7 Σεπτεμβρίου 2023
Δημοσίευση: 14:18'
Τελευταία ενημέρωση: 14:50'

Κικίλιας: Αγνοούνται έξι άτομα στην Αγία Τριάδα Καρδίτσας – Ξεκίνησαν οι πρώτες πτήσεις από Super Puma και 4 Bell

Κικίλιας, Φλώρος και οι αρχηγοί Πυροσβεστικής και Αστυνομίας έδωσαν λεπτομέρειες για τις πληγείσες περιοχές

Επιμέλεια: Λαμπριάνα Κυριακού
Δημοσίευση: 14:18’
Τελευταία ενημέρωση: 14:50’
Επιμέλεια: Λαμπριάνα Κυριακού

Κικίλιας, Φλώρος και οι αρχηγοί Πυροσβεστικής και Αστυνομίας έδωσαν λεπτομέρειες για τις πληγείσες περιοχές

Στην περιοχή μεταξύ Τρικάλων και Καρδίτσας, κατά μήκος του Ληθαίου Ποταμού, παραποτάμου του Πηνειού, ο οποίος έχει πλημμυρίσει και έχει σπάσει και το φράγμα στο Προάστιο, εντοπίζεται επιχειρησιακά το πολύ δύσκολο πεδίο, όπως ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε έκτακτη ενημέρωση για την κακοκαιρία Daniel.

Ως εκ τούτου, όπως υπογράμμισε, «τα χωριά, Προάστιο, Αγία Τριάδα, όπως και τα χωριά Παλαμάς, Μεγάλα Καλύβια και Καλογριανά, είναι αποκλεισμένα, τα νερά βρίσκονται σε μεγάλο ύψος και καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες προσέγγισης και απεγκλωβισμού των κατοίκων».

Πιο συγκεκριμένα, όπως είπε, στην Αγία Τριάδα βρίσκονται 20 άτομα εγκλωβισμένα ενώ αγνοούνται 6 άτομα. Στα Μεγάλα Καλύβια βρίσκονται 40 άτομα σε σπίτια και στα Καλογριανά 4 άτομα επίσης σε σπίτια.

Στον Παλαμά και το Προάστιο που είναι κεφαλοχώρια, δηλαδή πάνω από 1.000 άτομα το καθένα μέχρι στιγμής, όπως σημείωσε, δεν έχουν κάποια συγκεκριμένη αναφορά πέραν του ότι το νερό είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και ο κόσμος βρίσκεται στα πιο υψηλά σημεία των κτηρίων.

Συνολικά, όπως τόνισε ο κ. Κικίλιας, έχουν πραγματοποιηθεί 885 διασώσεις ενώ προσέθεσε ότι επιχειρησιακά, χρησιμοποιούνται πέραν των οχημάτων ειδικές σωσίβιες λέμβοι, οι οποίες συνεχίζουν από χτες τους απεγκλωβισμούς.

Όπως επισήμανε, όλος ο κρατικός μηχανισμός έχει εστιάσει τις δυνάμεις του -ΕΜΑΚ, Πυροσβεστικό Σώμα, Ένοπλες Δυνάμεις, Ελληνική Αστυνομία, ΕΚΑΒ και Τοπική Αυτοδιοίκηση- στη Θεσσαλία, ενώ προσέθεσε ότι από την Πολιτική Προστασία επιχειρούν δυνάμεις από την 1η, 2η, 4η, 5η, 6η, 7η, 8η ΕΜΑΚ, συνολικά 195 οχήματα και 480 άτομα, ΕΜΑΚ και πυροσβέστες.

Όσον αφορά τα εναέρια μέσα, δηλαδή τα ελικόπτερα διάσωσης, όπως γνωστοποίησε ο κ. Κικίλιας, ξεκίνησαν πριν από λίγο οι πρώτες πτήσεις, με ένα Super Puma και τέσσερα Bell του Πυροσβεστικού Σώματος και ακολουθούν ένα Super Puma και ένα Bell των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς μέχρι πρότινος -λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή και παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν- δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν.

«Θέλω να διαβεβαιώσω πως δεν υπάρχει κανένα μέσο, καμία ενέργεια και καμία προσπάθεια που μπορούσε ή μπορεί να γίνει, ώστε να απεγκλωβιστούν νωρίτερα και με ασφαλή τρόπο οι άνθρωποι που υποφέρουν για δεύτερο 24ωρο στην περιοχή, και δεν έγινε. Η σταδιακή βελτίωση της κακοκαιρίας Daniel που σάρωσε τη χώρα μας επιτρέπει στις επόμενες ώρες να προχωρήσουμε πιο γρήγορα επιχειρησιακά. Κουράγιο και δύναμη σε όλους όσοι δοκιμάζονται να ξέρουν ότι είμαστε εδώ για αυτούς», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

Κωνσταντίνος Φλώρος

Από την πλευρά του, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος είπε: «Όλες οι δυνάμεις μας βρίσκονται σε επιφυλακή στο πλαίσιο του σχεδίου Ξενοκράτης και επιχειρούν στις πληγείσες περιοχές. Είναι ήδη στις περιοχές 11 μηχανήματα, πάνω από 25 -30 λέμβοι και μεταβαίνουν και άλλες.

Σε ετοιμοτητα βρίσκονται επτά ελικόπτερα, κλιμάκια έχουν σπεύσει σε σημεία που έχουν πέσει γέφυρες στη Μαγνησία και στο Μουζάκι, ενώ επιχειρούν να συγκρατήσουν και αυτές που καταστρέφονται. Είμαστε δίπλα στους πολίτες από την πρώτη στιγμή και αυτή είναι μια από τις αποστολές μας, να συνδράμουμε την κοινωνία με το σύνολο των δυνάμεών μας».

Γεώργιος Πουρναράς

Ακολούθως, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Γεώργιος Πουρναράς ανέφερε πως έχουν γίνει 4.800 κλήσεις στην Πυροσβεστική από πολίτες ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 1.600 αντλήσεις υδάτων και 685 διασώσεις.

Περιοχές όπου εστιάζονται οι δυνάμεις των πυροσβεστών είναι η Αργολίδα, το Πόρτο Χέλι, η Νέα Επίδαυρος και η Νεάπολη Λακωνίας καθώς και η Καρδίτσα, τα Τρίκαλα και η Λάρισα. Στις πληγείσες περιοχές επιχειρούν 195 συνεργεία με 480 προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος. Όπως τόνισε, «σε συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις επιχειρούμε για να προσεγγίσουμε περιοχές με εγκλωβισμένους. Ήδη ξεκίνησε η εναέρια διάσωση καθώς απεγκλωβίστηκε από την Αγία Τριάδα γυναίκα με αναπηρικά προβλήματα. Θα προσεγγίσουμε και τον τελευταίο πολίτη».

Δείτε  την ενημέρωση από τον Βασίλη Κικίλια 

 


TOP NEWS

uncached