current views are: 46

30 Νοεμβρίου 2022
Δημοσίευση18:25

Ιράν: 15 πολίτες μπροστά στην θανατική ποινή – Συνελήφθησαν στις διαδηλώσεις του Οκτωβρίου

Η ελευθερία κινδυνεύει να βρεθεί στο εκτελεστικό απόσπασμα μιας πόλης του Ιράν.

Δημοσίευση 18:25’
Ιράν

Η ελευθερία κινδυνεύει να βρεθεί στο εκτελεστικό απόσπασμα μιας πόλης του Ιράν.

Δεκαπέντε άνθρωποι, μεταξύ των οποίων μια γυναίκα και τρεις ανήλικοι, που κατηγορούνται ότι σκότωσαν στις αρχές Νοεμβρίου μέλος της πολιτοφυλακής Μπασίτζ  στο Ιράν.

Η «πράξη τους» έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια τελετής που είχε διοργανωθεί από διαδηλωτές για τις σαράντα μέρες από τον θάνατο της Αμινί Μάχσα, ενώ κινδυνεύουν να τους επιβληθεί η θανατική ποινή.

Το Ιράν αντιμετωπίζει κύμα διαδηλώσεων μετά τον θάνατο της 22χρονης στις 16 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της στην Τεχεράνη από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά την μαντίλα της για παραβίαση του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα για τις γυναίκες στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Η πρώτη ακροαματική διαδικασία για αυτούς που επιτέθηκαν στον Ρουχολάχ Ατζαμιάν έγινε σήμερα το πρωί στην επαρχία Αλμπόρζ κοντά στην Τεχεράνη, σύμφωνα με το Mizan Online. Σε 15 κατηγορούμενους απαγγέλθηκαν κατηγορίες” που επισύρουν τη θανατική ποινή, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Ο Ρουχολάχ Ατζαμιάν, μέλος της πολιτοφυλακής Μπασίτζ, που συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης (ιδεολογικός στρατός της Ισλαμικής Δημοκρατίας), σκοτώθηκε στις 3 Νοεμβρίου στο Καράτζ, στην επαρχία Αλμπόρζ, σε απόσταση 30 χιλιομέτρων δυτικά της Τεχεράνης, την ώρα που γινόταν συγκέντρωση κοντά σε κοιμητήριο κατά την 40ή ημέρα πένθους για τον θάνατο μιας διαδηλώτριας, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Οι ταραξίες επιτέθηκαν σε αυτόν τον πράκτορα ασφαλείας, ο οποίος δεν ήταν οπλισμένος, τον ξέντυσαν, τον ξυλοκόπησαν, χτυπώντας τον με σιδερογροθιές, πέτρες και δίνοντάς του κλωτσιές, μετά τον έσυραν γυμνό και μισοπεθαμένο στην άσφαλτο του δρόμου και ανάμεσα σε αυτοκίνητα με φρικτό τρόπο, είχε δηλώσει στις 12 Νοεμβρίου ο Χοσεΐν Φαζελί Χαρικαντί, ο επικεφαλής της δικαιοσύνης της επαρχίας Αλμπόρζ.

Το πρακτορείο Mizan είχε μεταδώσει την ίδια ημέρα την απαγγελία κατηγοριών σε 11 άτομα, μεταξύ των οποίων μια γυναίκα, που ήταν ύποπτα για τη δολοφονία του Ατζαμιάν.

Το Mizan διευκρίνισε επίσης ότι τρεις από τους κατηγορούμενους είναι 17 ετών και ότι η υπόθεσή τους θα εξεταστεί από ειδικό δικαστήριο για ανηλίκους.

Το Ιράν σε κατάσταση συναγερμού

Από τα μέσα Σεπτεμβρίου, χιλιάδες Ιρανοί και περίπου 40 ξένοι έχουν συλληφθεί και σε περισσότερους από 2.000 ανθρώπους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε σχέση με… ταραχές, σύμφωνα με τις ιρανικές δικαστικές αρχές.

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους, τουλάχιστον έξι καταδικάστηκαν σε θάνατο σε πρώτο βαθμό και η τύχη τους εξαρτάται πλέον από το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο θα αποφανθεί για έφεσή τους.

Ιρανός στρατηγός γνωστοποίησε τη Δευτέρα τον θάνατο περισσότερων από 300 ανθρώπων από την έναρξη του κύματος διαμαρτυριών.

Στον απολογισμό αυτόν βρίσκονται δεκάδες μέλη των δυνάμεων της τάξης που σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με διαδηλωτές ή δολοφονήθηκαν, σύμφωνα με τις ιρανικές αρχές.

 


σχετικα αρθρα