current views are: 211

20 Σεπτεμβρίου 2023
Δημοσίευση06:50

Λιβύη: Εισαγγελική παραγγελία για την τραγωδία – Οι πρώτες μαρτυρίες και τα αναπάντητα ερωτήματα – «Το υπουργείο Εξωτερικών έκλεισε τα βανάκια»

Οι πρώτες μαρτυρίες των τραυματιών φαίνεται πως επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες ότι το αγροτικό αυτοκίνητο που κινούνταν στο αντίθετο ρεύμα έχασε τον έλεγχο και συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με το λεωφορείο

Δημοσίευση 06:50’
Λιβύη

Οι πρώτες μαρτυρίες των τραυματιών φαίνεται πως επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες ότι το αγροτικό αυτοκίνητο που κινούνταν στο αντίθετο ρεύμα έχασε τον έλεγχο και συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με το λεωφορείο

Εντολή για την διερεύνηση των συνθηκών του τροχαίου που κόστισε την ζωή στρατιωτικών και πολιτών που μετείχαν σε ανθρωπιστική αποστολή στην Λιβύη, έδωσε η Εισαγγελία Πρωτοδικών στην Αστυνομία το απόγευμα της Τρίτης.

Με παραγγελία προς την Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, η Εισαγγελία ζητά να εξεταστεί στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας το τροχαίο, ώστε να εξακριβωθεί αν έχουν τελεστεί τυχόν αξιόποινες πράξεις.

Στην εισαγγελική παραγγελία αναφέρονται ενδεικτικά αδικήματα όπως αυτά που αφορούν ανθρωποκτονία κατά συρροή και σωματικές βλάβες κατά συρροή από πρόθεση ή και από αμέλεια.

Γιατί αποφασίστηκε να ταξιδέψουν με… τουριστικό λεωφορείο

Μετά την τραγωδία έγινε γνωστό ότι το σύνολο των Ελλήνων στρατιωτικών, γιατρών, νοσηλευτριών και νοσηλευτών ταξίδευαν από τη Βεγγάζη προς την πόλη Bayda (και τελικό προορισμό την πόλη Ντέρνα που βυθίστηκε από την τρομακτική καταιγίδα Daniel) με ένα μικρό λεωφορείο, ένα πούλμαν που έμοιαζε σαν τουριστικό.

«Το υπουργείο Εξωτερικών έκλεισε τα βανάκια, εμείς κινηθήκαμε μ’ αυτά που μας είπαν και σύμφωνα μ’ αυτά που μας είχαν κλείσει» είπε στρατιωτικός από το ΓΕΕΘΑ στο protothema.gr

Πώς έμαθε η Αθήνα για το συγκλονιστικό  δυστύχημα

Για περισσότερες από έξι ώρες αμέσως μετά το τραγικό τροχαίο δυστύχημα στη Λιβύη, η Αθήνα, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και κυρίως το ΓΕΕΘΑ  λάμβαναν λανθασμένες πληροφορίες από διπλωματικές πηγές ότι επρόκειτο για ένα απλό τροχαίο ατύχημα με ελαφρά τραυματίες. Μέχρι να χτυπήσει το τηλέφωνο στη ‘’φωλιά’’ του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών στη Νέα Πέραμο.

Στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν ένας από τους τρεις κομάντος της Μονάδας που επέβαιναν στο μοιραίο λεωφορείο και μεταφέρθηκαν τελευταίοι καθώς ήταν ελαφρά τραυματισμένοι σε νοσοκομείο της Βεγγάζης. Οι SOFμετέφεραν στον συνάδελφό τους στη Μονάδα την πραγματική εικόνα του περιστατικού, τη σοκαριστική σύγκρουση και τις δραματικές στιγμές που ακολούθησαν με το λεωφορείο να φλέγεται, τους εγκλωβισμένους που απανθρακώθηκαν και τη μάχη που έδωσαν να σώσουν από τις φλόγες όσους τραυματίστηκαν μεταξύ των οποίων και τον Αξιωματικό επικεφαλής της αποστολής του ΓΕΕΘΑ.

Ήταν το τηλεφώνημα που σήμανε συναγερμό καθώς άμεσα ενημερώθηκε η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία ότι δεν επρόκειτο για ατύχημα αλλά για μια τραγωδία. Τις επόμενες ώρες σταδιακά αποκαλύφθηκε η σκληρή πραγματικότητα. Πέντε νεκροί. Τρία Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και δύο αδέλφια εθελοντές μεταφραστές από την Ελληνική κοινότητα στη Βεγγάζη. Τουλάχιστον τρεις σοβαρά τραυματίες και όλοι οι υπόλοιποι πιο ελαφρά.

Νωρίτερα οι κομάντος είχαν πρωταγωνιστήσει στη διάσωση και παροχή των Α’ βοηθειών στους τραυματίες. Βρίσκονταν στο πίσω μέρος του λεωφορείου όταν είδαν το θηριώδες τζιπ να κινείται με μεγάλη ταχύτητα εκτός ελέγχου. Πρόλαβαν και κρατήθηκαν όταν καρφώθηκε στην αριστερή πλευρά του λεωφορείου. Ακολούθησαν συγκλονιστικές στιγμές. Ο οδηγός και ο επικεφαλής  Αξιωματικός Συνταγματάρχης των Ειδικών Δυνάμεων εκτινάχθηκαν από το παρμπρίζ και τραυματίστηκαν σοβαρά. Όμως αυτό στάθηκε σωτήριο καθώς δεν εγκλωβίστηκαν όπως όσοι κάθονταν πίσω τους. Ήταν ο Αρχιλοχίας Γιώργος Βούλγαρης, οι δύο γυναίκες Αξιωματικοί, η Επισμηναγός Ευαγγελία Ανδρεαδάκη και η Αντιπλοίαρχος Γλυκερία Μεμεκίδου αλλά και τα δύο αδέλφια Φίλιππος και Αγγέλα Μανδιαλιού.

Σε δευτερόλεπτα με απόλυτη ψυχραιμία  οι κομάντος έσπασαν στο πίσω μέρος του λεωφορείου τα τζάμια και κατάφεραν να βγάλουν όλους τους υπόλοιπους επιβάτες και να εγκαταλείψουν και οι ίδιοι το φλεγόμενο λεωφορείο. Οι πιστοποιημένοι στην παροχή Α’ βοηθειών στο πεδίο της μάχης SOF έκαναν ακριβώς αυτό στο οποίο είχαν εκπαιδευτεί. Τράβηξαν μακριά τους τραυματίες, κάποιοι από τους οποίους είχαν αρπάξει φωτιά, και έσπευσαν να βοηθήσουν τον σοβαρά τραυματισμένο Συνταγματάρχη αλλά και τον Λίβυο οδηγό. Η  ειδικότητα Combat Medics που απέκτησαν έπειτα από ανάλογη εκπαίδευση σε ‘’σχολεία’’ των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και του ΝΑΤΟ αποδείχθηκε σωτήρια.

Σε αυτούς οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό η διάσωση των επιζώντων παρά το γεγονός ότι δεν είχαν στη διάθεση το σύνολο του εξοπλισμού του το οποίο ήταν αποθηκευμένο κάτω από το λεωφορείο στο χώρο αποσκευών και κάηκε ολοσχερώς. Εκεί ήταν και τα δορυφορικά τηλέφωνα τα οποία καταστράφηκαν ενώ εξαιτίας της σφοδρής σύγκρουσης χάθηκαν και κάηκαν και τα κινητά τους τηλέφωνα μέσα στο λεωφορείο.

Οι σοβαρά τραυματισμένοι ήταν αυτοί που μεταφέρθηκαν πρώτοι στα νοσοκομεία με τελευταίους τους  SOF του ΕΤΑ οι οποίοι τελικά κατάφεραν και τηλεφώνησαν για να ενημερώσουν για το τραγικό δυστύχημα.

Οι μαρτυρίες

Ήδη, όσοι φέρουν ελαφρύτερα τραύματα, κυρίως κατάγματα και εγκαύματα, έχουν μιλήσει στις στρατιωτικές αρχές φωτίζοντας τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το τροχαίο. Την εσωτερική έρευνα (ΕΔΕ) διενεργεί Υποστράτηγος με αντικείμενο τον έλεγχο των διαδικασιών, τον τρόπο οργάνωσης και τον σχεδιασμό της αποστολής, τα αίτια του δυστυχήματος αλλά και την καταβολή αποζημιώσεων στους συγγενείς των θυμάτων.

Οι πρώτες μαρτυρίες των τραυματιών φαίνεται πως επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες ότι το αγροτικό αυτοκίνητο που κινούνταν στο αντίθετο ρεύμα έχασε τον έλεγχο και συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με το λεωφορείο της ελληνικής αποστολής.

Το καύσιμο που περιείχε σε εξωτερική δεξαμενή ανεφλέγη με αποτέλεσμα τα δύο οχήματα να τυλιχθούν στις φλόγες.

Τέλος στα σενάρια περί επίθεσης ή τρομοκρατικού χτυπήματος έβαλε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ξεκαθαρίζοντας ότι πρόκειται για τροχαίο δυστύχημα ενώ διέψευσε δημοσιεύματα σχετικά με τη μετάβαση κλιμακίου της ΕΥΠ για επιτόπια έρευνα στη Λιβύη.

 

 


σχετικα αρθρα