάτων
Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr