current views are: 510

8 Μαρτίου 2023
Δημοσίευση07:07

Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου: Ποιος είναι ο αντίπαλος του Ερντογάν, που φιλοδοξεί να στείλει τον «Σουλτάνο» σπίτι του – Υπέρ του οι δημοσκοπήσεις

Ο Κιλιτσντάρογλου κατείχε ανώτατους χρηματοοικονομικούς και οικονομικούς ρόλους σε τουρκικούς θεσμούς, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Οικονομικών, της Γενικής Διεύθυνσης Εσόδων και δύο φορέων κοινωνικής ασφάλισης

Δημοσίευση 07:07’
Κιλιτσντάρογλου

Ο Κιλιτσντάρογλου κατείχε ανώτατους χρηματοοικονομικούς και οικονομικούς ρόλους σε τουρκικούς θεσμούς, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Οικονομικών, της Γενικής Διεύθυνσης Εσόδων και δύο φορέων κοινωνικής ασφάλισης

Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023 και ο εξακομματικός συνασπισμός της αντιπολίτευσης ανακοίνωσε ότι επέλεξε τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, τον ηγέτη του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) ως υποψήφιο για την προεδρία στις προσεχείς προεδρικές εκλογές.

Ο Κιλιτσντάρογλου θα βρεθεί στις 14 Μαΐου αντιμέτωπος με τον απερχόμενο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που κυβερνά την Τουρκία τα τελευταία 20 χρόνια.

«Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είναι ο υποψήφιός μας για τις προεδρικές», είπε ο Τεμέλ Καραμολάογλου, ο ηγέτης του Κόμματος Ευτυχίας, απευθυνόμενος στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από την έδρα του κόμματος, στην Άγκυρα, όπου συνεδρίαζαν οι πρόεδροι των έξι κομμάτων.

«Κλείδωσαν» για αντιπρόεδροι, Ιμάμογλου και Γιαβάς αν κερδίσει ο Κιλιτσντάρογλου

Το τουρκικό δεξιό κόμμα Ιγί πρότεινε οι δήμαρχοι της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης να υπηρετήσουν ως αντιπρόεδροι, αν η αντιπολίτευση κερδίσει τις εκλογές του Μαΐου, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπός του, ενώ αξιωματούχος του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού (CHP), δήλωσε πως το κόμμα του δέχεται την πρόταση του Ιγί για τους αντιπροέδρους.

Το Ιγί είχε αποχωρήσει από τη συμμαχία της αντιπολίτευσης την περασμένη εβδομάδα και η σημερινή πρότασή του θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για να επιστρέψει σ’ αυτή.

Ώρες πριν τα πέντε εναπομείναντα κόμματα της συμμαχίας επρόκειτο να ανακοινώσουν ως υποψήφιό τους τον Κιλιτσντάρογλου, οι δύο δήμαρχοι είχαν μια σύντομη συνάντηση με την Ακσενέρ, η οποία τους έκανε μια νέα πρόταση για να υπηρετήσουν ως αντιπρόεδροι, αν η συμμαχία της αντιπολίτευσης κερδίσει τις εκλογές της 14ης Μαΐου.

Η Ακσενέρ έκανε μια «συμπεριληπτική» πρόταση, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Κουρσάν Ζορλού, μερικά λεπτά αφού οι δύο δήμαρχοι ολοκλήρωσαν τη συνάντηση.

«Διαβίβασε την πρόταση να υπηρετήσουν οι δυο δήμαρχοι ως εκτελεστικοί αντιπρόεδροι», δήλωσε ο Ζορλού. «Η ηγέτις μας θα διαβιβάσει αυτή την πρόταση στον Κιλιτσντάρογλου μέσα σε επόμενα λεπτά», πρόσθεσε.

Ανώτερος αξιωματούχος του CHP είπε στο Reuters πως το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης αποδέχεται την εν λόγω πρόταση της Μεράλ Ακσενέρ.

Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε πως οι άλλοι ηγέτες της συμμαχίας της αντιπολίτευσης θα εξετάσουν την πρόταση.

Η πρώτη δημοσκόπηση δείχνει άνετη νίκη Κιλιτσντάρογλου

Νίκη Κιλιτσντάρογλου, από τον πρώτο γύρο στις προεδρικές εκλογές δείχνει μεγάλη δημοσκόπηση στην Τουρκία.

Η δημοσκόπηση της ORC Research, διεξήχθη μεταξύ 4 και 6 Μαρτίου,  τις ημέρες της κρίσης στην αντιπολίτευση με την αποχώρηση Ακσενέρ στην Τουρκία.

Στο ερώτημα ποιον θα ψήφιζαν σε περίπτωση που ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου βρεθούν αντιμέτωποι στις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης λαμβάνει το 56,8% των ψήφων, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος το 43,2%.

Το αποτέλεσμα αυτό θα μπορούσε να ερμηνευτεί ότι ενδεχομένως η αντιπαράθεση με την Μεράλ Ακσενέρ αύξησε τη συμπάθεια προς το πρόσωπο του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Η ORC Research θεωρείται μία εταιρεία κοντά στον Ερντογάν και εμφανίζει συνήθως τα υψηλότερα ποσοστά του ΑΚΡ.

Ποιος είναι ο Κιλιτσντάρογλου;

Ο Κιλιτσντάρογλου γεννήθηκε το 1948 στην ανατολική πόλη Τούντζελι ως ένα από τα επτά παιδιά μιας οικογένειας από τη θρησκευτική μειονότητα των Αλεβιτών. Ο πατέρας του ήταν υπάλληλος στο τουρκικό κτηματολόγιο και η μητέρα του νοικοκυρά. Η οικογένειά του είναι γνωστή ως Τζεμπελιγκιλέρ και ανήκει στη φυλή Κουρεϊσάν, μια από τις πιο εξέχουσες φυλές των Ζαζά Κούρδων.

​​Αλλά ο Κιλιτσντάρογλου αποφεύγει να αναφέρει κάποια συγκεκριμένη ιδιαίτερη εθνότητα. Κατά τη δεκαετία του 1950, ο πατέρας του άλλαξε το οικογενειακό τους όνομα από Καραμπουλούτ σε Κιλιτσντάρογλου, αφού όλοι οι άνθρωποι στο χωριό που ζούσαν είχαν το ίδιο επίθετο. Ορισμένα περιοδικά επεσήμαιναν την αλεβιτική του ταυτότητα, ωστόσο ο Κιλιτσντάρογλου δεν έκανε κάποια δήλωση σχετικά με τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τον Ιούλιο του 2011, είπε “πάντοτε αρνούμουν να κάνω πολιτική για εθνοτικές ταυτότητες και θρησκεία. Είμαι Αλεβίτης. Από πότε είναι έγκλημα να είσαι Αλεβίτης σε αυτή τη χώρα;”

Αποφοίτησε από την Ακαδημία Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών της Άγκυρας (τώρα ονομάζεται Πανεπιστήμιο Gazi) με πτυχίο οικονομικών επιστημών. Ο Κιλιτσντάρογλου έχει θυμηθεί στο παρελθόν ότι περπατούσε στο σχολείο με γυμνά πόδια το καλοκαίρι, φορώντας ρούχα γεμάτα τρύπες. Παρά τις οικονομικές του δυσκολίες, ήταν ένας καλός μαθητής, κορυφαίος της τάξης και του σχολείου, που τελικά σπούδασε οικονομικά και εισήλθε στο δημόσιο ως εφοριακός το 1971.

Ο Κιλιτσντάρογλου κατείχε ανώτατους χρηματοοικονομικούς και οικονομικούς ρόλους σε τουρκικούς θεσμούς, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Οικονομικών, της Γενικής Διεύθυνσης Εσόδων και δύο φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Ήταν μέλος αριστερών πολιτικών οργανώσεων μέχρι την αρχή της σταδιοδρομίας του στη δημόσια διοίκηση, η οποία περιελάμβανε μια θητεία ως γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (SSK), το οποίο διαχειριζόταν υπηρεσίες υγείας και ασφάλισης εκ μέρους του τουρκικού κοινού.

Ο Ερντογάν συνεχίζει να “χρησιμοποιεί” το χαρτί αυτό, ισχυριζόμενος ότι η κακοδιαχείριση του Κιλιτσντάρογλου χρεοκόπησε το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Ο ηγέτης του CHP απαντά ότι ήταν απλώς ένας γραφειοκράτης που δεν έφτιαχνε τους νόμους και υποστηρίζει ότι η ηλικία της συνταξιοδότησης, που ήταν τα 33 στη δεκαετία του ’90, χρεοκόπησε το σύστημα, αντί για όποιες ενέργειες έκανε.

Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Hacettepe της Άγκυρας και ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της τουρκικής İş Bank, της μεγαλύτερης ιδιωτικής τράπεζας στη χώρα όσον αφορά τα περιουσιακά της στοιχεία.

Πώς μπήκε στην πολιτική και έγινε αρχηγός του CHP

Αποσύρθηκε από τη γραφειοκρατία το 1999 και προσπάθησε να εισέλθει στην πολιτική μέσα από το Δημοκρατικό Αριστερό Κόμμα (DSP) του Μπουλέντ Ετζεβίτ  Ο Κιλιτσντάρογλου αναφέρθηκε συχνά με το προσωνύμιο “αστέρι του DSP”.

Υποστηρίχθηκε ότι θα ήταν υποψήφιος DSP στις γενικές εκλογές του 1999 (στις οποίες το DSP ήρθε πρώτο).

Ωστόσο, δεν τα κατάφερε σε αυτό το εγχείρημα καθώς δεν μπόρεσε να μπει στη λίστα υποψηφίων του κόμματος. Προσλήφθηκε στο CHP, το οποίο έδειξε ενδιαφέρον από μια έκθεση που έγραψε, η οποία πρότεινε τρόπους πρόληψης της διαφθοράς στον δημόσιο τομέα.

O Κιλιτσντάρογλου εισήλθε στο κοινοβούλιο ως βουλευτής του CHP από την Κωνσταντινούπολη στις γενικές εκλογές του 2002, όπου επίσης το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν ανέβηκε στην εξουσία για πρώτη φορά μετά από οικονομική κρίση.

Επανεξελέγη το 2007 και διετέλεσε αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του υπό τον Ντενίζ Μπαϊκάλ, αρχηγό του CHP εκείνη την εποχή.

Σύντομα κέρδισε εξέχουσα θέση και δημοτικότητα προβάλλοντας καταγγελίες διαφθοράς εναντίον στελεχών βαρέων βαρών του AKP όπως οι πρώην αντιπρόεδροι Σαμπάν Ντισλί, Ντενγκίρ Μιρ και Μεχμέτ Φιράτ το 2008. Και οι δύο αναγκάστηκαν να παραιτηθούν από τις ανώτερες θέσεις τους μέσα στο κόμμα μετά τις αποκαλύψεις του Κιλιτσντάρογλου, τις οποίες έκανε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικών συζητήσεων με τον Φιράτ, ο οποίος πάλευε να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Ο Κιλιτσντάρογλου έθεσε υποψηφιότητα για δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης το 2009. Αν και αύξησε τα ποσοστά του CHP κατά 25%, έχασε τις εκλογές, κάνοντας γκάφες στην πορεία όπως το ότι πρόφερε με εσφαλμένο τρόπο τις περιφέρειες της Κωνσταντινούπολης. Δεν βοήθησε επίσης το γεγονός ότι δεν είχε ζήσει ποτέ στην πόλη μέχρι που έθεσε υποψηφιότητα για δήμαρχος της.

Μετά την παραίτηση του Μπαϊκάλ, λόγω διαρροής της σεξουαλικής κασέτας του, ο Κιλιτσντάρογλου κατέβηκε χωρίς αντίπαλο για την κούρσα της ηγεσίας του CHP στο συνέδριο του κόμματος τον Μάιο του 2010 και έγινε πρόεδρος του κεντροαριστερού κόμματος.

Το κόμμα του έχει χάσει όλες τις γενικές και προεδρικές εκλογές από το ΑΚΡ και τον Ερντογάν από τότε και αυτός είναι ο κύριος λόγος που θεωρήθηκε και χαρακτηρίζεται “αδύναμος” από την Ακσενέρ και πολλούς άλλους

Η πιο σημαντική επιτυχία του CHP και των συμμάχων του σημειώθηκε στις τοπικές εκλογές του 2019, όταν το κόμμα κέρδισε δημαρχιακές αναμετρήσεις σε πέντε από τις έξι μεγαλύτερες επαρχίες της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης.


σχετικα αρθρα