Υλικά
για το σιρόπι
- 500 γρ. νερό
- 700 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
για τη πίτα
- 5 λεμόνια
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- 250 γρ. σπορέλαιο
- 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 250 γρ. γάλα με τουλάχιστον 3,5% λιπαρά
- 2 βανίλιες
- 3 αυγά
- 1 κ.γ. γεμάτο μπέικιν
- 1 κ.γ. γεμάτο σόδα μαγειρική
για το σερβίρισμα
- παγωτό κρέμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Από τα 5 λεμόνια, βράζουμε τα 2 σε νερό για 45 λεπτά, τα κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε κουκούτσια και στίβουμε τα πολλά νερά.
Χτυπάμε τα λεμόνια στο πολυμηχάνημα και τα κρατάμε στην άκρη σε ένα μπολ.
Στίβουμε τον χυμό από τα υπόλοιπα 3 και κρατάμε το ξύσμα από ένα από αυτά και τα αφήνουμε και αυτά στην άκρη.
για το σιρόπι
Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη. Όταν λιώσει η ζάχαρη και πάρει 1 βράση το σιρόπι αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον χυμό από τα 3 λεμόνια που κρατήσαμε στην άκρη.
Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά το σιρόπι .
για την πίτα
Όση ώρα αφήνουμε να κρυώσει το σιρόπι, ανοίγουμε τη συσκευασία από το φύλλο και τα απλώνουμε το ένα δίπλα στο άλλο (όσο γίνεται να μην ακουμπάει το ένα στο άλλο).
Τα αφήνουμε να ξεραθούν, μπορεί να πάρει από 1 έως 3 ώρες. Είναι έτοιμα όταν τα πιάνουμε και γίνονται κομμάτια. Τα σπάμε με τα χέρια μας να γίνουν μικρά κομμάτια.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 160° C στον αέρα.
Ανακατεύουμε τα 2 λεμόνια που χτυπήσαμε στο πολυμηχάνημα με όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το φύλλο. Προσέχουμε το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα να τα βάλουμε στο τέλος και να μην ανακατέψουμε πάρα πολύ μετά.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ και προσθέτουμε σε 5 δόσεις τα σπασμένα φύλλα, ανακατεύοντας πολύ καλά με μια σπάτουλα πριν προσθέσουμε τα επόμενα για να σιγουρευτούμε πως τα φύλλα δεν θα κολλήσουν μεταξύ τους. Βουτυρώνουμε ένα ταψί 25×30 και το αλευρώνουμε.
Βάζουμε το μείγμα από τα φύλλα και γέμιση μέσα στο ταψί και με μια σπάτουλα ισιώνουμε καλά.
Ψήνουμε για 40 λεπτά ή μέχρι να γίνει ωραία τραγανή και χρυσαφένια η λεμονόπιτα.
Με το που τη βγάλουμε από τον φούρνο ρίχνουμε το κρύο σιρόπι.
Αφήνουμε να κρυώσει έξω και στη συνέχεια βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει πολύ καλά. Όταν κρυώσει κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε προαιρετικά με παγωτό κρέμα.
akispetretzikis.com
ολες οι ειδησεις
- Netflix: Μια δυνατή συλλογή δραμάτων που θα σε καθηλώσουν – Δείτε τα trailer
- Λαβρόφ από Αττάλεια: Ώρα για συζήτηση με τις ΗΠΑ για τις οικονομικές σχέσεις – «Το ΝΑΤΟ δεν είναι στην καλύτερη κατάσταση»
- Σοκ στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία: Ο πόλεμος στο Ορμούζ στερεύει το αλουμίνιο και χτυπά τις ηλεκτρικές μετακινήσεις
- Στον καθρέφτη του 1914 και του Ά Παγκόσμιου πολέμου: Πόσο κοντά είμαστε σε ένα νέο «ατύχημα» της Ιστορίας;
Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr