ΙΟΒΕ: Καλύτερο το οικονομικό κλίμα, απαισιόδοξοι όμως οι καταναλωτές
Το λιανεμπόριο και οι καταναλωτές δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία στη βιομηχανία, στον Τουρισμό και στην εστίαση.
Το λιανεμπόριο και οι καταναλωτές δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία στη βιομηχανία, στον Τουρισμό και στην εστίαση.
Σε υψηλό 13 μηνών βρέθηκε τον Ιούλιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ. Την ίδια όμως στιγμή, στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων εννέα μηνών βρέθηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος έκλεισε στις 109,1 μονάδες, από τις 106,1 μονάδες τον αμέσως προηγούμενο μήνα.
Η βελτίωση προέρχεται από την ενίσχυση των προσδοκιών στη βιομηχανία και τις υπηρεσίες, κυρίως στους κλάδους των ξενοδοχείων και των εστιατορίων. Αντίθετα, στο λιανικό εμπόριο σημειώνεται σημαντική επιδείνωση προσδοκιών. Ομοίως και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, καθώς το 59% των νοικοκυριών να αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης.
Αναλυτικά:
- Στη βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση στράφηκε σε θετικό, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα εξασθένισαν ελαφρά, ενώ οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες περιορίστηκαν ήπια.
- Στις κατασκευές, οι θετικές προβλέψεις για πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων ενισχύθηκαν σημαντικά, ενώ οι αντίστοιχες θετικές προβλέψεις για την απασχόληση υποχώρησαν έντονα.
- Στο λιανικό εμπόριο, οι έντονα θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις υποχωρούν σημαντικά, με το ύψος των αποθεμάτων να κλιμακώνεται και τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των πωλήσεων να εξασθενούν ελαφρά.
- Στις υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων ενισχύθηκαν ήπια, όπως και οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, με τις αισιόδοξες προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης να κλιμακώνονται οριακά.
- Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας εντάθηκαν, όπως και εκείνες για τη δική τους οικονομική κατάσταση. Αντίθετα, βελτιώθηκαν οι προβλέψεις για μείζονες αγορές ενώ ενισχύθηκε η πρόθεση για αποταμίευση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ολες οι ειδησεις
- Δεν είχε… τον θεό του: Σύλληψη 37χρονου στην Τήνο για διάρρηξη σε εκκλησία
- Έκκληση από Ισπανική Ένωση ατμίσματος: «Ακολουθήστε το ελληνικό παράδειγμα για να προστατευθούν οι ανήλικοι»
- Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε δύο υπαλλήλους ινστιτούτου αισθητικής για παρενόχληση 19χρονου
- Παγκράτι: Μεθυσμένη Γεωργιανή τράκαρε 3 αυτοκίνητα και μια μοτοσυκλέτα – Φθορές και σε είσοδο πολυκατοικίας
Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr