Δημοσίευση: ’
Τελευταία ενημέρωση: ’

Καιρός: Πολική ψυχρή εισβολή από την Παρασκευή – Βουτιά της θερμοκρασίας, βροχές και χιόνια

Νέα κακοκαιρία «εξπρές» φέρνει αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, ισχυρές βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν και πότε αναμένεται βελτίωση.

Η ανάγνωση δημιουργήθηκε από το Newpost AI.
Επιμέλεια: Δημήτρης Καΐμάς
Δημοσίευση: ’
Τελευταία ενημέρωση: ’
Καιρός: Πολική ψυχρή εισβολή από την Παρασκευή – Βουτιά της θερμοκρασίας, βροχές και χιόνια
Επιμέλεια: Δημήτρης Καΐμάς

Νέα κακοκαιρία «εξπρές» φέρνει αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, ισχυρές βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν και πότε αναμένεται βελτίωση.

Τα βασικά σημεία
Η σύνοψη δημιουργήθηκε από το Newpost AI.
  • Από την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2026, αναμένονται πολικές ψυχρές αέριες μάζες που θα προκαλέσουν πτώση της θερμοκρασίας και βροχές.
  • Χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά, με τον υδράργυρο να υποχωρεί κάτω από το μηδέν σε ορεινές περιοχές.
  • Η κακοκαιρία θα επηρεάσει κυρίως την Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τη Χαλκιδική και την Εύβοια, με σποραδικές καταιγίδες.
  • Οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν από 3 έως 21 βαθμούς Κελσίου, με περαιτέρω πτώση το Σάββατο.
  • Από την Κυριακή 18 Οκτωβρίου, αναμένεται βελτίωση του καιρού με ηλιοφάνεια και άνοδο της θερμοκρασίας.

Αλλάζει απότομα το σκηνικό του καιρού από την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2026, καθώς πολική ψυχρή αέρια μάζα αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα, προκαλώντας σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, νέες βροχές, τοπικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Η κακοκαιρία θα διαρκέσει έως το Σάββατο, με τον υδράργυρο να υποχωρεί ακόμη και κάτω από το μηδέν σε ορεινές περιοχές.

Το νέο κύμα κακοκαιρίας έρχεται λίγες ημέρες μετά τα έντονα φαινόμενα που προκάλεσαν προβλήματα σε αρκετές περιοχές της χώρας. Αυτή τη φορά, κύρια χαρακτηριστικά θα είναι η απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας και η επιστροφή των βροχοπτώσεων, κυρίως στα ανατολικά και νότια.

Η επιδείνωση αναμένεται να ξεκινήσει την Παρασκευή και να κορυφωθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας προς το Σάββατο, ενώ από την Κυριακή προβλέπεται σταδιακή βελτίωση.

Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου;

Οι πρώτες βροχές αναμένονται στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τη Χαλκιδική, τις Σποράδες και την Εύβοια, με τα φαινόμενα να επεκτείνονται σταδιακά σε περισσότερες περιοχές.

Από το μεσημέρι και μετά, βροχοπτώσεις θα σημειωθούν στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, στη Θεσσαλία, κατά μήκος της Πίνδου, στην Πελοπόννησο, στη Στερεά Ελλάδα και στην Αττική.

Σποραδικές καταιγίδες αναμένονται κυρίως στη Χαλκιδική, στις Σποράδες και στην Εύβοια, όπου τα φαινόμενα ενδέχεται να παρουσιάσουν μεγαλύτερη ένταση.

Προς το βράδυ οι βροχές θα επεκταθούν στις Κυκλάδες, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας προς το Σάββατο θα επηρεαστούν τα Δωδεκάνησα και η Κρήτη.

Παράλληλα, η είσοδος της ψυχρής αέριας μάζας θα δημιουργήσει συνθήκες για παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας, με το ενδεχόμενο εμφάνισης χιονιού ακόμη και στα υψηλότερα σημεία της Πάρνηθας.

Πόσο θα πέσει η θερμοκρασία την Παρασκευή και το Σάββατο;

Η πτώση της θερμοκρασίας θα γίνει αισθητή ήδη από την Παρασκευή, ιδιαίτερα στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα.

Στη Δυτική Μακεδονία ο υδράργυρος θα κυμανθεί από 3 έως 15 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη οι θερμοκρασίες θα κινηθούν μεταξύ 6 και 19 βαθμών.

Στη Θεσσαλία προβλέπονται τιμές από 7 έως 19 βαθμούς, στη Δυτική Ελλάδα από 8 έως 21 βαθμούς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 7 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του Βόρειου και Βορειοανατολικού Αιγαίου η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 19 βαθμούς, ενώ στα υπόλοιπα νησιά και στην Κρήτη θα φτάσει τοπικά τους 21 βαθμούς.

Το Σάββατο 17 Οκτωβρίου αναμένεται περαιτέρω πτώση, με τις μέγιστες θερμοκρασίες να περιορίζονται στους 15 με 17 βαθμούς στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές ο υδράργυρος ενδέχεται να κινηθεί έως και 5 βαθμούς χαμηλότερα, ενώ στα μεγαλύτερα υψόμετρα αναμένονται και αρνητικές θερμοκρασίες.

Τι καιρό θα κάνει στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη;

Στην Αττική, η Παρασκευή θα ξεκινήσει με λίγες νεφώσεις, οι οποίες σταδιακά θα πυκνώσουν. Από το απόγευμα αναμένονται τοπικές βροχές, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας προς το Σάββατο δεν αποκλείεται να σημειωθεί χιονόπτωση στα υψηλότερα τμήματα της Πάρνηθας.

Η θερμοκρασία στην Αθήνα θα κυμανθεί περίπου από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις με ένταση 3 έως 4 μποφόρ και πρόσκαιρα τοπικά 5 μποφόρ.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται κατά περιόδους αυξημένες νεφώσεις, με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 4 μποφόρ.

Πού αναμένονται χιόνια και πόσο ισχυροί θα είναι οι άνεμοι;

Η σημαντική υποχώρηση της θερμοκρασίας θα ευνοήσει την εκδήλωση χιονοπτώσεων σε ορεινά τμήματα της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Τα φαινόμενα αναμένεται να είναι παροδικά, χωρίς να αποκλείεται τοπικά μεγαλύτερη ένταση κατά τη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και στους ανέμους, κυρίως στο Αιγαίο και στο Βόρειο Ιόνιο.

Σύμφωνα με την αναλυτική πρόγνωση, οι βόρειοι άνεμοι θα φτάσουν τοπικά τα 6 μποφόρ, ενώ άλλες προγνωστικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για εντάσεις έως 8 και πρόσκαιρα 9 μποφόρ στο Αιγαίο τις πρωινές ώρες.

Οι ισχυροί άνεμοι ενδέχεται να δημιουργήσουν δυσκολίες στις θαλάσσιες μετακινήσεις, γι’ αυτό οι ταξιδιώτες θα πρέπει να ενημερώνονται για τις τελευταίες ανακοινώσεις των λιμενικών αρχών και των ακτοπλοϊκών εταιρειών.

Πότε υποχωρεί η κακοκαιρία και πώς θα είναι ο καιρός την Κυριακή;

Η νέα κακοκαιρία αναμένεται να έχει σύντομη διάρκεια, με τα φαινόμενα να εξασθενούν σταδιακά από το βράδυ του Σαββάτου 17 Οκτωβρίου.

Από τις πρώτες ώρες της Κυριακής 18 Οκτωβρίου, ο καιρός προβλέπεται να παρουσιάσει αισθητή βελτίωση, με μεγαλύτερα διαστήματα ηλιοφάνειας στις περισσότερες περιοχές.

Η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει, φτάνοντας τοπικά τους 21 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι στα πελάγη θα εξασθενήσουν.

Η βελτίωση αναμένεται να συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας, με σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας, ιδιαίτερα στην Αττική, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα.

Ωστόσο, η εξέλιξη των φαινομένων και κυρίως η ένταση των βροχοπτώσεων και των χιονοπτώσεων θα αποσαφηνιστούν με τις νεότερες προγνώσεις.

Μείνετε ενημερωμένοι με το Newpost. Ακολουθήστε μας για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.