1 Φεβρουαρίου 2026
Δημοσίευση: 14:18'
Τελευταία ενημέρωση: 14:26'

Κώστας Τσουκαλάς: «Πολιτική αλλαγή με το ΠΑΣΟΚ ή συνέχιση της πολιτικής των ανισοτήτων της ΝΔ»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς στο δυστύχημα της Βιολάντα και ξεκαθάρισε το τοπίο για τις μετεκλογικές συνεργασίες.

Επιμέλεια: Γιάννης Μαρκούτης
Δημοσίευση: 14:18’
Τελευταία ενημέρωση: 14:26’
Κώστας Τσουκαλάς
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
Επιμέλεια: Γιάννης Μαρκούτης

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς στο δυστύχημα της Βιολάντα και ξεκαθάρισε το τοπίο για τις μετεκλογικές συνεργασίες.

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην εκπομπή «Action Σαββατοκύριακο» παραχώρησε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Τσουκαλάς. Συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Καμπουράκη και Βαγγέλη Γιακουμή, ο κ. Τσουκαλάς τοποθετήθηκε τόσο για το τραγικό εργατικό δυστύχημα στο εργοστάσιο «Βιολάντα», όσο και για την εκλογική στρατηγική της Χαριλάου Τρικούπη, αποκλείοντας κατηγορηματικά κάθε σενάριο συγκυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία.

«Άστοχη και βιαστική η τοποθέτηση Μαρινάκη για τη Βιολάντα»

Αναφερόμενος στο τραγικό περιστατικό, ο κ. Τσουκαλάς αντιπαρέβαλε τη θεσμική στάση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο αναμένει τα επίσημα πορίσματα της Δικαιοσύνης, της Πυροσβεστικής και της Επιθεώρησης Εργασίας, με τη βιασύνη που επέδειξε η κυβέρνηση. Ειδικότερα, στηλίτευσε τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, ο οποίος έσπευσε να αποφανθεί ότι δεν παραβιάστηκε η εργατική νομοθεσία ήδη από την πρώτη ημέρα του συμβάντος.

Ο κ. Τσουκαλάς διερωτήθηκε: Πώς γνωρίζει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ότι δεν υπάρχει παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας σχετικά με την υγιεινή και την ασφάλεια; Τόνισε μάλιστα πως τα ζητήματα ασφάλειας εμπίπτουν στον πυρήνα του εργατικού δικαίου. Χαρακτήρισε τη δήλωση ως «αστοχία», καλώντας τον κ. Μαρινάκη να ζητήσει συγγνώμη, αντί να εγκαλεί την αντιπολίτευση για «τυμβωρυχία» τη στιγμή που ο ίδιος προκαταλαμβάνει τα αποτελέσματα της έρευνας.

«Υποστελέχωση της Επιθεώρησης Εργασίας»

Με αφορμή το δυστύχημα, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ ανέδειξε τις παθογένειες στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων. Υπογράμμισε την ανάγκη η πολιτεία να στηρίξει το συλλογικό εργατικό δίκαιο και τη λειτουργία σύγχρονων σωματείων, η παρουσία των οποίων θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτρεπτικά σε τέτοια φαινόμενα.

Παράλληλα, επεσήμανε την τραγική υποστελέχωση της Επιθεώρησης Εργασίας, επικαλούμενος και τις αναφορές των ίδιων των ελεγκτών, καθώς υπάρχουν νομοί χωρίς αυτόνομα κλιμάκια ελέγχου υγιεινής και ασφάλειας. Ο κ. Τσουκαλάς πρότεινε την κωδικοποίηση της σχετικής νομοθεσίας και την αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων για διαφανείς και αποτελεσματικούς ελέγχους, ξεκαθαρίζοντας: Η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιβάλλει σιωπητήριο.

«Μονόδρομος η αυτόνομη πορεία – Κανένα περιθώριο συνεργασίας με τη ΝΔ»

Στο πολιτικό σκέλος της συνέντευξης, ο Κώστας Τσουκαλάς ήταν σαφής ως προς τη στρατηγική του κόμματος. Τόνισε πως δεν υπάρχει καμία εσωκομματική διαφοροποίηση σχετικά με την αυτόνομη πορεία και τον στρατηγικό στόχο της απομάκρυνσης της Νέας Δημοκρατίας από την εξουσία.

Δήλωσε χαρακτηριστικά: Το ζήτημα της μη συνεργασίας μας με τη Νέα Δημοκρατία είναι μια ειλημμένη απόφαση. Είναι θέμα DNA. Πρόσθεσε μάλιστα πως το ΠΑΣΟΚ ιδρύθηκε για να αποτελεί τον προοδευτικό αντίποδα στη δεξιά συντήρηση.

Περιγράφοντας το διακύβευμα των επόμενων εκλογών, ο κ. Τσουκαλάς έθεσε το δίλημμα: Ή θα συνεχιστεί η πολιτική της ΝΔ που γεννά ανισότητες, σπαταλά ευκαιρίες ανάπτυξης και προσβάλλει τους θεσμούς, ή πάμε σε μία πολιτική αλλαγή που θα πάει τη χώρα μπροστά. Προέβλεψε μάλιστα πως σε περίπτωση που η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα αλλά χωρίς αυτοδυναμία, θα αναζητήσει κυβερνητικούς εταίρους στα δεξιά της, όπως τον Κυριάκο Βελόπουλο ή την Αφροδίτη Λατινοπούλου.

Τέλος, σημείωσε πως το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει με εξωστρέφεια, προτάσσοντας λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας, όπως το στεγαστικό και το κυκλοφοριακό, μακριά από εσωστρέφεια και ανούσιους διαξιφισμούς.


TOP NEWS

uncached