Καταρρέουν τα χρηματιστήρια μετά το μίνι κραχ του Dow Jones – Δεν βγαίνει στις αγορές η Αθήνα
Πανικός επικράτησε στο χρηματιστήριο της Wall Street μετά τη… βουτιά των 1.175 μονάδων. Σημαντικές απώλειες και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Πανικός επικράτησε στο χρηματιστήριο της Wall Street μετά τη… βουτιά των 1.175 μονάδων. Σημαντικές απώλειες και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Καταρρέουν τα ασιατικά αλλά και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την ελεύθερη πτώση των 1.175 μονάδων που κατέγραψε χθες το βράδυ ο Dow Jones.
Ειδικότερα, στο χρηματιστήριο της Wall Street, επικράτησε πανικός, καθώς οι δείκτες έκλεισαν με σημαντική πτώση έπειτα από πολλούς μήνες ευφορίας, με αποτέλεσμα να επηρεαστούν παγκοσμίως τα χρηματιστήρια.
Ισχυρές πιέσεις δέχεται στο άνοιγμα και ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να επηρεάζεται αρνητικά από το sell off που εκδηλώνεται στις διεθνείς αγορές.
Εν τω μεταξύ, στον απόηχο των πιέσεων στα χρηματιστήρια, η Αθήνα αποφάσισε την αναβολή της νέας εξόδου στις αγορές. Οι σύμβουλοι του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, φέρεται να συνέστησαν «υπομονή» όσον αφορά στην έκδοση του 7ετους ομολόγου, καθώς με το κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές το εγχείρημα θεωρείται «υψηλού ρίσκου».
Βουτιά στις ασιατικές αγορές
Το… ωστικό κύμα επηρέασε τις ασιατικές αγορές. Με ισχυρή πτώση ολοκληρώθηκαν σήμερα οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 1.071,84 μονάδες, σε ποσοστό 4,73% , και διαμορφώθηκε στις 21.610,24 μονάδες.
Τα πρώτα λεπτά των συναλλαγών ο δείκτης Nikkei έπεφτε έως και 999,83 μονάδες (-4,41%), στις 21.682,25 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος δείκτης Topix υποχωρούσε κατά 78,01 μονάδες (-4,28%), στις 1.745,73 μονάδες.
Οι δύο δείκτες είχαν ήδη απολέσει πάνω από 2% τη Δευτέρα, με υπόβαθρο τη νευρικότητα εξαιτίας της ανόδου των επιτοκίων στις ΗΠΑ και τις ευρύτερες ανησυχίες για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.
Σε βαθύ κόκκινο και η υπόλοιπη Ασία, με τον ASX 200 στην Αυστραλία να καταγράφει απώλειες 3,2%, ενώ και οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες της χώρας υπέστησαν σημαντικές ζημιές. Παράλληλα, ήπια πτωτικά κινείται ο New Zealand στη Νέα Ζηλανδία, ενώ το χρηματιστήριο της Ταϊβάν υποχωρεί σχεδόν κατά 5%. Ισχυρή πτώση 1,54% καταγράφει αυτή την ώρα και ο Kospi στη Νότια Κορέα.
Ισχυρές απώλειες καταγράφουν, στο μεταξύ, και τα κινεζικά χρηματιστήρια, με τον Shanghai Composite να υποχωρεί κατά 3,28%, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημειώνει απώλειες 4,34%.
Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν σήμερα, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 1% στις ασιατικές αγορές, συνεχίζοντας την πτωτική τους πορεία από την χθεσινή συνεδρίαση κι ενώ οι μετοχές στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ, κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες τους -μέσα σε μία ημέρα- από το 2011.
Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης, τύπου Brent καταγράφηκαν στα 66,91 δολάρια το βαρέλι μειωμένες κατά 71 σεντς ή 1,1%. Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 69 σεντς ή 1,1% στα 63,46 δολάρια το βαρέλι.
Αναστάτωση και στην Ευρώπη
Με ισχυρή πτώση ξεκίνησαν οι συναλλαγές και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Αύγουστο του 2017 υποχώρησαν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς εντάθηκαν οι μαζικές πωλήσεις στις μετοχές και ενισχύθηκε η μεταβλητότητα εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για τον πληθωρισμό και την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων.
Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE υποχώρησε με το άνοιγμα κατά 3,5%, ενώ στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 υποχώρησε κατά 3,43% και διαμορφώθηκε στις 5.104,28 μονάδες.
Όλοι οι κλαδικοί δείκτες κινούνταν σε αρνητικό έδαφος, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600 να υποχωρεί για έβδομη συνεχή συνεδρίαση. Στις 10:14 ώρα Ελλάδας, ο δείκτης σημείωσε πτώση 2,6%, ενώ ο βρετανικός DAX υποχώρησε κατά 2,7%. Ο δείκτης μεταβλητότητας των ευρωπαϊκών μετοχών (euro STOXX volatility) ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2017.
Οι επενδυτές φοβούνται ότι μια αύξηση του πληθωρισμού θα οδηγήσει τις κεντρικές τράπεζες στο να προχωρήσουν σε σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής γρηγορότερα από το αναμενόμενο, περιορίζοντας τα μέτρα νομισματικής στήριξης που ενίσχυσαν τις αποτιμήσεις των μετοχών και οδήγησαν τον Ιανουάριο τους ευρωπαϊκούς χρηματιστηριακούς τίτλους σε υψηλό 2 ετών.
Μεταξύ των μετοχών με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν η Ocado, με πτώση 7,1%, καθώς το βρετανικό διαδικτυακό σούπερ μάρκετ ανακοίνωσε αμετάβλητα λειτουργικά κέρδη για το σύνολο της χρήσης του, χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών.
Σημαντικές απώλειες και στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Ισχυρές πιέσεις δέχονται οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, με την αγορά να επηρεάζεται αρνητικά από το sell off που εκδηλώνεται στις διεθνείς αγορές και το οποίο οδήγησε χθες σε μεγάλη πτώση τη Wall Street.
Στο άνοιγμα ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 830,45 μονάδες σημειώνοντας πτώση 2,72%.Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 826,41 μονάδες (-3,19%). Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 15,785 εκατ. ευρώ.
Στη συνέχεια καταγράφηκαν ισχυρότερες απώλειες , με την αγορά να υποχωρεί προς τα επίπεδα των 820 μονάδων, επηρεαζόμενη αρνητικά από το sell off που εκδηλώνεται στις διεθνείς αγορές και το οποίο οδήγησε χθες σε μεγάλη πτώση τη Wall Street.
O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 12:50, διαμορφώνεται στις 824,25 μονάδες σημειώνοντας πτώση 3,45%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 821,30 μονάδες (-3,80%). Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 46,55 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 3,25%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 3,77%.
Όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρούν και τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Πειραιώς (-5,87% στα 3,624 ευρώ), της ΔΕΗ(-5,63% στα 2,916 ευρώ), της Folli Follie (-4,70% στα 17,420 ευρώ), της Aegean Airlines(-4,65% στα 8,410 ευρώ) και της Eurobank(-4,00% στα 0,840 ευρώ). Πτωτικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες του Εμπορίου (-4,30%), των Τραπεζών (-4,18%) και των Πρώτων Υλών (-4,15%).
Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Εθνική και η Eurobank με 11.317.393 και 2.875.603 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν ο ΟΤΕ με 8,123 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank με 5,092 εκατ. ευρώ.
Ανοδικά κινούνται 12 μετοχές, 99 πτωτικά και 11 παραμένουν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Χατζηκρανιώτη +16,38%, Περσεύς+10,00% και Χαϊδεμένος +9,17%. Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές:Dionic -20,00%, Μπουτάρης(κ) -18,89% και Forthnet -17,84%
Δεν βγαίνει στις αγορές η Αθήνα
Η βουτιά του Dow Jones, η σημαντική πτώση των τιμών στο πετρέλαιο αλλά και η άνοδος στις αποδόσεις των ομόλογων σε Ευρώπη και ΗΠΑ προβλημάτισαν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο αποφάσισε την αναβολή της νέας εξόδου στις αγορές.
Οι σύμβουλοι του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, φέρεται να συνέστησαν «υπομονή» όσον αφορά στην έκδοση του 7ετους ομολόγου, καθώς με το κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές το εγχείρημα θεωρείται «υψηλού ρίσκου».
Η κυβέρνηση σχεδίαζε την άντληση τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ από το νέοομόλογο.Το Ελληνικό Δημόσιο είχε δώσει εντολή στις Barclays, BNP Paribas, Citi, JP Morgan και Nomura να προχωρήσουν στη διαδικασία, όπως ανακοινώθηκε επίσημα στο χρηματιστήριο. Το βιβλίο των προσφορών σχεδιαζόταν να ανοίξει σήμερα, με στόχο να ολοκληρωθεί η διαδικασία και η τιμολόγηση του νέου ομολόγου τις προσεχείς ώρες.
Ωστόσο, η κατακόρυφη πτώτση του Dow Jones, αλλά και η άνοδος στις αποδόσεις των ομόλογων σε Ευρώπη και ΗΠΑ έφεραν δεύτερες σκέψεις στο οικονομικό επιτελείο.
Πάντως, στο ελληνικό «στρατόπεδο» επικρατεί αισιοδοξία ότι παρά τις αναταράξεις στις αγορές, εν τέλει η ελληνική έκδοση θα έχει επιτυχία.
Το ποσό των 3 δισ. ευρώ που αναμένεται να αντληθεί θα κρατηθεί για τη δημιουργίας του “αποθεματικού”, για τη μεταμνημονιακή περίοδο.
Το κραχ του Dow Jones
Ο δείκτης της βιομηχανίας Dow Jones ξαφνικά στο δεύτερο μέρος της συνεδρίασης άρχισε να καταρρέει: η πτώση του μέσα σε χρονικό διάστημα μικρότερο της μιας ώρας έσπασε κατά σειρά το φράγμα των 500, των 1.000 και των 1.500 μονάδων.
Η δραματική συνεδρίαση, που μεταδιδόταν απευθείας στις τηλεοπτικές οθόνες, τράβηξε την προσοχή ακόμη και περαστικών.
Ο Dow Jones εν τέλει ανέκτησε μέρος των απωλειών του, για να κλείσει με πτώση 1.175,21 μονάδων (-4,6%), στις 24.345,75 μονάδες. Ο Nasdaq έκλεισε με πτώση 273,42 μονάδων (-3,78%) στις 6.967,53 μονάδες. Ενώ ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 απώλεσε 113,19 μονάδες (-4,10%) για να κλείσει στις 2.648,94 μονάδες.
Ο Λευκός Οίκος εμφανίστηκε καθησυχαστικός, διαβεβαιώνοντας ότι ο Τραμπ είναι σίγουρος πως τα «θεμελιώδη» μακροοικονομικά στοιχεία της οικονομίας των ΗΠΑ είναι «εξαιρετικά ισχυρά», σύμφωνα με την εκπρόσωπό του Σάρα Χάκαμπι Σάντερς.
Σημειώνεται ότι δεν ενεργοποιήθηκε η επιλογή της προσωρινής αναστολής των συναλλαγών (circuit breaker), κάτι που συμβαίνει συνήθως μόλις η πτώση του S&P 500 ξεπεράσει το 7%.
ολες οι ειδησεις
- Κατασκοπεία – Το βαρέλι δίχως πάτο: Από τη Μαρία Τσάλλα μέχρι τους Ρώσους που συνελήφθησαν στην Αλβανία
- Ακρίβεια: Οι Έλληνες άλλαξαν την καθημερινότητά τους – Περικοπές στο μπάνιο, «λουκέτο» στο καλοριφέρ
- Κορωνοϊός – Επιτροπή Ειδικών: Τέλος στις ΜΕΘ Covid – Νοσηλεία σε όλες τις Εντατικές για τους ασθενείς
- «Μαρία Τσάλλα»: Η υπάλληλος της ρωσίδας κατασκόπου σπα τη σιωπή της – «Στείλε μου τα πράγματα μέσω ταχυδρομείου»
Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr