Γιατί το Μαξίμου απορρίπτει το αίτημα σύγκλησης Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών
Γιατί το Μαξίμου απορρίπτει το αίτημα για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και ποια επιχειρήματα προβάλλει για την ενημέρωση των κομμάτων.
Γιατί το Μαξίμου απορρίπτει το αίτημα για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και ποια επιχειρήματα προβάλλει για την ενημέρωση των κομμάτων.
Το Μέγαρο Μαξίμου απορρίπτει το αίτημα για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, υποστηρίζοντας ότι ο στόχος της ενημέρωσης των κομμάτων μπορεί να καλυφθεί χωρίς μια τέτοια διαδικασία. Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν είτε απευθείας από τον πρωθυπουργό είτε από τους αρμόδιους υπουργούς, μέσω κατ’ ιδίαν επαφών, όπως έγινε ήδη με τον Νίκο Ανδρουλάκη και θα γίνει με τον Δημήτρη Νατσιό.
Σύμφωνα με την κυβερνητική θέση, το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών δεν αποτελεί μια τυπική διαδικασία ενημέρωσης, αλλά ένα πολιτικό εργαλείο με ιδιαίτερο θεσμικό και πολιτικό βάρος. Για τον λόγο αυτό, το Μαξίμου εκτιμά ότι στην παρούσα συγκυρία δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη σύγκλησή του.
Η κυβερνητική επιχειρηματολογία
Στην κυβέρνηση επιμένουν ότι, εφόσον το ζητούμενο είναι η ουσιαστική ενημέρωση των κομμάτων, αυτή μπορεί να γίνει με πιο στοχευμένο τρόπο, χωρίς να προηγηθεί μια συλλογική συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών. Η θέση αυτή συνοδεύεται από την εκτίμηση ότι μια τέτοια συνεδρίαση δεν είναι αναγκαία με βάση τα σημερινά δεδομένα. Το βασικό επιχείρημα του Μαξίμου είναι ότι η ενημέρωση δεν εμποδίζεται και δεν περιορίζεται. Αντιθέτως, όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, υπάρχει ήδη θεσμική δυνατότητα επαφής και ενημέρωσης σε διαφορετικά επίπεδα.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση αφήνει σαφείς αιχμές προς την αντιπολίτευση για τα κίνητρα πίσω από το αίτημα. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο υποστηρίζουν ότι ορισμένοι πολιτικοί αρχηγοί επιμένουν στη σύγκληση του Συμβουλίου περισσότερο για λόγους πολιτικής εικόνας και λιγότερο για λόγους ουσιαστικής ενημέρωσης. Με αυτό το σκεπτικό, το Μαξίμου απορρίπτει την πίεση για μια συνεδρίαση κορυφής και αντιπροτείνει τη συνέχιση των επαφών με θεσμικό τρόπο, χωρίς δημόσιο σκηνικό υψηλής πολιτικής έντασης.
Τι αντιπροτείνει η κυβέρνηση
Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι κανένα κόμμα δεν στερείται ενημέρωσης. Υπενθυμίζει ότι ήδη υπήρξε ενημέρωση από τον υπουργό Εξωτερικών, ενώ ξεκαθαρίζει ότι οι επαφές θα συνεχιστούν τόσο σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών όσο και μέσω των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών. Με τη στάση αυτή, το Μαξίμου επιχειρεί να δείξει ότι δεν απορρίπτει την ανάγκη ενημέρωσης, αλλά τη συγκεκριμένη πολιτική φόρμα που ζητεί η αντιπολίτευση. Η κυβερνητική γραμμή συνοψίζεται στο ότι η ενημέρωση θα γίνει, αλλά όχι μέσω Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.
ολες οι ειδησεις
- Σχέσεις εξουσίας: Πέντε ταινίες που «διυλίζουν» αυτό που συμβαίνει όταν χάνεται η ισότητα – Δείτε τα official trailers
- Η εξέλιξη των αυτοκρατοριών στο πέρασμα των αιώνων – Η σημασία των επαναστάσεων στη διαμόρφωσή τους
- RQ-180: Στους ουρανούς της Λάρισας εθεάθη το αμερικανικό υπερόπλο – Ένα από τα πιο απόρρητα στρατιωτικά προγράμματα
- Τα παιδιά του Κονγκό πεθαίνουν για τις ηλεκτρονικές συσκευές της Δύσης – Μια «ανεπίσημη» γενοκτονία
Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr