current views are: 10

15 Δεκεμβρίου 2020
Δημοσίευση05:14

Lockdown: Κρίσιμη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου για τις εκκλησίες – Οι αντιδράσεις και η επικοινωνία Μητσοτάκη – Ιερώνυμου

Η συνεδρίαση πραγματοποιείται στον απόηχο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, αλλά και τις αντιδράσεις των μητροπολιτών για τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Δημοσίευση 05:14’
68v1cdi1608009419865 scaled

Η συνεδρίαση πραγματοποιείται στον απόηχο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, αλλά και τις αντιδράσεις των μητροπολιτών για τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, όπου θα τεθεί επί τάπητος ο τρόπος λειτουργίας των εκκλησιών τις ημέρες των Χριστουγέννων. Η συνεδρίαση πραγματοποιείται στον απόηχο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, αλλά και τις αντιδράσεις των μητροπολιτών για τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Τι συζήτησαν Μητσοτάκης – Ιερώνυμος

Στη συνομιλία που έγινε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε  τον Αρχιεπίσκοπο για τη σημαντική βοήθεια που έχει προσφέρει τόσο ο ίδιος, όσο και η Εκκλησία, στη συλλογική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Επίσης, ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο για τα επιδημιολογικά δεδομένα σε ολόκληρη χώρα και συζήτησαν για το θέμα της λειτουργίας των εκκλησιών κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων στις πολύ ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν αυτή τη χρονιά, λόγω του κορωνοϊού.

Ο Πρωθυπουργός παρέπεμψε στις αποφάσεις της Επιτροπής των ειδικών τις οποίες η κυβέρνηση θα ακολουθήσει και κάλεσε την Εκκλησία να τις τηρήσει με αυστηρότητα, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας.

Σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους που επικαλείται ο ΣΚΑΪ, συζητήθηκε το ενδεχόμενο ότι θα πρέπει με εκατέρωθεν υποχωρήσεις και στα πλαίσια της συμπόρευσης, να βρεθεί κοινή συνισταμένη για να μην διχαστεί ο λαός αλλά και να μην τεθεί σε κίνδυνο η υγεία των ανθρώπων.

Σε αυτό το κλίμα, σύμφωνα πάντα με τους ίδιους κύκλους, ο Πρωθυπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν οι εκκλησία για ατομική λατρεία από την ερχόμενη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου και μέχρι 6 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους δεν υπάρχει διαφωνία τα Χριστούγεννα να γίνουν κυλιόμενες λειτουργίες ακόμα και 4 για την εξυπηρέτηση περισσότερων πιστών και 2 κυλιόμενες τα Θεοφάνεια, όπου θα μπορέσει να μοιραστεί σε μπουκαλάκι ο αγιασμός και σε συσκευασία αντίδωρο. Ενώ συμφωνήθηκε να μην γίνει αγιασμός υδάτων σε εξωτερικούς χώρους για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός.

Τέλος ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να τελεστεί θεία λειτουργία και την πρωτοχρονιά, του Αγίου Βασιλείου.  Για το θέμα της παρουσία των πιστών, ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να αρθεί ο περιορισμός των 9 πιστών σε ναούς και των 25 σε μητροπόλεις και να υπάρξει ρύθμιση ανάλογα με τα τετραγωνικά, δηλαδή ένας πιστός αν 10 τμ και αυτοί να μην υπερβαίνουν τους 40.  Σε αυτό το θέμα ο Πρωθυπουργός παρέπεμψε στις αποφάσεις της Επιτροπής των ειδικών τις οποίες η κυβέρνηση θα ακολουθήσει και κάλεσε την Εκκλησία να τις τηρήσει με αυστηρότητα, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας .

Αντιδράσεις

Όπως έγραψε το Newpost τη Δευτέρα, αρκετοί Ιεράρχες και ιερείς περίμεναν ότι οι εκκλησίες θα ανοίξουν κανονικά για το διάστημα των εορτών, με μέτρα όπως η χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων. Όμως κατόπιν προειδοποιήσεων των ειδικών για το τρίτο κύμα της πανδημίας, οι εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων προς την κυβέρνηση και οι συνεννοήσεις της κυβέρνησης με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο οδήγησαν σε αποφάσεις που δεν φαίνεται να… καλύπτουν όλους τους ιεράρχες.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο Alpha, ορισμένες ακραίες φωνές από τους κύκλους της Ιεραρχίας -που αποτελούν μειοψηφία- έχουν ήδη εκδηλώσει την πρόθεση να ανοίξουν κανονικά τους ναούς για εκκλησιασμό των πιστών, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για όσα ακολουθήσουν.

Τις τελευταίες ημέρες πάντως αρκετοί Μητροπολίτες, ακόμη και από τους μετριοπαθείς της Ιεραρχίας, έχουν τοποθετηθεί ανοικτά κατά των νέων μέτρων.

Μιλώντας στην εκπομπή «Χωρίς Μάσκα» με τους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Γιώργο Σμυρνή στον Alpha 98,9, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος τόνισε ανάμεσα σε άλλα: «Νομίζω ότι είναι πέρα από κάθε λογική αυτό που προτάθηκε και χαιρόμαστε που ήδη άκουσα την είδηση ότι θα συνομιλήσουν οι δύο άνδρες, τόσο ο Μακαριότατος όσο και ο πρωθυπουργός και νομίζω ότι μπορούν να βρουν τη χρυσή τομή και να πάμε όπως μέχρι τώρα ενωμένοι στο να γιορτάσουμε και Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά και Θεοφάνια και να αντιμετωπίσουμε την πανδημία και όσα μας περιμένουν στη συνέχεια. Αυτό ελπίζουμε και ευχόμαστε»

Ενδεικτικά, ο Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ υποστήριξε, μιλώντας στο OPEN TV, ότι «είναι ένας διωγμός. Το λέω με πόνο ψυχής». Σχολιάζοντας την κυβερνητική απόφαση ο κ. Σεραφείμ είπε ότι «δεν μπορεί κανείς να ανακόψει τη Θεία Λατρεία. Είναι φοβερό για εμάς. Είναι εντελώς απαράδεκτο». Καταλήγοντας μάλιστα είπε «εμείς θα κάνουμε κανονικά τις Λειτουργίες και ας έρθουν να μας συλλάβουν.  Είμεθα αγανακτισμένοι».

Στην ίδια κατεύθυνση και ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγος που χοροστάτησε στον Αρχιερατικό Εσπερινό της εορτής του Αγίου Σπυρίδωνος, στον άδειο Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος.

Ο κ. Θεολόγος ευχήθηκε αρχικά «ο Θεός να φωτίσει όσους έχουν στα χέρια τους τη διαχείρισης αυτής της θλιβεράς καταστάσεως να αντιληφθούν ότι ο άνθρωπος δεν είναι μόνο σάρκα. Είναι και ψυχή και αυτή η ψυχή αυτές τις ημέρες τις πικρές θέλει κάπου να ακουμπήσει».

Ο Μητροπολίτης Σερρών στη συνέχεια έκανε λόγο για αγώνα που διεξάγει η Εκκλησία απέναντι σε όλους εκείνους που τη θεωρούν «ως εγκόσμιο κατασκεύασμα, ιδεολόγημα, ως μια κανονικότητα που υπόκειται στους νόμους της ανθρώπινης λογικής και φύσεως». Καταλήγοντας, ο κ. Θεολόγος είπε ότι η Εκκλησία αντιμετωπίζεται με αυστηρότητα και με σκληρά μέτρα που επιβλήθησαν «όχι επειδή το θέλησε ο λαός του θεού, αλλά έξωθεν από την πίστη μας».


σχετικα αρθρα