Καθολική κινητοποίηση για τα Τέμπη: Εκατοντάδες χιλιάδες στους δρόμους – Πως θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς
Η 24ωρη απεργία που έχουν προκηρύξει ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και δεκάδες συνδικαλιστικοί φορείς αναμένεται να προκαλέσει γενικό μπλακ άουτ σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
Η 24ωρη απεργία που έχουν προκηρύξει ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και δεκάδες συνδικαλιστικοί φορείς αναμένεται να προκαλέσει γενικό μπλακ άουτ σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
Η Ελλάδα αναμένεται να παραλύσει από μια μαζική απεργιακή κινητοποίηση που αναμένεται να είναι από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών. Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες θα βγουν στους δρόμους, απαιτώντας δικαιοσύνη για τους 57 νεκρούς του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη και διασφαλισμένες, ασφαλείς μεταφορές για όλους.
Η μαζική αυτή κινητοποίηση αποτελεί μήνυμα προς την κυβέρνηση, τη Δικαιοσύνη και τους θεσμούς, ότι η τραγωδία των Τεμπών δεν μπορεί να θεωρηθεί ένα τυχαίο ατύχημα. Αντίθετα, πρόκειται για ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα, αποτέλεσμα ελλείψεων σε υποδομές, αστοχιών στη διαχείριση των σιδηροδρομικών συστημάτων και απουσίας πολιτικής βούλησης για πραγματική βελτίωση της ασφάλειας των συγκοινωνιών.
Γενική απεργία: Παράλυση σε όλη τη χώρα
Η 24ωρη απεργία που έχουν προκηρύξει ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και δεκάδες συνδικαλιστικοί φορείς αναμένεται να προκαλέσει γενικό μπλακ άουτ σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Στην απεργία συμμετέχουν:
- Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: Λεωφορεία, τρόλεϊ, τραμ και ηλεκτρικός δεν θα κινηθούν καθόλου, ενώ το μετρό θα λειτουργήσει μόνο από 09:00 έως 17:00.
- Σιδηρόδρομοι & Hellenic Train: Όλα τα δρομολόγια ακυρώνονται.
- Αεροδρόμια: Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας κατεβαίνουν σε 24ωρη απεργία, με αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται μόνο έκτακτες πτήσεις.
- Ακτοπλοΐα: Τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια.
- Δημόσιοι υπάλληλοι: Εκπαιδευτικοί, γιατροί, δικηγόροι, δικαστικοί, φαρμακοποιοί και πολλοί ακόμα επαγγελματικοί κλάδοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις.
- Ιδιωτικός τομέας: Εμπορικά καταστήματα, επιχειρήσεις και κλάδοι όπως η εστίαση και η ψυχαγωγία προχωρούν σε στάση εργασίας ή κλείσιμο καταστημάτων.
Οι συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη – Χιλιάδες αναμένονται στους δρόμους

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Το κεντρικό σύνθημα των διαδηλωτών είναι “Καμία συγκάλυψη – Δικαιοσύνη για τα Τέμπη”, με τις μεγάλες πορείες να έχουν προγραμματιστεί ως εξής:
- Αθήνα: Πλατεία Συντάγματος στις 11:00 π.μ.
- Θεσσαλονίκη: Άγαλμα Βενιζέλου στις 11:00 π.μ.
Οι πορείες αναμένονται μαζικές, με πολίτες από όλη την Ελλάδα να συρρέουν στις μεγάλες πόλεις για να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα.
Απεργία 28 Φεβρουαρίου: 381 συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Ελλάδα και εξωτερικό – Δείτε το χάρτη
Ο απόηχος της τραγωδίας δεν περιορίζεται στα ελληνικά σύνορα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, έχουν προγραμματιστεί 381 συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε ολόκληρο τον κόσμο:
- 262 κινητοποιήσεις στην Ελλάδα, με δυναμικές παρουσίες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο και σε δεκάδες ακόμα πόλεις. Αναμένονται μεγάλες πορείες στις πρωτεύουσες των περιφερειών αλλά και σε μικρότερες πόλεις, οι οποίες επίσης έχουν επηρεαστεί από τις συνέπειες της τραγωδίας.
- 119 συγκεντρώσεις στο εξωτερικό, σε μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθώς και σε ελληνικές κοινότητες στη Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία. Οι απόδημοι Έλληνες εκφράζουν την οργή και την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι, παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, δεν έχουν γίνει επαρκή βήματα για την αναβάθμιση των σιδηροδρομικών υποδομών στη χώρα.
Η μνήμη των 57 νεκρών παραμένει ζωντανή και η κοινωνία συνεχίζει να ζητά απαντήσεις για τις ευθύνες και τα αίτια της τραγωδίας.
Στον παρακάτω χάρτη υπάρχουν όλες οι συγκεντρώσεις, από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, στη Γερμανία, στην Αυστραλία και στο Μπουένος Άιρες.
Απεργίες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου – Πώς θα κινηθούν τα μέσα στην Αθήνα
Συγκοινωνιακές ανατροπές αναμένονται την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2025, καθώς τα Σωματεία Εργαζομένων στη ΣΤΑΣΥ, ο ΟΑΣΑ και το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής ανακοίνωσαν 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις, ως ένδειξη μνήμης και διαμαρτυρίας για την τραγωδία των Τεμπών.
Απεργία για τα Τέμπη: Μετρό, ηλεκτρικός και τραμ: Πώς θα κινηθούν

Παρότι τα Σωματεία Εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ αποφάσισαν την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας, το μετρό, ο ηλεκτρικός και το τραμ θα λειτουργήσουν από τις 9:00 π.μ. έως τις 17:00 μ.μ.. Η συγκεκριμένη απόφαση λήφθηκε ανταποκρινόμενη στην επιθυμία του Συλλόγου «Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών 28/02/2023», προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση των πολιτών στη συγκέντρωση μνήμης και διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα.
«Τιμώντας τα θύματα και τις οικογένειές τους, συμμετέχουμε και στηρίζουμε την Πανελλαδική Απεργία στις 28 Φεβρουαρίου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας, μνήμης και αντίστασης. Συμμετέχουμε στην κινητοποίηση, αλλά και συμβάλλουμε στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσέλευση του κόσμου, με ενδιάμεση “διακοπή” της απεργίας» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Oι σταθμοί του Μετρό «Σύνταγμα» και «Πανεπιστήμιο» θα παραμείνουν κλειστοί, κατόπιν εντολής της Ελληνικής Αστυνομίας. Η απόφαση αυτή έχει ληφθεί για λόγους ασφαλείας, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή των διαδηλώσεων.
Λεωφορεία και τρόλεϊ: 24ωρη απεργία
Σε ολική ακινητοποίηση θα βρίσκονται τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ της Αθήνας την Παρασκευή, καθώς οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΑ και την Ένωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ αποφάσισαν 24ωρη απεργία.
Διεκδικούν: «Όχι άλλα Τέμπη. Δημόσιες αστικές συγκοινωνίες ασφαλείς, σύγχρονες, ποιοτικές».
Καλούν τα μέλη τους στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, ενώ ζητούν να μην υπάρξει άλλος χαμένος χρόνος στη βελτίωση των υποδομών και της ασφάλειας των δημόσιων μεταφορών.
Ταξί: 24ωρη απεργία, αλλά και δωρεάν μετακινήσεις
Το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ) ανακοίνωσε επίσης 24ωρη απεργία την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, από τις 06:00 π.μ. έως τις 06:00 π.μ. του Σαββάτου 1η Μαρτίου.
«Δύο χρόνια… Δεν ξεχνάμε. Δε σιωπούμε. Είμαστε δίπλα στους συγγενείς των θυμάτων. Τιμούμε τη μνήμη των παιδιών που χάθηκαν και συν-απαιτούμε ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ», αναφέρει το ΣΑΤΑ.
Ωστόσο, στο πλαίσιο της κινητοποίησης, θα υπάρχει εθελοντική κοινωνική δράση από οδηγούς ταξί, οι οποίοι θα μεταφέρουν δωρεάν πολίτες από προκαθορισμένα σημεία προς το Σύνταγμα.
Ακυρώσεις και τροποποιήσεις πτήσεων
Η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία, από τις 00:01 της Παρασκευής έως τις 24:00, γεγονός που θα οδηγήσει σε ακυρώσεις και τροποποιήσεις πτήσεων.
Η ένωση αναφέρει ότι θα εξυπηρετηθούν:
- Πτήσεις που υπερίπτανται του FIR Αθηνών
- Πτήσεις με αρχηγούς κρατών και πρωθυπουργούς
- Πτήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας που αφορούν επιχειρησιακές αποστολές
- Πτήσεις αεροσκαφών σε κατάσταση ανάγκης
- Νοσοκομειακές πτήσεις
- Πτήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας
- Πτήσεις έρευνας και διάσωσης
Οι αεροπορικές εταιρείες AEGEAN, Olympic Air και Sky Express έχουν ήδη ενημερώσει τους επιβάτες για ακυρώσεις και τροποποιήσεις των προγραμματισμένων πτήσεων.
Στάσεις εργασίας και συμμετοχές-έκπληξη
Πολλοί φορείς έχουν ανακοινώσει συμβολικές δράσεις τιμής για τα θύματα:
- Δικαστήρια: Θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή σε όλες τις συνεδριάσεις, ενώ οι δίκες θα διακοπούν για μία ώρα (11:00 – 12:00).
- Εστίαση: Πολλά καφέ, εστιατόρια και μπαρ θα σβήσουν τα φώτα για 57 δευτερόλεπτα και θα αφήσουν 57 κενές καρέκλες.
- Νυχτερινά κέντρα & θέατρα: Θα παραμείνουν κλειστά, με κορυφαίους καλλιτέχνες να ακυρώνουν προγραμματισμένες εμφανίσεις.
- Φαρμακεία: Θα πραγματοποιήσουν τρίωρη στάση εργασίας (11:00 – 14:00).
Η επέτειος του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη μετατρέπεται σε λαϊκό ξεσηκωμό. Η Ελλάδα σταματά και απαιτεί δικαιοσύνη και ασφάλεια. Η Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2025 θα μείνει στην ιστορία ως μια μέρα όπου η φωνή των πολιτών ηχεί πιο δυνατά από ποτέ.
ολες οι ειδησεις
- Σχέσεις εξουσίας: Πέντε ταινίες που «διυλίζουν» αυτό που συμβαίνει όταν χάνεται η ισότητα – Δείτε τα official trailers
- Η εξέλιξη των αυτοκρατοριών στο πέρασμα των αιώνων – Η σημασία των επαναστάσεων στη διαμόρφωσή τους
- RQ-180: Στους ουρανούς της Λάρισας εθεάθη το αμερικανικό υπερόπλο – Ένα από τα πιο απόρρητα στρατιωτικά προγράμματα
- Τα παιδιά του Κονγκό πεθαίνουν για τις ηλεκτρονικές συσκευές της Δύσης – Μια «ανεπίσημη» γενοκτονία
Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr