current views are: 7406

28 Φεβρουαρίου 2023
Δημοσίευση20:30

Κορυφαίος ανθυποβρυχιακός «θηρευτής» στο ΝΑΤΟ το Πολεμικό Ναυτικό – «ΠΙΠΙΝΟΣ» και «ΨΑΡΑ» στην άσκηση «Dynamic Manta 23»

Το Πολεμικό Ναυτικό δηλώνει ηχηρό «παρών» στην κορυφαία ανθυποβρυχιακή άσκηση του ΝΑΤΟ που διεξάγεται κάθε χρόνο στη Μεσόγειο.

Δημοσίευση 20:30’
image093 scaled

Το Πολεμικό Ναυτικό δηλώνει ηχηρό «παρών» στην κορυφαία ανθυποβρυχιακή άσκηση του ΝΑΤΟ που διεξάγεται κάθε χρόνο στη Μεσόγειο.

Το κλίμα ύφεσης  στην ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες έπειτα από τον φονικό σεισμό της 6ηςΦεβρουαρίου φαίνεται ότι διαχέεται και στην μεγάλη Συμμαχική άσκηση «Dynamic Manta 23»  η οποία ξεκίνησε σήμερα στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Σικελίας και θα διαρκέσει έως τις 10 Μαρτίου. Και ενώ τα τελευταία χρόνια απέφευγαν συστηματικά να εμπλακούν σε σενάρια με αντίπαλο τα Ελληνικά υποβρύχια έπειτα από τον εφιάλτη που τους προκάλεσαν οι σιωπηλοί «θηρευτές» του Στόλου, τα «214» κλάσης «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» φέτος δείχνουν όπως φαίνεται- αν και  ακόμη η άσκηση βρίσκεται στην αρχή της-ένα διαφορετικό πρόσωπο και διάθεση για καλύτερη συνεργασία.

Αφού από την  πρώτη χρονιά που στην «Dynamic Μanta» εμφανίστηκαν τα Ελληνικά «214» άλλαξαν τα δεδομένα με τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού να καταγράφουν τη μια επιτυχία μετά την άλλη. Να «βυθίζουν» υπερσύγχρονες Μονάδες Επιφανείας και υποβρύχια-μεταξύ των οποίων και των γειτόνων-και να μην εντοπίζονται από φρεγάτες, «εχθρικά» υποβρύχια αλλά και τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα και αεροσκάφη που συμμετείχαν στα σενάρια «πολέμου»’.

Για μια ακόμη χρονιά το Πολεμικό Ναυτικό δηλώνει ηχηρό «παρών» στην κορυφαία ανθυποβρυχιακή άσκηση του ΝΑΤΟ που διεξάγεται κάθε χρόνο στη Μεσόγειο με σκοπό την εκπαίδευση των συμμετεχουσών δυνάμεων σε σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια  σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών με έμφαση στον Ανθυποβρυχιακό Πόλεμο και στον Πόλεμο Επιφανείας.

image167

Στην «Dynamic Manta 23» συμμετέχουν η φρεγάτα «ΨΑΡΑ» η οποία είναι ενταγμένη στην Μόνιμη Συμμαχική Ναυτική Δύναμη 2 (Standing NATO Maritime Group Two– SNMG 2), το υποβρύχιο «ΠΙΠΙΝΟΣ», Ομάδα Ανορθόδοξου Πολέμου (ΟΑΠ) της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) καθώς και Επιτελικό Στέλεχος της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ ως Special Operation Command and Control Element (SOCCE) πάνω στην Ελληνική φρεγάτα για τον συντονισμό και έλεγχο των αντικειμένων Ειδικών Επιχειρήσεων (SOF Playbook).

Στην άσκηση η οποία σχεδιάζεται από το ΝΑΤΟ και διοργανώνει το Ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό λαμβάνουν επίσης μέρος Δυνάμεις από Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία,Καναδά και την Τουρκία, καθώς και η SNMG 2 στο σύνολό της. Συγκεκριμένα το Τουρκικό Ναυτικό έχει στείλει στη Σικελία τη φρεγάτα TCG «Barbaros» κλάσης ΜΕΚΟ και τουποβρύχιο «209»  TCG «Preveze».

Τις ανθυποβρυχιακές δυνατότητες του Ελληνικού Στόλου αντιλήφθηκαν από πρώτο χέρι οι γείτονες κατά τη διάρκεια της κρίσης το καλοκαίρι του 2020. Όταν τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού αναπτύχθηκαν ταχύτατα και έλαβαν καίριες θέσεις στο Αιγαίο. Και παρά τις λυσσαλέες προσπάθειες του Τουρκικού Ναυτικού όχι μόνο δεν εντοπίστηκαν αλλά κατάφεραν να στοχοποιήσουν το σύνολο των Τουρκικών πλοίων. Ανάλογη επιτυχία είχαν και τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα του ΠΝ τα οποία εντόπισαν τα υποβρύχια των γειτόνων και σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα τα ανάγκασαν σε ανάδυση,

«Η Dynamic Manta είναι μία από τις πιο απαιτητικές τεχνικά ασκήσεις της MARCOM και καθίσταται δυνατή χάρη στην εξαιρετική υποστήριξη που λάβαμε από το Ιταλικό Ναυτικό ως χώρα υποδοχής.Η στρατηγική υπεράσπιση της Συμμαχίας πρέπει να ενσωματώνει μια προγραμματισμένη απάντηση πολλαπλών απειλών. Η Dynamic Manta παρέχει το πλαίσιο γιαεκπαίδευση σε ένα ευρύ φάσμα ναυτικών ικανοτήτων στο πολυεθνικό μας κοινό» δήλωσε χαρακτηριστικά  ο Διοικητής Υποβρυχίων του Ναυτικού των ΗΠΑ, Αντιναύαρχος Στίβεν Μακ.


σχετικα αρθρα