Μαχμούντ Αμπάς στη Le Figaro: «Η Χαμάς δεν θα κυβερνήσει τη Γάζα» – «Ισραήλ και Παλαιστίνη να ζήσουν δίπλα-δίπλα»
Από το Παρίσι, ο Μαχμούντ Αμπάς ζητά «θαρραλέα ηγεσία» στο Ισραήλ για τη λύση των δύο κρατών και θέτει όρους για την πολιτική επιβίωση της Χαμάς: αποδοχή της Παλαιστινιακής Αρχής και απόρριψη της βίας.
Από το Παρίσι, ο Μαχμούντ Αμπάς ζητά «θαρραλέα ηγεσία» στο Ισραήλ για τη λύση των δύο κρατών και θέτει όρους για την πολιτική επιβίωση της Χαμάς: αποδοχή της Παλαιστινιακής Αρχής και απόρριψη της βίας.
Σε μια συνέντευξη με ισχυρά μηνύματα στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, περιέγραψε το όραμά του για την ειρήνη. Εξέφρασε την επιθυμία να δει το Κράτος της Παλαιστίνης και το Κράτος του Ισραήλ «να ζουν πλάι πλάι με ασφάλεια», τονίζοντας όμως ότι αυτό απαιτεί μια «θαρραλέα ηγεσία» από την πλευρά του Ισραήλ, η οποία θα είναι πρόθυμη να επιδιώξει την ειρήνη μέσω διαλόγου.
Ο κ. Αμπάς, μιλώντας κατά την πρώτη του επίσκεψη στο Παρίσι μετά την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από τη Γαλλία, δήλωσε πως στόχος του είναι ο συντονισμός για την εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών. Αυτό, όπως είπε, περιλαμβάνει τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, την αποτροπή εκτοπισμών και την επίτευξη μιας βιώσιμης ειρήνης που θα οδηγήσει σε ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Αναφερόμενος στην εκεχειρία στη Γάζα, σημείωσε ότι ενώ τηρείται, η βιωσιμότητά της εξαρτάται από την αντιμετώπιση των «βαθύτερων αιτίων», δηλαδή την κατοχή. Αποκάλυψε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή εργάζεται με διεθνείς εταίρους για την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων και την ανάπτυξη μιας διεθνούς δύναμης σταθεροποίησης. Αυτή η δύναμη, τόνισε, θα στηρίξει τις νόμιμες παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας, με τον ρόλο της Γαλλίας να είναι «καθοριστικός».
Το πιο κρίσιμο σημείο της συνέντευξης αφορούσε το καθεστώς της Χαμάς. Στο ερώτημα ποιος θα την αφοπλίσει, ο Αμπάς απάντησε ότι η διαδικασία είναι «πολύπλοκη» και απαιτεί ενδοπαλαιστινιακή συμφωνία. Διευκρίνισε ότι η διεθνής δύναμη θα υποστηρίξει την παλαιστινιακή αστυνομία, αλλά δεν θα την υποκαταστήσει, και ήταν κάθετος:
«Η Χαμάς δεν θα κυβερνήσει τη Γάζα. Οφείλει να παραδώσει όλα τα όπλα της. Θεμελιώδης αρχή είναι ότι θα υπάρχει ένα μόνο όπλο – το όπλο του παλαιστινιακού κράτους».
Τέλος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Χαμάς να συνεχίσει να υπάρχει ως πολιτική οντότητα, αλλά μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις: Να αποδεχθεί τη νομιμότητα της Παλαιστινιακής Αρχής, τον δημοκρατικό και μη στρατιωτικό χαρακτήρα του κράτους, και να απορρίψει τη βία.
ολες οι ειδησεις
- ΑΕΚ: Αναβάλλεται εκδήλωση στην «Αγιά Σοφιά» μετά τον θάνατο του Μάριου Οικονόμου
- Η Κύπρος μπαίνει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα SAFE – «Στήριξη σε ένοπλες δυνάμεις και αμυντική βιομηχανία»
- Για όνομα του… ροκ εν ρολ: Όταν ρωτάς για τον Παύλο Σιδηρόπουλο και η Τεχνητή Νοημοσύνη παίζει… φάλτσο
- Γιατί ο Τυραννόσαυρος Rex είχε τόσο μικρά χέρια – Η νέα θεωρία των επιστημόνων
Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr