Δημοσίευση: ’

Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: «Πρέπει να χάσει τη θέση της πρέσβειρας» λέει δωρητής του Τραμπ – Οι καταγγελίες για «μίζα» 100.000 δολαρίων

Νέες διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, πρέσβειρας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα.

Η ανάγνωση δημιουργήθηκε από το Newpost AI.
Δημοσίευση: ’
Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: «Πρέπει να χάσει τη θέση της πρέσβειρας» λέει δωρητής του Τραμπ – Οι καταγγελίες για «μίζα» 100.000 δολαρίων

Νέες διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, πρέσβειρας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα.

Τα βασικά σημεία
Η σύνοψη δημιουργήθηκε από το Newpost AI.
  • Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ κατηγορείται ότι ζήτησε 100.000 δολάρια από επιχειρηματία για προσωπικό χρέος, προσφέροντας πολιτική πρόσβαση.
  • Ο επιχειρηματίας Έρικ Ντίτερς χαρακτήρισε τη συναλλαγή ως 'pay to play' και ζητά την απομάκρυνση της Γκίλφοϊλ από τη θέση της.
  • Η δικηγόρος της Γκίλφοϊλ αμφισβητεί τη γνησιότητα των μηνυμάτων που δημοσιεύθηκαν από τη Wall Street Journal.
  • Οι καταγγελίες έχουν προκαλέσει πολιτικές αντιδράσεις στις ΗΠΑ, με κλήσεις για διερεύνηση της συμπεριφοράς της πρέσβειρας.
  • Η υπόθεση έχει σημασία για τις αμερικανοελληνικές σχέσεις και αναμένεται να επηρεάσει τη στάση της αμερικανικής κυβέρνησης.

Νέες διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, πρέσβειρας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, μετά τις καταγγελίες επιχειρηματία και δωρητή του Ντόναλντ Τραμπ ότι του ζήτησε 100.000 δολάρια για την εξόφληση προσωπικού χρέους, προσφέροντας ως αντάλλαγμα πρόσβαση σε πρόσωπα της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο Έρικ Ντίτερς, επιχειρηματίας από το Κεντάκι και επί χρόνια υποστηρικτής του Τραμπ, μιλώντας στο CBS News, χαρακτήρισε τη φερόμενη συναλλαγή ως υπόθεση «pay to play», δηλαδή οικονομική παροχή με αντάλλαγμα πολιτική εξυπηρέτηση.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η Γκίλφοϊλ θα έπρεπε να απομακρυνθεί από τη διπλωματική της θέση, ενώ αποκάλυψε ότι τελικά δεν κατέβαλε τα συγκεκριμένα χρήματα.

Οι καταγγελίες έρχονται μετά τη δημοσίευση μηνυμάτων από τη Wall Street Journal, τα οποία φέρεται να αντάλλαξαν οι δύο πλευρές πριν από την ακρόαση της Γκίλφοϊλ στη Γερουσία για τον διορισμό της.

Η δικηγόρος της Αμερικανίδας πρέσβειρας έχει αμφισβητήσει τη γνησιότητα των επίμαχων μηνυμάτων, ενώ δεν έχει υπάρξει δικαστική διαπίστωση παράνομης συναλλαγής.

Το αίτημα για 100.000 δολάρια και η πιστωτική κάρτα American Express

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο Έρικ Ντίτερς, η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ τού ζήτησε να καταβάλει 100.000 δολάρια για την εξόφληση οφειλής της στην American Express, λίγες ημέρες πριν από την ακρόασή της στη Γερουσία, τον Ιούλιο του 2025.

Η ίδια, σύμφωνα με τα μηνύματα που δημοσιοποιήθηκαν, φέρεται να του παρείχε οδηγίες για την πραγματοποίηση της πληρωμής, επισημαίνοντας ότι η συναλλαγή δεν θα εμφανιζόταν ως απευθείας μεταφορά χρημάτων προς εκείνη.

Ρούμπιο: Σιωπή για Γκίλφοϊλ, ο Βανς λέει ότι δεν του αρέσει η ιδέα να πουλάει πρόσβαση σε έναν άλλο κυβερνητικό αξιωματούχο

Σε μήνυμα της 3ης Ιουλίου, η Γκίλφοϊλ φέρεται να πίεζε τον επιχειρηματία να διευθετήσει άμεσα την οικονομική εκκρεμότητα.

Η ακρόασή της για την επικύρωση του διορισμού της ως πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε στις 9 Ιουλίου.

Ο Ντίτερς υποστηρίζει ότι το αίτημα συνδεόταν με την υπόσχεση διευκόλυνσης των επαφών του με πρόσωπα του περιβάλλοντος Τραμπ.

Ωστόσο, σε συνέντευξή του στο CBS News διευκρίνισε ότι δεν πραγματοποίησε την επίμαχη πληρωμή, καθώς δεν διέθετε εκείνη τη στιγμή το ζητούμενο ποσό.

«Ήταν ανταλλαγή υπηρεσιών» – Ζητά την απομάκρυνσή της

Ο επιχειρηματίας εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στην Αμερικανίδα πρέσβειρα, υποστηρίζοντας ότι η συμπεριφορά που της αποδίδει δεν συνάδει με την άσκηση διπλωματικών καθηκόντων.

Κατά τον Ντίτερς, η υπόθεση συνιστούσε απόπειρα συναλλαγής με αντάλλαγμα πολιτική πρόσβαση.

Μιλώντας στην ανταποκρίτρια του CBS News στον Λευκό Οίκο, Γουέιτζια Τζιάνγκ, δήλωσε ότι δεν έχει αμφιβολία για τη φύση της φερόμενης συμφωνίας.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η Γκίλφοϊλ θα έπρεπε να χάσει τη θέση της ως πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα.

Οι δηλώσεις αυτές αποτελούν προσωπική αξιολόγηση και καταγγελία του επιχειρηματία και όχι συμπέρασμα επίσημης έρευνας.

Τα μηνύματα που δημοσιοποίησε η Wall Street Journal

Η υπόθεση ήρθε στο προσκήνιο όταν η Wall Street Journal δημοσίευσε πληροφορίες για επικοινωνίες της Γκίλφοϊλ με τον Ντίτερς.

Το CBS News ανέφερε ότι εξέτασε μηνύματα τα οποία ο επιχειρηματίας προσκόμισε μαζί με έναν φάκελο 292 σελίδων.

Ο φάκελος περιλάμβανε επικοινωνίες, φωτογραφικό υλικό και καταγγελίες που αφορούσαν πρόσωπα συνδεδεμένα με την οικογένεια Τραμπ.

Σύμφωνα με το CBS, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου είχαν ενημερωθεί από πηγές τους ότι τα μηνύματα ήταν αυθεντικά, ενώ συνεργάτες του Αμερικανού προέδρου φέρεται να εξέφρασαν δυσαρέσκεια για την υπόθεση.

Η νομική εκπροσώπηση της Γκίλφοϊλ, πάντως, αμφισβητεί την αυθεντικότητα των μηνυμάτων, γεγονός που παραμένει ουσιώδες για την αξιολόγηση των δημοσιοποιημένων στοιχείων.

Γιατί η Γκίλφοϊλ φέρεται να ζητούσε επικοινωνία μέσω Signal

Μια ακόμη πτυχή της υπόθεσης αφορά τον τρόπο επικοινωνίας της Γκίλφοϊλ με τον επιχειρηματία.

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα μηνύματα, η πρέσβειρα φέρεται να ζητούσε από τον Ντίτερς να αποφεύγει τη γραπτή καταγραφή ευαίσθητων συζητήσεων και να επικοινωνεί μαζί της μέσω της εφαρμογής Signal.

Ο επιχειρηματίας υποστήριξε ότι η Γκίλφοϊλ αντιδρούσε όταν εκείνος κατέγραφε γραπτώς τις οικονομικές και πολιτικές απαιτήσεις του.

Τα μηνύματα που της αποδίδονται δείχνουν ανησυχία για το ενδεχόμενο οι μεταξύ τους επικοινωνίες να δημιουργήσουν προβλήματα στην επικείμενη ανάληψη των διπλωματικών καθηκόντων της.

Η συγκεκριμένη ερμηνεία αποτελεί μέρος των καταγγελιών και της δημοσιογραφικής διερεύνησης, χωρίς να έχει εξακριβωθεί ανεξάρτητα η πρόθεση πίσω από τις φερόμενες επικοινωνίες.

Ο Ντίτερς υποστηρίζει ότι είχε καταβάλει 300.000 δολάρια στη Γκίλφοϊλ

Ο επιχειρηματίας ισχυρίστηκε επίσης ότι είχε καταβάλει σημαντικά χρηματικά ποσά σε πρόσωπα που συνδέονται με την οικογένεια Τραμπ.

Σύμφωνα με τη συνέντευξή του, είχε πληρώσει συνολικά 300.000 δολάρια στην Κίμπερλι Γκίλφοϊλ για δημόσιες εμφανίσεις, ενώ αναφέρθηκε και σε άλλες πληρωμές.

Ο Ντίτερς ισχυρίστηκε ότι είχε καταβάλει 200.000 δολάρια στον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ για δύο εμφανίσεις, 100.000 δολάρια στον Έρικ Τραμπ, 125.000 δολάρια σε πολιτική επιτροπή υποστήριξης του Αμερικανού προέδρου και άλλα 100.000 δολάρια για συμμετοχή σε εκδήλωση μαζί με τον Τραμπ.

Οι αναφορές αυτές αποτελούν ισχυρισμούς του επιχειρηματία και δεν συνεπάγονται αυτομάτως ότι οι πληρωμές ήταν παράνομες.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν είχε προσωπική σχέση με την Γκίλφοϊλ και ότι η μεταξύ τους επικοινωνία ήταν πολιτικού χαρακτήρα.

Ποιος είναι ο Έρικ Ντίτερς και τι ζητούσε από την κυβέρνηση Τραμπ

Ο Έρικ Ντίτερς είναι πρώην δικηγόρος και επιχειρηματίας από το Κεντάκι, με προηγούμενη πολιτική δραστηριότητα και υποψηφιότητες για δημόσια αξιώματα.

Το 2021 είχε τιμωρηθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο του Οχάιο για άσκηση δικηγορίας χωρίς την απαιτούμενη άδεια.

Τα τελευταία χρόνια επιδιώκει να προωθήσει την υπόθεση του ορθοπεδικού χειρουργού Αμπουμπάκαρ Ντουράνι, ο οποίος κατηγορήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες για απάτη σχετική με ιατρικές υπηρεσίες και φέρεται να εγκατέλειψε τη χώρα πριν από τη δίκη του.

Ο Ντίτερς υποστηρίζει ότι εκπροσωπεί εκατοντάδες πρώην ασθενείς του Ντουράνι και ότι ζητούσε τη συνδρομή πολιτικών προσώπων προκειμένου να επιτευχθεί η έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, επιδίωξε επαφές με την οικογένεια Τραμπ, την πρώην γενική εισαγγελέα Παμ Μπόντι και άλλους παράγοντες της αμερικανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν, είχε επίσης επιδιώξει να εξασφαλίσει εμφάνιση στην εκπομπή του Τάκερ Κάρλσον.

Η δυσαρέσκεια για τις υποσχέσεις που, όπως λέει, δεν υλοποιήθηκαν

Ο επιχειρηματίας δήλωσε ότι παρά τις οικονομικές συναλλαγές και τις προσπάθειές του, δεν έλαβε την υποστήριξη που ανέμενε.

Υποστήριξε ότι είχε επικοινωνήσει με τη Σούζι Γουάιλς, τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και την Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, ζητώντας τους να βοηθήσουν στην υπόθεση Ντουράνι.

Όταν δεν έλαβε απάντηση, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, προειδοποίησε ότι θα απευθυνόταν στα μέσα ενημέρωσης.

Ο Ντίτερς εμφανίζεται πλέον αποφασισμένος να δημοσιοποιήσει τις καταγγελίες του, υποστηρίζοντας ότι θέλει να αναδείξει την υπόθεση των πρώην ασθενών του χειρουργού.

Το γεγονός ότι ο ίδιος επιδίωκε πολιτική και ενδεχομένως οικονομική ωφέλεια από τις επαφές του αποτελεί επίσης στοιχείο που πρέπει να συνεκτιμηθεί κατά την αξιολόγηση των ισχυρισμών του.

Πολιτικές αντιδράσεις και ερωτήματα για τη θέση της στην Ελλάδα

Οι καταγγελίες έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, με Δημοκρατικούς νομοθέτες να ζητούν τη διερεύνηση της συμπεριφοράς της Γκίλφοϊλ.

Σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα, έχουν τεθεί ερωτήματα προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων και με τη διαχείριση των επαφών της πρέσβειρας.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς και ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο απέφυγαν να υιοθετήσουν τις καταγγελίες, χωρίς να παρουσιάσουν δημόσια αναλυτικό πόρισμα για την υπόθεση.

Η απομάκρυνση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ από τη θέση της δεν έχει ανακοινωθεί, ενώ οι φερόμενες οικονομικές συναλλαγές και επικοινωνίες εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο δημόσιας αντιπαράθεσης και δημοσιογραφικής έρευνας.

Για την Ελλάδα, η υπόθεση αποκτά ιδιαίτερη σημασία λόγω της διπλωματικής ιδιότητας της Γκίλφοϊλ και του ρόλου της στις αμερικανοελληνικές σχέσεις.

Το κρίσιμο ζήτημα πλέον είναι εάν οι καταγγελίες θα οδηγήσουν σε περαιτέρω επίσημο έλεγχο και ποια θα είναι η στάση της αμερικανικής κυβέρνησης απέναντι στα νέα στοιχεία που δημοσιοποιούνται.

Μείνετε ενημερωμένοι με το Newpost. Ακολουθήστε μας για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.