18 Απριλίου 2023
Δημοσίευση: 14:35'

Κατσανιώτης στον 989 για τον εμφύλιο στο Σουδάν: «Είναι εμπόλεμη η κατάσταση – Οι ομογενείς είναι ασφαλείς»

Επίσης τόνισε ότι οι Γάλλοι είναι αυτοί που έχουν περισσότερους πολίτες στην περιοχή και αυτοί που έχουν την ευθύνη του συντονισμού για τους Ευρωπαίους πολίτες που ζουν στο Σουδάν.

Επιμέλεια: Λαμπριάνα Κυριακού
Δημοσίευση: 14:35’
Επιμέλεια: Λαμπριάνα Κυριακού

Επίσης τόνισε ότι οι Γάλλοι είναι αυτοί που έχουν περισσότερους πολίτες στην περιοχή και αυτοί που έχουν την ευθύνη του συντονισμού για τους Ευρωπαίους πολίτες που ζουν στο Σουδάν.

Για την κατάσταση που επικρατεί στο Σουδάν αλλά και για την ασφάλεια των Ελλήνων που διαμένουν στο Χαρτούμ, μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό 989 Alpha και τους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Ντίνα Μόσχου ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης.

«Είναι εμπόλεμη η κατάσταση στο Σουδάν με αρκετές δυσκολίες, που δημιουργεί τεράστια προβλήματα για όλους  όχι μόνο στους Έλληνες ομογενής.» είπε αρχικά ο κ. Κατσανιώτης.

«Φαίνεται οι μάχες να είναι στην πρωτεύουσα αυτήν την στιγμή, και πρέπει να δούμε με ποιο τρόπο και ποια διαδικασία θα υπάρξει μια διαδικασία ασφαλών συνθηκών για μια επιχείρηση εκκένωσης, όταν κριθεί απαραίτητο.»

Σχετικά αν υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας με τους ομογενείς είπε: «Αυτό που κάνουμε αυτήν την στιγμή  είναι να έχουμε μια στενή επαφή με τους Έλληνες εκεί» ενώ πρόσθεσε ότι «Ταυτόχρονα υπάρχει μια ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία στο Σουδάν, γίνονται μια σειρά από συζητήσεις  μέχρι τα πράγματα να πάνε καλύτερα.»

«Γίνεται λόγος για εκεχειρία αλλά δεν έχει γίνει πράξη»

«Γίνεται λόγος για εκεχειρία αλλά δεν έχει γίνει πράξη», πρόσθεσε ο κ. Κατσανιώτης ενώ είπε ότι είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει μια επικοινωνία με τις δυο πλευρές,  «υπάρχουν πολλές δυσκολίες.»

Ωστόσο επισήμανε ότι «ο Υπουργός μίλησε με τον Πρέσβη στο Καϊρο και ότι  αυτήν την στιγμή το πρόβλημα  κυρίως των Ευρωπαίων πολιτών αντιμετωπίζεται συνολικά.»

Επίσης τόνισε ότι οι Γάλλοι είναι αυτοί που έχουν περισσότερους πολίτες στην περιοχή και αυτοί που έχουν την ευθύνη του συντονισμού για τους Ευρωπαίους πολίτες που ζουν στο Σουδάν.

Για Έλληνες ομογενείς στο Σουδάν

Παράλληλα είπε: «Στο Σουδάν βρίσκονται 150 Έλληνες. Με την Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων, έχουν επικοινωνήσει 74 οι οποίοι δήλωσαν ότι θέλουν να φύγουν από την περιοχή όταν αυτό γίνει εφικτό, οι υπόλοιποι είναι πιθανόν να έχουν φύγει λόγω Πάσχα»

«Ο μεγαλύτερος όγκος Ελλήνων ομογενών βρίσκεται στο Χαρτούμ», ενώ σημείωσε ότι από την πρώτη στιγμή έγινε αυστηρή σύσταση στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στο Σουδάν, αλλά και να επικοινωνούν με την πρεσβεία στο Σουδάν.»

«Έγινε σύσταση να παραμένουν στα σπίτια τους ή στην Μητρόπολη και να περιμένουν τα επόμενα βήματα.»

«Για τους Έλληνες Τραυματίες είπε ότι όλοι είναι καλά στην υγεία τους.»

«Όσοι έχουν συγγενείς εκεί και ανησυχούν να επικοινωνούν με την Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Κατσανιώτη στο 989Alpha radio

 

 

 


TOP NEWS

uncached