current views are: 35

12 Δεκεμβρίου 2022
Δημοσίευση21:00

Κορβέτες: Η «ακτινογραφία» του Πολεμικού Ναυτικού – Γεωστρατηγικό «αποτύπωμα» θα έχει το νέο μεγάλο deal – Η ώρα της απόφασης 

Στόχος του Π.Ν. είναι να ληφθεί σύντομα απόφαση για τις κορβέτες, με deadline τον προσεχή Ιανουάριο και πριν προκηρυχθούν εκλογές.
 

Δημοσίευση 21:00’
Κορβέτες

Στόχος του Π.Ν. είναι να ληφθεί σύντομα απόφαση για τις κορβέτες, με deadline τον προσεχή Ιανουάριο και πριν προκηρυχθούν εκλογές.
 

Στην τελική ευθεία και λίγα μόλις 24ωρα πριν την πλήρη αποτίμηση των δύο προτάσεων για τις καινούργιες κορβέτες του Στόλου βρίσκονται τα αρμόδια Στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού.

Η εξονυχιστική ‘’ακτινογραφία’’ στην Ιταλική προσφορά της Fincantieri για την FCX-30(Doha) και στη Γαλλική της Naval Group για την Gowind ολοκληρώνεται έπειτα από περίπου δέκα ημέρες.Με στόχο οι χιλιάδες σελίδες των δύο προτάσεων να αποκωδικοποιηθούν ώστε να γίνουν απόλυτα συγκρίσιμες.

Και να δώσουν τόσο στη ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού όσο κυρίως στην πολιτική ηγεσία μια ξεκάθαρη εικόνα για κάθε ‘’πακέτο’’, τα χαρακτηριστικά του και κυρίως που διαφοροποιούνται και που υπερέχει ο κάθε ‘’μονομάχος’’. Είτε πρόκειται για τα τεχνικά χαρακτηριστικά κάθε πλοίου, είτε για την υποστήριξη είτε για την χρηματοδότηση.

Μια σειρά από κρίσιμες παραμέτρους όπως ο οπλισμός και το ακριβές του κόστος, η δυνατότητα αναβαθμίσεων στο μέλλον, η τεχνική υποστήριξη σε βάθος χρόνου, η συμβατότητα και ομοιογένεια με τα συστήματα που διαθέτει ήδη το Πολεμικό Ναυτικό ή θα διαθέτει τα επόμενα χρόνια, ο χρόνος κατασκευής και παράδοσης βρέθηκαν στο επίκεντρο της αποκωδικοποίησης. Ενώ επιπλέον εξετάστηκαν θέματα που αφορούν την κατασκευή των πλοίων στα Ελληνικά ναυπηγεία αλλά και την χρηματοδότηση κάθε προγράμματος.

Η λογική των αρμόδιων Στελεχών είναι να παρουσιάσουν στην ηγεσία δύο συγκρίσιμες προτάσεις σε απόλυτους αριθμούς σύμφωνα με το ‘’πακέτο’’ απαιτήσεων που προκρίνει το Πολεμικό Ναυτικό ως το ιδανικό για την καινούργια κορβέτα του Στόλου. Και πλέον η τελική απόφαση θα αποτελεί αρμοδιότητα της πολιτικής ηγεσίας και του ίδιου του πρωθυπουργού ο οποίος έχει άλλωστε και την πλήρη εικόνα των γεωστρατηγικών δεδομένων που θα καθορίσουν την επιλογή του.

Ήδη το deal της Αθήνας με το Παρίσι για την απόκτηση τριών συν μιας φρεγάτας FDI(Belharra) συνοδεύτηκε από την Αμυντική Συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων άμεση στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας προς την Ελλάδα και αντίστροφα σε περίπτωση επίθεσης από τρίτη χώρα.

Χωρίς η συμφωνία να εξαιρεί χώρα μέλος του ΝΑΤΟ όπως είναι η Τουρκία. Ενώ η Αμυντική Συμφωνία συνοδεύεται και από μια σειρά κοινές στρατιωτικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες με επίκεντρο κυρίως τις Ελληνικές θάλασσες, το FIR Αθηνών και γενικά όλες τις περιοχές Ελληνικών Κυριαρχικών Δικαιωμάτων.

Η Ελληνική κυβέρνηση είναι ξεκάθαρο ότι για να ανάψει ‘’πράσινο’’ φως στην Ιταλική πρόταση επιθυμεί η συμφωνία για την απόκτηση καινούργιων  κορβετών να συνδυαστεί με μια ανάλογη συμφωνία Αθήνας-Ρώμης γεωστρατηγικού χαρακτήρα. Με στόχο να φέρει την Ιταλία πιο κοντά της και να περιορίσει αν όχι να εξαλείψει την επιρροή της Άγκυρας προς τη Ρώμη.

Η Αθήνα ποντάρει τόσο στα συμφέροντα που έχει η Ιταλία στην Λιβύη τα οποία αντικρούουν αυτά της Τουρκίας όσο και σε ενδεχόμενη διάθεση της Ρώμης να διευθετήσει με την Ελλάδα τις θαλάσσιες ζώνες.

Ερώτημα πάντως παραμένει εάν η καινούργια Ιταλική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να βρεθεί στο στόχαστρο της Τουρκίας όπως η Γαλλία έπειτα από την Αμυντική Συμφωνία αλλά και την πώληση στην Ελλάδα μαχητικών Rafale και φρεγατών Belharra.

Η νέα Ιταλίδα πρωθυπουργός Μελόνι επρόκειτο να έχει το πρώτο τετ-α-τετ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Σύνοδο της Ισπανίας όμως η ασθένεια της είχε ως αποτέλεσμα να παραμείνει στην Ιταλία και να ακυρωθεί η συνάντηση.

Πηγές πάντως από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας τονίζουν ότι στόχος είναι να ληφθεί σύντομα απόφαση για τις κορβέτες με deadline τον προσεχή Ιανουάριο και πριν προκηρυχθούν εκλογές.


σχετικα αρθρα