Κορωνοϊός: Ώρα αποφάσεων για το click away – Θα φέρει παράταση του lockdown το τρίτο κύμα;
Οι επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες είναι πολύ κρίσιμες για την πορεία της πανδημίας και τα μέτρα που έχουν ληφθεί, με τις όποιες αποφάσεις της κυβέρνησης να βρίσκονται υπό αίρεση.
Οι επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες είναι πολύ κρίσιμες για την πορεία της πανδημίας και τα μέτρα που έχουν ληφθεί, με τις όποιες αποφάσεις της κυβέρνησης να βρίσκονται υπό αίρεση.
Αυστηρό lockdown ζητούν πλέον όλο και περισσότεροι επιστήμονες, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι το τρίτο κύμα βρίσκεται προ των πυλών και μάλιστα θα είναι το πλέον σφοδρό, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το σύστημα υγείας, αλλά κυρίως για απώλειες ανθρώπινων ζωών. Την ίδια στιγμή, στον «αέρα» παραμένει η απόφαση για την επαναλειτουργία του click away
Οι επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες είναι πολύ κρίσιμες για την πορεία της πανδημίας και τα μέτρα που έχουν ληφθεί, με τις όποιες αποφάσεις της κυβέρνησης να βρίσκονται υπό αίρεση.
Τι θα γίνει με το click away
«Τίποτα δεν είναι δεδομένο: ούτε το άνοιγμα των δημοτικών και των νηπιαγωγείων, ούτε το click away τη Δευτέρα» δήλωνε πάντως την Πέμπτη στον ΣΚΑΪ 100,3 η Αριστοτελία Πελώνη. Όπως εξήγησε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα σχολεία στις 11 του μήνα. «Αν όμως η επιτροπή έχει άλλα επιδημιολογικά στοιχεία και μας εισηγηθεί να μην ανοίξουν τα σχολεία, τότε δεν θα ανοίξουν…». Η κυρία Πελώνη εξήγησε ότι την τελική εισήγηση θα την κάνουν οι επιστήμονες και μετά θα αποφασίσει η πολιτική ηγεσία. Συνεπώς, όπως εξήγησε δεν υπάρχουν βέβαιες ημερομηνίες. Όλα είναι υπό αναίρεση με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ωρών και των επόμενων ημερών, αλλά και με βάσει τις κρίσεις των επιστημόνων της επιτροπής.
Παρόλο που η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων δεν έχει συζητήσει μέχρι στιγμής να πάρει πίσω την εισήγησή της, τίποτα δεν αποκλείεται εάν η επιδημία δείξει πολύ ανησυχητικά σημάδια. Θεωρείται αυτονόητο πως όποια απόφαση και εάν έχει ληφθεί, επανεξετάζεται εάν οι επιδημιολογικοί δείκτες… ξεφύγουν.
Αυτό αφορά όλες τις κοινωνικές και οικονομικές δρατηριότητες. Χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα είναι η επαναφορά του click away στο λιανεμπόριο και του ανοίγματος κομμωτηρίων και βιβλιοπωλείων για τα οποία η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου θα ισχύει ό,τι ίσχυε πριν από τις 3 Ιανουαρίου, που επιβλήθηκε το σκληρότερο lockdown.
«Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων, ακόμα και αιφνιδιαστικά»
«Δεν μπορείς να αποκλείσεις οποιοδήποτε μέτρο. Αν χρειαστεί να προχωρήσουμε εκ νέου σε απαγόρευση των δραστηριοτήτων θα πράξουμε εάν είναι αναγκαίο» είχε δηλώσει το πρωί ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης στον ΣΚΑΪ 100,3, αφήνοντας «παράθυρο» για πιο σκληρά μέτρα.
«Η κυβέρνηση θα κάνει εκείνο που πρέπει για να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία και η Εκκλησία θα πρέπει να διατηρήσει την καλή παράσταση που έχει απέναντι στο ποίμνιο», επισήμανε ακόμα ο κ. Γεραπετρίτης την επομένη των Θεοφανίων, που γιορτάστηκαν με… πατράγουδα. Όπως υπογράμμισε, είμαστε στην ίδια πλευρά, όλοι μαζί πρέπει να ξεπεράσουμε την κρίση.
Ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε πως ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχιεπίσκοπο υπάρχει σχέση αμοιβαίου σεβασμού και αλληλοκατανόησης και έχουν διαρκή επικοινωνία.
Σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να μείνουν κλειστοί για τους πιστούς οι ναοί την ημέρα των Θεοφανίων, και την απόκλιση – όπως ανέφερε – από την πλευρά της Εκκλησίας, τόνισε ότι υπήρξε ενημέρωση της Εκκλησίας και για αυτό το λόγο είχε επιτρέψει την ατομική προσευχή.
Ο υπουργός σημείωσε ότι οι ρόλοι κράτους και εκκλησίας είναι πολύ διακριτοί. Χαρακτήρισε παράδοξες ή αστείες τις αναφορές ότι ο πρωθυπουργός λαμβάνει αποφάσεις βασιζόμενος μόνο στις εισηγήσεις συνεργατών του.
«Η Επιτροπή έκρινε ότι δεν πρέπει να ανοίξουν όλα τα σχολεία»
Σχετικά με τα σχολεία, ο υπουργός εξήγησε ότι η κυβέρνηση ήθελε να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης, ωστόσο η Επιτροπή έκρινε ότι δεν βρισκόμαστε σε αυτό το στάδιο και προτείνει τη λογική του σταδιακού ανοίγματος, ώστε να αξιολογούνται τα δεδομένα.
Για το λιανικό εμπόριο σχολίασε ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να λειτουργήσει με τον τρόπο της παράδοσης έκτος, από την ερχόμενη Δεύτερα, ωστόσο αυτό θα το κρίνει η επιτροπή που συνεδριάζει τις επόμενες ώρες.
Σχετικά με τα ψώνια με ραντεβού στα καταστηματα, διευκρίνισε πως «δεν είμαστε σε αυτή τη φάση ακόμα, πρέπει να δούμε πως θα πάνε τα σχολεία».
Φόβοι για νέα έξαρση
Πάντως, αν και η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να ανοίξει την πρωτοβάθμια εκπαίδευση -δημοτικά και νηπιαγωγεία- την προσεχή Δευτέρα, πολλοί είναι οι ειδικοί που εκφράζουν σαφείς προβληματισμούς, φοβούμενοι νέα έξαρση του κορωνοϊού στη χώρα.
Σχολιάζοντας τις εικόνες συνωστισμού στις εκκλησίες που καταγράφηκαν ανήμερα των Θεοφανίων, ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης τόνισε δεικτικά πως δεν θα πρέπει να απορήσουμε εάν θα ξανακλείσουν τα σχολεία. Αναφερόμενος πάλι σήμερα στο συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Δερμιτζάκης δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι «έχουμε ήδη στοιχεία ότι Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά έγιναν παραπάνω μεταδόσεις, το είδαμε στα λύματα και το περιμένουμε στα κρούσματα» και επισήμανε πως το να προστεθεί το τι έγινε χθες με την γιορτή των Θεοφανίων, σημαίνει πως σε εθνικό επίπεδο θα έχουμε αυτό που συνέβη στην Θεσσαλονίκη, που είναι πολλαπλάσιο.
«Εμείς οι επιστήμονες βλέπουμε τον ιό, παρόλο που που φυσικά δεν φαίνεται και βλέπουμε τις μεταδόσεις καθώς συμβαίνουν, όταν είδα τις εικόνες από τα Θεοφάνια χθες με σόκαραν, γιατί καταλαβαίνω τι σημαίνει αυτό όσον αφορά τις μεταδόσεις. Έβλεπα δηλαδή τους αριθμούς των κρουσμάτων, πως θα αυξηθούν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες και με σόκαρε το πώς μπορούμε να λειτουργούμε με τέτοιο τρόπο σε μια τέτοια περίοδο στην πανδημία», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Έγινε μια κίνηση από την κυβέρνηση η οποία ήταν πολύ σωστή, να ανακόψει οποιαδήποτε πιθανή μετάδοση η οποία μπορεί να υπήρχε για μια εβδομάδα προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία», υπογράμμισε κάνοντας λόγο για μια παραπάνω θυσία που ζητήθηκε από τον κόσμο προκειμένου να επιτευχθεί το παραπάνω και με τις χθεσινές εικόνες είναι, κατά αυτόν, εμφανές ότι αυτό είτε αυτό δεν θα συμβεί, είτε τα σχολεία θα κλείσουν και πάλι μετά από λίγο.
ολες οι ειδησεις
- Περίπατος στη Θεσσαλονίκη του 1980 – Εικόνες από μια άλλη δεκαετία (Βίντεο)
- Netflix – «I Will Find You»: Ένας πατέρας καταδικασμένος σε ισόβια, μια απόδραση και ένα έγκλημα που τελικά μπορεί… να μην έγινε
- Netflix: Η εμβληματική σειρά «Everything I Know About Love» έρχεται τον Ιούνιο
- Σύνδρομο burnout: Πότε η απλή κούραση μετατρέπεται σε επαγγελματική εξουθένωση
Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr