11 Μαρτίου 2026
Δημοσίευση: 18:21'
Τελευταία ενημέρωση: 19:25'

Μητσοτάκης στο Athens Alitheia Forum: «Έχω πέσει θύμα fake news εγώ, ο πατέρας μου και η οικογένειά μου» -«Μπλόκο» στα social media για ανηλίκους

Οι αναφορές στα fake news, τα τρολ του εξωτερικού για τα Τέμπη και η χυδαία επίθεση στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη το 1985

Επιμέλεια: Γιάννης Μαρκούτης
Δημοσίευση: 18:21’
Τελευταία ενημέρωση: 19:25’
Κυριάκος Μητσοτάκης
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Επιμέλεια: Γιάννης Μαρκούτης

Οι αναφορές στα fake news, τα τρολ του εξωτερικού για τα Τέμπη και η χυδαία επίθεση στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη το 1985

Μια εξαιρετικά σημαντική παρέμβαση, η οποία συνοδεύτηκε από μια μεγάλη είδηση για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο, πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Συμμετέχοντας σε συζήτηση στο Athens Alitheia Forum με τον Καθηγητή Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου, Γιάννη Θεοχάρη, και τον εκδότη, Γιάννη Πρετεντέρη, έθεσε επί τάπητος τους κινδύνους της ψηφιακής εποχής.

Η είδηση: Περιορισμός πρόσβασης για τους κάτω των 15 ετών

Κρατώντας τη σημαντικότερη ανακοίνωση για το τέλος της συζήτησης, ο κ. Μητσοτάκης έκανε γνωστό ότι το προσεχές διάστημα η κυβέρνηση περνά στην αντεπίθεση απέναντι στον εθισμό που προκαλούν οι πλατφόρμες. Όπως αποκάλυψε, εντός του τρέχοντος μήνα θα ανακοινωθεί επίσημα το κυβερνητικό σχέδιο για τον περιορισμό της πρόσβασης σε ανηλίκους κάτω των 15 ετών, μια κίνηση που αναμένεται να αλλάξει ριζικά το τοπίο της ψηφιακής καθημερινότητας για τους εφήβους στην Ελλάδα.

Νωρίτερα, συγχαίροντας τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Παύλο Μαρινάκη, για την πρωτοβουλία του συνεδρίου, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε το εθνικό καθήκον να εκπαιδευτεί μια νέα γενιά ενεργών πολιτών μέσα σε ένα τόσο σύνθετο περιβάλλον πληροφόρησης. Κάνοντας μάλιστα έναν κρίσιμο διαχωρισμό, ξεκαθάρισε: «Υπάρχει ψευδής είδηση, δεν υπάρχει ψευδής άποψη. Η άποψη δεν ποινικοποιείται ποτέ, είναι γνώμη».

Τοξικότητα, deepfakes και η φωτογραφία του 1985

Αναλύοντας τον μηχανισμό των fake news, σημείωσε ότι τέτοια φαινόμενα υπήρχαν πάντα, ωστόσο αυτό που έχει αλλάξει δραματικά σήμερα είναι η ταχύτατη αναπαραγωγή τους, η οποία βασίζεται στο επιχειρηματικό μοντέλο των μεγάλων πλατφορμών. Το πρόβλημα, όπως είπε, γιγαντώνεται λόγω της τεχνητής νοημοσύνης (AI), φέρνοντας ως παράδειγμα ένα deepfake βίντεο που είδε πρόσφατα, στο οποίο ο ίδιος εμφανιζόταν να μιλά άψογα κινεζικά. Ως αντίμετρο απέναντι σε αυτές τις τεχνολογίες, πρότεινε την καθιέρωση ψηφιακών υδατογραφημάτων (watermarks).

Θέλοντας να αναδείξει τη διαχρονικότητα της πολιτικής τοξικότητας, γύρισε τον χρόνο πίσω στις εκλογές του 1985. Αναφέρθηκε σε ένα ιστορικό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Αυριανή» που στόχευε τον πατέρα του, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Εξήγησε ότι, ενώ η φωτογραφία ήταν αληθινή, ο τίτλος που τον χαρακτήριζε «συνεργάτη των ναζί» ήταν απολύτως ψευδής, επηρεάζοντας καθοριστικά μια ολόκληρη εκλογική αναμέτρηση.

Περνώντας στο σήμερα, καταδίκασε την ανωνυμία στο διαδίκτυο που οπλίζει το χέρι συκοφαντών, αποκαλύπτοντας ότι πρόσφατα στοχοποιήθηκε χυδαία ακόμη και η κόρη του από ιστοσελίδες του εξωτερικού. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι αποτελεί συνειδητή του επιλογή να μην έχει κινηθεί ποτέ νομικά εναντίον δημοσιογράφων.

Τα ξένα τρολ στα Τέμπη και η ευρωπαϊκή ασπίδα

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του στην εθνική τραγωδία των Τεμπών. Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε πως πίσω από την απόλυτα δικαιολογημένη συναισθηματική έκρηξη της κοινωνίας, υπήρξε ξεκάθαρη, οργανωμένη παραπληροφόρηση. «Είχαν εντοπιστεί ουκ ολίγοι ψεύτικοι λογαριασμοί από το εξωτερικό οι οποίοι αναπαρήγαγαν εμπρηστικό περιεχόμενο. Το ότι η ένταση έτυχε εκμετάλλευσης από στρατιές λογαριασμών είναι αδιαμφισβήτητο», δήλωσε χαρακτηριστικά, αναδεικνύοντας το ζήτημα σε μείζον θέμα εθνικής ασφάλειας.

Κλείνοντας, έστειλε ηχηρό μήνυμα στην Ευρώπη ενόψει του εκλογικού κύκλου του 2027. Προειδοποίησε ότι χώρες του εξωτερικού έχουν αποδεδειγμένα επιχειρήσει να παρέμβουν στις δημοκρατικές διαδικασίες και θα το ξανακάνουν. Γι’ αυτό, όπως τόνισε, η θωράκιση της Γηραιάς Ηπείρου αποτελεί «στοιχειώδες ζήτημα αυτοπροστασίας» και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να βαφτίζεται ως λογοκρισία.


TOP NEWS

uncached