Κορωνοϊός – Τρίτη δόση εμβολίου: Ανοίγουν την Παρασκευή τα ραντεβού για όλους, η προϋπόθεση
Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τρίτη δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού στους άνω των 18 ετών. Η μόνη προϋποθέση.
Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τρίτη δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού στους άνω των 18 ετών. Η μόνη προϋποθέση.
Από την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση εμβολιασμού κατά του νέου κορωνοϊού, για τους πολίτες 18 ετών και άνω. Μόνη προϋπόθεση, όπως είπε, να έχουν συμπληρώσει το εξάμηνο από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.
«Τα στοιχεία είναι αμείλικτα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να ενισχυθεί η προσπάθεια του εμβολιασμού και να δοθεί σαφές μήνυμα προς τους συμπολίτες μας που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό και έχει περάσει το εξάμηνο ότι πρέπει να πάνε να εμβολιαστούν για την τρίτη δόση διότι αυτό θα τους θωρακίσει» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.
Μέχρι στιγμής, η πλατφόρμα των ραντεβού για την τρίτη δόση έχει ανοίξει για τους άνω των 50 ετών, τις ευπαθείς ομάδες, τους διαμένοντες σε δομές ηλικιωμένων, τους υγειονομικούς και τους ανοσοκατασταλμένους.
Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, που ανακοίνωσε νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, «βασικό μας όπλο παραμένει ο εμβολιασμός», ενώ συμπλήρωσε ότι πάνω από το 85% των ανεμβολίαστων είναι στις ΜΕΘ αλλά και στις απλές κλίνες για τον κορωνοϊό.
Υπενθυμίζεται ότι, την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα δεύτερης δόσης (αναμνηστικής δόσης) για όσους έχουν εμβολιαστεί με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson. Η ενισχυτική δόση θα μπορεί να γίνει είτε με το J&J, είτε με το εμβόλιο της Pfizer, ενώ τις αμέσως επόμενες μέρες θα μπορούν να εμβολιαστούν και με το Moderna.
Για τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της Moderna ως αναμνηστική δόση, χρειάζονται κάποιες τεχνικές ρυθμίσεις στο σύστημα και είναι θέμα ημερών για να μπορεί να αξιοποιηθεί.
Τα πλεονεκτήματα της τρίτης δόσης
Την αυξημένη προστασία έναντι του κορωνοϊού που απολαμβάνουν όσοι έχουν εμβολιαστεί με τρίτη δόση σε σχέση με όσους έχουν κάνει δύο δόσεις, ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου στην ενημέρωση το απόγευμα της Δευτέρας.
Συγκεκριμένα, πριν λίγες ημέρες δημοσιεύτηκε στο Lancet, από την ιατρική σχολή του Harvard σε συνεργασία με το Ερευνητικό Ινστιτούτο στο Ισραήλ μία μελέτη παρατήρησης με τίτλο «Αποτελεσματικότητα της 3ης δόσης του mRna εμβολίου της Pfizer για την πρόληψη της σοβαρής μορφή της νόσου COVID-19».
Στη μελέτη έγινε ανάλυση στοιχείων από 728.321 άτομα άνω των 12 ετών (μέση ηλικία 52 έτη), στα οποία είχε χορηγηθεί η τρίτη δόση του εμβολίου από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021. Τα άτομα αυτά συγκρίθηκαν με άτομα που είχαν κάνει 2 δόσεις εμβολίου τουλάχιστον πριν 5 μήνες.
Από τη μελέτη προέκυψαν τα εξής ευρήματα:
-κατά 93% τα άτομα που είχαν λάβει 3η δόση είχαν μικροτερη πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο με COVID
-κατά 92% τα άτομα που είχαν λάβει 3η δόση είχαν μικρότερο κινδυνο σοβαρής νόσου
-κατά 82% τα άτομα που είχαν λάβει 3η δόση είχαν μικρότερο κίνδυνο για θάνατο από COVID-19
«Το συμπέρασμα είναι ότι η τρίτη δόση είναι αποτελεσματική στην προστασία των εμβολιασθέντων από σοβαρές μορφές της νόσου σε σύγκριση με τα άτομα που έλαβαν 2 δόσεις εμβολίου 5 μήνες πριν» σχολίασε η κ. Θεοδωρίδου, σχετικά με την πρώτη μελέτη της αποτελεσματικότητας της τρίτης δόσης.
ολες οι ειδησεις
- Γιώργος Φλωρίδης: Έρχεται νομοσχέδιο για τις οριζόντιες και κάθετες ιδιοκτησίες – Τι είπε για τον Κώδικα Δικηγόρων
- Γιατί τα σουβλατζίδικα αφαιρούν την πατάτα από το τυλιχτό σουβλάκι
- Γάζα: Γενοκτονία σε ζωντανή μετάδοση – Η «εμπειρία» του Άουσβιτς στη Μέση Ανατολή
- Netflix: Η σειρά Legends ανοίγει τον φάκελο ΕΟΚΑ – Η σκοτεινή διαδρομή του «Κεραυνού» (Βίντεο)
Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr