Καιρός: Έρχεται «σιβηρική εισβολή» – Πότε θα χτυπήσει η κακοκαιρία Samuel – Πως θα κάνουμε παρέλαση
Ποια είναι τα δύο πρόσωπα του καιρού τις επόμενες ημέρες;
Ποια είναι τα δύο πρόσωπα του καιρού τις επόμενες ημέρες;
Η επιδείνωση του καιρού βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη από την Τρίτη 17 Μαρτίου και θα συνεχιστεί έως και το Σάββατο 21/03, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές, τις καταιγίδες, τη μεταφορά σκόνης, τους ισχυρούς ανέμους και την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα.
Ποια είναι τα δύο πρόσωπα του καιρού τις επόμενες ημέρες;
Όπως επισημαίνει ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας, η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα διπλό σκηνικό: από τη μία πλευρά τη μεταφορά σαχαριανής σκόνης και από την άλλη την έλευση του βαρομετρικού χαμηλού «Samuel» και μιας πρόσκαιρης αλλά αισθητής «σιβηρικής εισβολής».
Στην αρχή της εβδομάδας, η ατμόσφαιρα επιβαρύνεται από τη σκόνη που μεταφέρεται από τη Βόρεια Αφρική, δημιουργώντας θολό τοπίο και περιορισμένη ορατότητα σε αρκετές περιοχές της χώρας.
Αναλυτικά η ανάρτηση του Γιώργου Τσατραφύλλια:
«”Σιβηρική εισβολή από την Πέμπτη…”
Καλό μεσημέρι!
Δύο πρόσωπα θα παρουσιάσει ο καιρός το επόμενο διάστημα. Αυξημένη θα είναι και η μεταφορά σαχαριανής σκόνης.
Συγκεκριμένα:
Τρίτη-Τετάρτη
Βαρομετρικό χαμηλό στον κόλπο της Σύρτης με την ονομασία “Samuel” θα δώσει λίγες βροχές στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά και καταιγίδες στις Κυκλάδες και την Κρήτη. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Η θερμοκρασία θα πέσει 2-3 βαθμούς. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί Β/Α μέχρι 7 μποφόρ.
Πέμπτη-Σάββατο
Κρύες άεριες μάζες από τη Σιβηρία σε συνδιασμό με νέο βαρομετρικό χαμηλό που θα σχηματιστεί ανοικτά του Ιονίου θα δώσει περισσότερες βροχές και χιόνια. Την Πέμπτη οι βροχές θα είναι γενικευμένες και θα είναι πιο ισχυρές στη δυτική και νότια Ελλάδα.Τα χιόνια θα είναι πιο πυκνά στα ορεινά και πρόσκαιρα προς το βράδυ θα επηρεάσουν και ημιορινές περιοχές.
Από την Παρασκευή τα φαινόμενα θα περιοριστούν μέσα στο Αιγαίο και ιδιαίτερα στην Κρήτη και από το Σάββατο θα εξασθενήσουν.
Οι βοριάδες στο Αιγαίο θα φτάσουν τα 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα πτώση ( 5-6 βαθμούς) ενώ παγετός θα εκδηλωθεί σε ορεινές περιοχές. Ενδεικτικά: 13-14 βαθμοί το μεσημέρι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Υ.Γ: Οι παραπάνω μεταβολές του καιρού δεν είναι ούτε ακραίες ούτε πρωτόγνωρες. Τουναντίον τις συναντάμε τέτοια περίοδο».
Πότε ξεκινά η κακοκαιρία «Samuel»;
Από την Τρίτη 17 Μαρτίου έως και την Τετάρτη 18/3, το βαρομετρικό χαμηλό «Samuel», που σχηματίζεται στον κόλπο της Σύρτης, δίνει τα πρώτα φαινόμενα.
Οι βροχές κάνουν την εμφάνισή τους κυρίως στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά, ενώ καταιγίδες εκδηλώνονται στις Κυκλάδες και την Κρήτη. Η θερμοκρασία υποχωρεί ήδη κατά 2–3 βαθμούς και οι άνεμοι στο Αιγαίο φτάνουν τα 7 μποφόρ.
Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας έως 21/3;
Σύμφωνα με το meteo.gr / Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, διαδοχικά βαρομετρικά συστήματα θα επηρεάσουν τη χώρα έως και το Σάββατο 21 Μαρτίου.
Η εικόνα του καιρού περιλαμβάνει εκτεταμένες βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με τα φαινόμενα κατά τόπους έντονα. Παράλληλα, θα εκδηλωθούν καταιγίδες, κυρίως στα δυτικά και νότια, ενώ στα ηπειρωτικά ορεινά αναμένονται χιονοπτώσεις.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση, ενώ οι άνεμοι θα παραμείνουν ενισχυμένοι, με βόρειες διευθύνσεις στο Αιγαίο και εντάσεις που θα φτάνουν τα 7 μποφόρ.
Στους χάρτες των εικόνων 1 και 2 παρουσιάζεται η θέση του βαρομετρικού χαμηλού, ο άνεμος κοντά στο έδαφος και ο υετός που αναμένονται (α) το πρωί της Τετάρτης 18/03 και (β) το απόγευμα της Τετάρτης 18/03.
Εικόνα 1: Η θέση του βαρομετρικού χαμηλού, ο άνεμος κοντά στο έδαφος και υετός που αναμένονται το πρωί της Τετάρτης 18/03

Εικόνα 1: Η θέση του βαρομετρικού χαμηλού, ο άνεμος κοντά στο έδαφος και υετός που αναμένονται το πρωί της Τετάρτης 18/03

Πού θα χτυπήσει η «σιβηρική εισβολή»;
Η κορύφωση της κακοκαιρίας αναμένεται από την Πέμπτη 19/3 έως και το Σάββατο 21/3, όταν ψυχρές αέριες μάζες θα ρίξουν αισθητά τη θερμοκρασία.
Οι βροχές θα αποκτήσουν γενικευμένο χαρακτήρα, με μεγαλύτερη ένταση στη δυτική και νότια Ελλάδα, ενώ οι χιονοπτώσεις θα είναι πυκνές στα ορεινά και πιθανόν πρόσκαιρα και σε ημιορεινές περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας.
Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η θερμοκρασία θα περιοριστεί στους 13–14°C, σημειώνοντας πτώση έως και 5–6 βαθμούς. Οι βοριάδες στο Αιγαίο θα ενισχυθούν περαιτέρω, αγγίζοντας τα 8 μποφόρ, ενώ σε ορεινές περιοχές θα σημειωθεί παγετός.
Πότε υποχωρούν τα φαινόμενα;
Από την Παρασκευή 20 Μαρτίου τα φαινόμενα θα αρχίσουν να περιορίζονται σταδιακά, κυρίως στο Αιγαίο και την Κρήτη. Μέχρι το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, η ανατολική και νότια Ελλάδα θα συνεχίσουν να επηρεάζονται.
Από το Σάββατο 21/3 αναμένεται περαιτέρω εξασθένηση της κακοκαιρίας στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
Θα συνεχιστεί η αστάθεια μέχρι την 25η Μαρτίου;
Τα προγνωστικά στοιχεία δείχνουν ότι η καιρική αστάθεια ενδέχεται να διατηρηθεί και μετά τις 24 Μαρτίου, με νέα βροχοφόρα συστήματα κυρίως στη βορειοδυτική Ελλάδα.
Δεν αποκλείεται μάλιστα νέα επιδείνωση κοντά στην 25η Μαρτίου, με την άνοιξη να καθυστερεί να σταθεροποιηθεί και τον καιρό να παραμένει άστατος.
ολες οι ειδησεις
- Τέμπη: Σφοδρά πυρά για τη δίκη και την αίθουσα-ασφυξία – Ψαρόπουλος: «Όσοι κάνουν δηλώσεις δεν ήταν στην αίθουσα – Ας έρθουν να δουν την πραγματικότητα»
- Σκορδαλιά: Η απλότητα που έγινε ταυτότητα
- Ιδεολογία Ελληνικής Επανάστασης: Εθνική, κοινωνική ή αστική;
- Ο όρκος των αξιωματικών και των υπουργών στις 21 Μαρτίου 1822
Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr