«Καλπάζει» το ταμειακό πλεόνασμα: 7,9 δισ. ευρώ πρωτογενές το 7μηνο – Ράλι στα φορολογικά έσοδα ενόψει ΔΕΘ
Η κυβέρνηση έχει στα χέρια της ένα ισχυρό δημοσιονομικό “μαξιλάρι” στην πορεία προς τη ΔΕΘ και τη δύσκολη φθινοπωρινή περίοδο.
Η κυβέρνηση έχει στα χέρια της ένα ισχυρό δημοσιονομικό “μαξιλάρι” στην πορεία προς τη ΔΕΘ και τη δύσκολη φθινοπωρινή περίοδο.
Σε τροχιά έντονα ανοδικής υπέρβασης κινείται ο κρατικός προϋπολογισμός το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2025, καταγράφοντας πλεόνασμα 2,18 δισ. ευρώ, τη στιγμή που ο στόχος προέβλεπε έλλειμμα 1,96 δισ. ευρώ.
Ακόμα πιο εντυπωσιακή είναι η «έκρηξη» στο πρωτογενές αποτέλεσμα, το οποίο σε τροποποιημένη ταμειακή βάση διαμορφώθηκε στα 7,96 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας τον στόχο (3,59 δισ. ευρώ) κατά περισσότερα από 4 δισ. ευρώ, και το αντίστοιχο περσινό αποτέλεσμα (5,66 δισ. ευρώ) κατά 2,3 δισ. ευρώ.
Τα κρίσιμα μεγέθη:
| Δείκτης | Στόχος 7μήνου 2025 | Εκτέλεση | Απόκλιση |
|---|---|---|---|
| Ισοζύγιο Κρατικού Προϋπολογισμού | -1,96 δισ. € | +2,18 δισ. € | +4,15 δισ. € |
| Πρωτογενές Πλεόνασμα | +3,59 δισ. € | +7,96 δισ. € | +4,37 δισ. € |
| Έσοδα από φόρους | 38,28 δισ. € | 40,55 δισ. € | +2,27 δισ. € (+5,9%) |
| Καθαρές δαπάνες | 43,99 δισ. € | 40,67 δισ. € | -3,33 δισ. € |
Τι «τροφοδότησε» το πλεόνασμα
-
Φορολογικά έσοδα +5,9% σε σχέση με τον στόχο (+2,27 δισ. ευρώ), λόγω ισχυρότερων εισπράξεων στους άμεσους φόρους εισοδήματος, αλλά και στις έμμεσες φορολογικές επιδόσεις (ΦΠΑ).
-
Συγκράτηση δαπανών κατά 3,3 δισ. € κάτω από το στόχο, κυρίως εξαιτίας:
-
ετεροχρονισμού μεταβιβάσεων σε ΟΚΑ ύψους 2,2 δισ.
-
καθυστέρησης πληρωμών εξοπλιστικών προγραμμάτων (605 εκατ.)
-
-
Ισχυρές εισπράξεις από Παραχώρηση Αττικής Οδού (ταμειακή ουδετερότητα 784,8 εκ. €)
Το «φρέσκο» ταμείο του Ιουλίου
Μόνο τον Ιούλιο, τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε 8,48 δισ. ευρώ (+338 εκ. € έναντι στόχου), με έσοδα φόρων 8,34 δισ. €. Οι δαπάνες του 7μήνου έκλεισαν στα 40,6 δισ. €, σημειώνοντας μεν αύξηση 1,3 δισ. σε σχέση με το 2024, αλλά παραμένουν 3,3 δισ. κάτω από το στόχο.
Τι υπογραμμίζει το ΥΠΟΙΚ
Το υπουργείο Οικονομίας επισημαίνει ότι τα προσωρινά στοιχεία αφορούν ταμειακή εικόνα της Κεντρικής Διοίκησης και όχι το τελικό αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης. Επίσης, οι επιδόσεις ενισχύονται από τεχνικές χρονικής μετατόπισης εσόδων – πληρωμών που δεν έχουν επίπτωση στο έλλειμμα “brussels terms”.
Ωστόσο, ακόμη και μετά τον συνυπολογισμό αυτών των παραγόντων, το καθαρό “πλεονέκτημα” έναντι των στόχων εκτιμάται σε 1,2 δισ. ευρώ.
Τι σηματοδοτούν τα στοιχεία
Το 7μήνο «τρέχει» πολύ πάνω από τους στόχους της εισηγητικής έκθεσης Προϋπολογισμού 2025 – στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό, δεδομένου ότι η χώρα πρέπει να διατηρήσει αυστηρή δημοσιονομική ισορροπία ενόψει της επανενεργοποίησης των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων και της αξιολόγησης της μεταρρυθμιστικής προόδου στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Επιπλέον, το ράλι στα φορολογικά έσοδα λειτουργεί ως «μαξιλάρι» έναντι απωλειών από ΠΔΕ ή καθυστερήσεις στα μεγάλα έσοδα αποκρατικοποιήσεων (Εγνατία, λιμάνια κ.λπ.).
Η κυβέρνηση έχει στα χέρια της ένα ισχυρό δημοσιονομικό “μαξιλάρι” στην πορεία προς τη ΔΕΘ και τη δύσκολη φθινοπωρινή περίοδο. Το μεγάλο στοίχημα ωστόσο είναι αν αυτή η υπέρβαση “μεταφραστεί” σε πραγματική ανάσα για τους πολίτες ή παραμείνει μόνο ως στατιστική υπεραπόδοση εσόδων και “συγκράτησης πληρωμών”.
ολες οι ειδησεις
- ΑΕΚ: Αναβάλλεται εκδήλωση στην «Αγιά Σοφιά» μετά τον θάνατο του Μάριου Οικονόμου
- Η Κύπρος μπαίνει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα SAFE – «Στήριξη σε ένοπλες δυνάμεις και αμυντική βιομηχανία»
- Για όνομα του… ροκ εν ρολ: Όταν ρωτάς για τον Παύλο Σιδηρόπουλο και η Τεχνητή Νοημοσύνη παίζει… φάλτσο
- Γιατί ο Τυραννόσαυρος Rex είχε τόσο μικρά χέρια – Η νέα θεωρία των επιστημόνων
Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr