18 Μαΐου 2025
Δημοσίευση: 07:03'

«Κανόνες πολέμου, κανόνες ειρήνης»: Το Κρεμλίνο στήνει σκηνικό συνάντησης Πούτιν – Τραμπ την ώρα που η Ουκρανία μετρά απώλειες

Οι απευθείας ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη, οι πρώτες μετά από τρία χρόνια, δεν έφεραν εκεχειρία.

Δημοσίευση: 07:03’

Οι απευθείας ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη, οι πρώτες μετά από τρία χρόνια, δεν έφεραν εκεχειρία.

Ενώ οι συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη δεν οδηγούν σε εκεχειρία, η Μόσχα επιχειρεί γεωπολιτική στροφή μέσω ΗΠΑ, την ώρα που στο πεδίο ρέει αίμα  — οι κινήσεις Τραμπ, η στάση του Ρούμπιο, και οι προβληματισμοί από διεθνή think tanks.

Αδιέξοδο με φόντο αίμα και ανταλλαγές

Οι απευθείας ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη, οι πρώτες μετά από τρία χρόνια, δεν έφεραν εκεχειρία. Αντιθέτως, οι ρωσικές επιθέσεις συνεχίζονται με τραγικότερο παράδειγμα το πλήγμα σε μικρό λεωφορείο στην περιφέρεια Σούμι της Ουκρανίας, που άφησε πίσω του εννέα νεκρούς και τέσσερις τραυματίες.

Η Ευρώπη ανάμεσα σε δύο κόσμους: Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η διπλωματία της Κωνσταντινούπολης και ο «παράγοντας Τραμπ»

Το μήνυμα του Κρεμλίνου είναι σαφές: η «ειρήνη» θα έχει τους δικούς της όρους. Στη Μόσχα, οι απαιτήσεις παραμένουν βαριές και εκτός διεθνούς πλαισίου:

  • Απόσυρση των ουκρανικών δυνάμεων από τέσσερις περιφέρειες.
  • Διεθνής αναγνώριση της Κριμαίας και των κατεχομένων περιοχών ως ρωσικές.
  • Ουδετερότητα της Ουκρανίας και αποπυρηνικοποίηση.
  • Καμία αποζημίωση για τις πολεμικές ζημιές.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο Ουκρανό αξιωματούχο, οι όροι τέθηκαν μόνο προφορικά, χωρίς καν επίσημο έγγραφο.

Ο Τραμπ «σπρώχνει» τη συνάντηση — και το Κρεμλίνο ανταποκρίνεται

«Μόνο εγώ μπορώ να βρω λύση αν μιλήσω με τον Πούτιν», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Fox News, εντείνοντας τις φήμες για επικείμενη απευθείας επαφή με τον Ρώσο πρόεδρο. Η ρωσική πλευρά, διά του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, απάντησε με ανοικτό παράθυρο: «Η συνάντηση είναι απαραίτητη, τόσο για τις διμερείς σχέσεις, όσο και για τα παγκόσμια ζητήματα».

Τραμπ: Πρώτα θα μιλήσω με τον Πούτιν τη Δευτέρα και έπειτα με τον Ζελένσκι – «Το λουτρό αίματος πρέπει να τελειώνει»

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, έσπευσε μάλιστα να συγχαρεί τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Μάρκο Ρούμπιο, για τον «θετικό ρόλο» των ΗΠΑ στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, σε μια σπάνια διπλωματική αναφορά. Οι δύο πλευρές, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές.

Τι φοβούνται οι διεθνείς αναλυτές — και τι διαβλέπουν

Ο ανταποκριτής του The Guardian στο Βερολίνο εκτιμά ότι το Κρεμλίνο «προετοιμάζει προσεκτικά τη σκηνή για μια συμφωνία με ευνοϊκούς για τη Ρωσία όρους, στο ενδεχόμενο επανεκλογής Τραμπ», ενώ η Washington Post παρατηρεί ότι «η Μόσχα δοκιμάζει τις αντοχές του δυτικού στρατοπέδου μέσα από την καθυστέρηση και την επιλεκτική κλιμάκωση της βίας».

Σύμφωνα με το γαλλικό Le Monde, το Κρεμλίνο επιδιώκει μέσω της εμπλοκής Τραμπ «να διασπάσει την ενότητα του ΝΑΤΟ, ελπίζοντας σε μια άτυπη συμφωνία έξω από το ευρωπαϊκό διπλωματικό πλαίσιο». Το γερμανικό Spiegel μιλά για «αναβίωση του μοντέλου Γιάλτας» με νέες ζώνες επιρροής.

Ζελένσκι – Πούτιν: Απλώς δεν… συναντιούνται

Το ενδεχόμενο συνάντησης μεταξύ Ζελένσκι και Πούτιν φαντάζει ακόμη μακρινό. Ο Πεσκόφ ξεκαθάρισε ότι για να γίνει κάτι τέτοιο, πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η ανταλλαγή αιχμαλώτων και να επιτευχθούν συμφωνημένοι όροι κατάπαυσης πυρός. Παράλληλα, το Κρεμλίνο φλερτάρει ανοιχτά με την αμφισβήτηση της νομιμότητας του Ζελένσκι, λόγω λήξης της θητείας του και αναβολής των εκλογών λόγω στρατιωτικού νόμου στην Ουκρανία.

Η μεγάλη εικόνα: Πόλεμος φθοράς, διπλωματία επιλογών

Η ανταλλαγή 1.000 αιχμαλώτων και η επανέναρξη συνομιλιών είναι ενδείξεις κινητικότητας. Αλλά ο πόλεμος έχει μετατραπεί σε πόλεμο φθοράς. Με καθημερινά πλήγματα και νεκρούς αμάχους, όπως στο Σούμι, η Ρωσία επιχειρεί να επιβάλει τους όρους της με στρατιωτικά μέσα, ενώ διατηρεί στο διπλωματικό τραπέζι το χαρτί Τραμπ.

Αν τελικά υπάρξει συνάντηση Πούτιν – Τραμπ, τότε, σύμφωνα με τη Foreign Affairs, «η σύγκρουση στην Ουκρανία κινδυνεύει να γίνει παραπροϊόν μιας μεγάλης γεωπολιτικής παρτίδας ανάμεσα σε δύο πρώην – και ίσως μελλοντικούς – προέδρους».

Το Κρεμλίνο παίζει σε πολλά ταμπλό: συνομιλίες χωρίς αποτέλεσμα, αιματηρές επιθέσεις στο πεδίο και στροφή στην Ουάσιγκτον, ελπίζοντας σε μια «ειρήνη Τραμπ». Το ερώτημα δεν είναι αν θα υπάρξει λύση, αλλά ποιος θα την επιβάλει — και σε ποιον.


TOP NEWS

uncached