10 Ιουνίου 2025
Δημοσίευση: 06:59'

Λος Άντζελες – Ο Τραμπ «γράφει» το σενάριο της κρίσης: Στρατός, συγκρούσεις, λεηλασίες και μια Αμερική σε «εμπόλεμη ζώνη»

Ο Τραμπ βρήκε την τέλεια αφορμή για να ενεργοποιήσει τον Νόμο περί Στασιασμού (Insurrection Act), κάνοντας πράξη αυτό που προανήγγειλε καιρό: την ομοσπονδιοποίηση της ασφάλειας.

Επιμέλεια: Νίκος Φυτάς
Δημοσίευση: 06:59’
Επιμέλεια: Νίκος Φυτάς

Ο Τραμπ βρήκε την τέλεια αφορμή για να ενεργοποιήσει τον Νόμο περί Στασιασμού (Insurrection Act), κάνοντας πράξη αυτό που προανήγγειλε καιρό: την ομοσπονδιοποίηση της ασφάλειας.

Δεν ήταν απλώς μια πολιτική πράξη. Ήταν σκηνή από ένα προμελετημένο δράμα, σχεδιασμένο από τον Ντόναλντ Τραμπ με ακρίβεια στρατηγού και ένταση σκηνοθέτη. Η μαζική αποστολή 2.000 μελών της Εθνοφρουράς στο Λος Άντζελες, χωρίς την έγκριση του κυβερνήτη Γκάβιν Νιούσομ, δεν αποτελεί απλώς κυβερνητική υπέρβαση. Είναι το πρώτο επεισόδιο ενός νέου αφηγήματος που επιχειρεί να παρουσιάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως μια χώρα σε πόλεμο – εξωτερικό και εσωτερικό.

Η Αμερική του Τραμπ: μια αφήγηση “πολιορκίας”

Η κρίση ξεκίνησε με αφορμή μαζικές – και σε μεγάλο βαθμό ειρηνικές – διαδηλώσεις κατά των απελάσεων μεταναστών. Ο Τραμπ βρήκε την τέλεια αφορμή για να ενεργοποιήσει τον Νόμο περί Στασιασμού (Insurrection Act), κάνοντας πράξη αυτό που προανήγγειλε καιρό: την ομοσπονδιοποίηση της ασφάλειας, χωρίς καμία συνεννόηση με τις τοπικές αρχές.

Οι εικόνες που ακολούθησαν ήταν βγαλμένες από το manual της πολιτικής του ρητορικής: συγκρούσεις, σημαίες από το Μεξικό και το Ελ Σαλβαδόρ, λεζάντες περί “εισβολής”, “αναρχίας” και “εθνικού κινδύνου”. Και ο ίδιος, στημένο όσο ποτέ, δηλώνει:
«Αν δεν ελέγξουμε τα σύνορα, θα χάσουμε την πατρίδα μας».

Η «Μάχη του Λος Άντζελες»: Η σκηνοθετημένη κρίση που περίμενε ο Τραμπ – «Η Αμερική βρίσκεται σε πόλεμο»

Καλιφόρνια: το πρώτο πεδίο μάχης

Η απάντηση του κυβερνήτη Νιούσομ ήταν άμεση και ηχηρή:

«Το περιμέναμε αυτό. Είμαστε προετοιμασμένοι».

Καταγγέλλει τον πρόεδρο για “πολιτική ποινικοποίηση της διαφορετικότητας” και προχωρά σε μήνυση κατά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης:
«Αυτό ακριβώς ήθελε ο Ντόναλντ Τραμπ. Η εντολή του δεν ισχύει μόνο για την Καλιφόρνια. Του επιτρέπει να πάει σε ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ πολιτεία και να κάνει το ίδιο. Τον μηνύουμε».

Για τον Νιούσομ και πολλούς άλλους, πρόκειται για αντισυνταγματική στρατιωτικοποίηση της εσωτερικής πολιτικής.

Η στρατηγική της πόλωσης ως εργαλείο εξουσίας

Αναλυτές στη Γερμανική Welt και την Washington Post βλέπουν πίσω από την επίδειξη πυγμής μια καλά ενορχηστρωμένη πολιτική τακτική. Ο Τραμπ εμφανίζεται ως ο μόνος που μπορεί να “ελέγξει το χάος”, την ώρα που στριμώχνει πολιτικά τους αντιπάλους του – και δη τον ίδιο τον Νιούσομ, ενδεχόμενο υποψήφιο για το 2028.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Άμπιγκεϊλ Τζάκσον, το θέτει ωμά:

«Οι πόλεις που διοικούνται από Δημοκρατικούς αποτυγχάνουν. Ο πρόεδρος παρεμβαίνει όταν εκείνοι αρνούνται να προστατεύσουν τον λαό τους».

Μια κρίση φτιαγμένη για τηλεοπτική κατανάλωση

Η σκηνοθεσία είναι ξεκάθαρη: δημιουργία κρίσης, επιβολή “τάξης”, ενίσχυση της εικόνας “ηγέτη-προστάτη”. Ο Τραμπ δεν αναμεταδίδει απλώς την κρίση. Τη σχεδιάζει, τη γεννά και στη συνέχεια την καρπώνεται πολιτικά.

Η Αμερική ως reality πολέμου

Το Λος Άντζελες δεν είναι απλώς ένα πεδίο κοινωνικής έντασης. Είναι ο πρώτος σταθμός σε μια εκστρατεία πολιτικού θεάματος, όπου ο Τραμπ παίζει τον ρόλο του “προέδρου εν καιρώ πολέμου”. Και το πιο ανησυχητικό; Η κρίση – για άλλη μια φορά – γίνεται θέαμα, και το θέαμα, εργαλείο εξουσίας.


TOP NEWS

uncached