Κατασκοπεία υπέρ της Κίνας στις Ένοπλες Δυνάμεις: Ο 50χρονος σμήναρχος, οι βαριές κατηγορίες και οι ποινές που τον απειλούν
Την υπόθεση αποκάλυψε η συνεργασία της ΕΥΠ με συμμαχικές υπηρεσίες, μετά τον εντοπισμό «ψηφιακών ιχνών» στις προσβάσεις του σμηνάρχου σε ευαίσθητα δίκτυα
Την υπόθεση αποκάλυψε η συνεργασία της ΕΥΠ με συμμαχικές υπηρεσίες, μετά τον εντοπισμό «ψηφιακών ιχνών» στις προσβάσεις του σμηνάρχου σε ευαίσθητα δίκτυα
Η υπόθεση του 50χρονου σμηνάρχου της Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος φέρεται να έχει ομολογήσει ότι διοχέτευε διαβαθμισμένες στρατιωτικές και ΝΑΤΟϊκές πληροφορίες στην Κίνα έναντι αμοιβής, ήδη χαρακτηρίζεται από στρατιωτικές πηγές ως μία από τις σοβαρότερες υποθέσεις κατασκοπείας που έχουν αποκαλυφθεί στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο αξιωματικός, διοικητής μονάδας σε βάση στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής, χρησιμοποιούσε εξειδικευμένο και διαβαθμισμένο λογισμικό για να αποστέλλει άκρως απόρρητα δεδομένα, μεταξύ των οποίων πληροφορίες που άπτονται της επιχειρησιακής διάταξης της Πολεμικής Αεροπορίας και κρίσιμα συμμαχικά σχέδια του ΝΑΤΟ.
Την υπόθεση αποκάλυψε η συνεργασία της ΕΥΠ με συμμαχικές υπηρεσίες, μετά τον εντοπισμό «ψηφιακών ιχνών» στις προσβάσεις του σμηνάρχου σε ευαίσθητα δίκτυα. Ο αξιωματικός τελεί υπό κράτηση και κατηγορείται, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, για «συλλογή και μετάδοση μυστικών πληροφοριών στρατιωτικής σημασίας σε τρίτους, με κίνδυνο την πρόκληση βλάβης στα εθνικά συμφέροντα». Η φερόμενη ομολογία, όπως μεταδίδεται, δεν αναιρεί το τεκμήριο αθωότητας, αλλά προδιαγράφει ένα πλαίσιο ιδιαίτερα βαριάς νομικής έκθεσης.
Οι κατηγορίες βάσει Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα
Ο Στρατιωτικός Ποινικός Κώδικας προβλέπει ειδικά αδικήματα για την αθέμιτη συλλογή και μετάδοση στρατιωτικών πληροφοριών. Όταν η πράξη αποσκοπεί στην ωφέλεια ξένου κράτους ή στη βλάβη της Ελλάδας, το αδίκημα μετατρέπεται σε βαριά μορφή κατασκοπείας. Στις περιπτώσεις αυτές, η ποινή μπορεί να φθάσει την κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών ή ακόμη και την ισόβια κάθειρξη, ακόμη και σε καιρό ειρήνης.
Η επιβαρυντική διάσταση ότι οι πληροφορίες φέρεται να αφορούσαν και συμμαχικές δομές στην Ανατολική Μεσόγειο προσδίδει επιπλέον βάρος, καθώς εγείρονται ζητήματα αξιοπιστίας της χώρας έναντι των συμμάχων της. Παράλληλα, το άρθρο 148 του Ποινικού Κώδικα για την κατασκοπεία λειτουργεί επικουρικά, καλύπτοντας πλευρές της υπόθεσης που εκτείνονται πέραν της στενά στρατιωτικής διάστασης.
Η δικαστική πορεία και το ενδεχόμενο προφυλάκισης
Η υπόθεση εισέρχεται πλέον στη δικαστική της φάση. Μετά την προανακριτική διαδικασία και τη συλλογή ψηφιακών και εγγράφων στοιχείων, ο σμήναρχος αναμένεται να παραπεμφθεί σε ανακριτή στρατιωτικού δικαστηρίου για κακουργηματικές πράξεις. Σε υποθέσεις σοβαρής κατασκοπείας θεωρείται εξαιρετικά πιθανή η προσωρινή κράτηση, λόγω κινδύνου διαρροής πρόσθετων πληροφοριών ή επαφής με πιθανούς συνεργούς.
Η κύρια δίκη θα διεξαχθεί ενώπιον διαρκούς στρατιωτικού δικαστηρίου, με δυνατότητα προσφυγής σε δεύτερο βαθμό. Η τυχόν ομολογία εκτιμάται ως ισχυρό αποδεικτικό στοιχείο, το οποίο συνήθως επηρεάζει το ύψος της ποινής και όχι την κρίση περί ενοχής καθαυτή.
Ποινές και διοικητικές συνέπειες
Σε περίπτωση καταδίκης για βαριά μορφή κατασκοπείας υπέρ ξένης δύναμης, ο 50χρονος σμήναρχος αντιμετωπίζει κάθειρξη από 10 έως 20 έτη ή ισόβια, στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και οριστική αποβολή από τις Ένοπλες Δυνάμεις με έκπτωση από τον βαθμό του. Οι διοικητικές πράξεις συνεπάγονται σοβαρές απώλειες σε μισθολογικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, ενώ παραμένει ανοιχτό –θεωρητικά– και το ενδεχόμενο αστικών αξιώσεων του Δημοσίου.
Μπορεί να τεθεί ζήτημα αφαίρεσης ιθαγένειας;
Το Σύνταγμα και ο Κώδικας Ελληνικής Ιθαγένειας δεν προβλέπουν αυτόματη αφαίρεση ιθαγένειας για το αδίκημα της κατασκοπείας. Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως η ανάληψη υπηρεσίας σε ξένη χώρα αντίθετης προς τα εθνικά συμφέροντα, μπορεί να κινηθεί ξεχωριστή διοικητική διαδικασία. Ακόμη και τότε, η πρακτική της ελληνικής έννομης τάξης είναι εξαιρετικά φειδωλή.
ολες οι ειδησεις
- Η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο
- Τραγωδία στον Βόλο με δύο νεκρές γυναίκες- Φλόγες-παγίδα σε σπίτι: Μητέρα και κόρη κάηκαν ζωντανές – Μάχη ζωής για τον 40χρονο γιο (Βίντεο)
- Λίλι Άλεν: Το πορτρέτο του «West End Girl» κατακτά την Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου
- Σεισμός 4,9 Ρίχτερ στο Άγιο Όρος – Αισθητός στη Θεσσαλονίκη – Ευθύμης Λέκκας: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αλλά θέλει προσοχή
Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr