1 Οκτωβρίου 2025
Δημοσίευση: 00:30'

ΗΠΑ: Συμμαχία 19 πολιτειών υπέρ της πρόσβασης στη φαρμακευτική άμβλωση

«Οι ιατρικές αποφάσεις πρέπει να καθοδηγούνται από την επιστήμη, όχι από την πολιτική», υπογραμμίζουν οι γενικοί εισαγγελείς 19 πολιτειών.

Επιμέλεια: Νίκος Αλέπης
Δημοσίευση: 00:30’
(EPA/SHAWN THEW)
Επιμέλεια: Νίκος Αλέπης

«Οι ιατρικές αποφάσεις πρέπει να καθοδηγούνται από την επιστήμη, όχι από την πολιτική», υπογραμμίζουν οι γενικοί εισαγγελείς 19 πολιτειών.

Οι γενικοί εισαγγελείς 19 «μπλε» αμερικανικών πολιτειών, μεταξύ των οποίων της Νέας Υόρκης, της Καλιφόρνιας και του Μίσιγκαν, προχώρησαν σε κοινή δήλωση υπέρ της πρόσβασης των γυναικών στη μιφεπριστόνη, το σκεύασμα που χρησιμοποιείται στις περισσότερες φαρμακευτικές αμβλώσεις στη χώρα και παγκοσμίως.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο  Αμερικανός υπουργός Υγείας Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, σχεδιάζει την  επαναξιολόγηση της ασφάλειας του φαρμάκου, γεγονός που οι υπέρμαχοι του δικαιώματος στην άμβλωση θεωρούν ότι θα αποτελέσει τη δικαιολογία για την απαγόρευσή του.

«Η απόφαση να επανεξεταστεί η πρόσβαση σε αυτό το φάρμακο ελήφθη σε απάντηση σε μια επιστολή που στερείται επιστημονικής βάσης και η οποία αγνοεί δεκαετίες έρευνας που έχει αποδείξει ότι η μιφεπριστόνη είναι ασφαλής και αποτελεσματική», ανέφεραν στο κοινό ανακοινωθέν τους οι πολιτειακοί αξιωματούχοι. «Οι ιατρικές αποφάσεις πρέπει να παραμείνουν στα χέρια των ασθενών, των οικογενειών τους και των φροντιστών τους και πρέπει να καθοδηγούνται από την επιστήμη, όχι από την πολιτική», υπογράμμισαν.

Η μιφεπριστόνη είναι εγκεκριμένη από Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ εδώ και 25 χρόνια, από το 2000.


TOP NEWS

uncached