6 Σεπτεμβρίου 2025
Δημοσίευση: 22:56'

Μαζική πορεία στην Ουάσινγκτον: «We Are All D.C.» – Χιλιάδες ζητούν την αποχώρηση της Εθνοφρουράς

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «Ο Τραμπ πρέπει να φύγει τώρα», «Ελεύθερη D.C.» και «Αντίσταση στην Τυραννία», ενώ πολλοί κρατούσαν πλακάτ.

Δημοσίευση: 22:56’

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «Ο Τραμπ πρέπει να φύγει τώρα», «Ελεύθερη D.C.» και «Αντίσταση στην Τυραννία», ενώ πολλοί κρατούσαν πλακάτ.

Χιλιάδες κάτοικοι της Ουάσινγκτον κατέβηκαν σήμερα στους δρόμους στο πλαίσιο της πορείας «We Are All D.C.», διαμαρτυρόμενοι για την ανάπτυξη της Εθνοφρουράς στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα, κατόπιν απόφασης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «Ο Τραμπ πρέπει να φύγει τώρα», «Ελεύθερη D.C.» και «Αντίσταση στην Τυραννία», ενώ πολλοί κρατούσαν πλακάτ. Στην πορεία συμμετείχαν παράτυποι μετανάστες αλλά και υποστηρικτές της Παλαιστίνης.

«Είμαι εδώ για να διαμαρτυρηθώ για την κατοχή στην πρωτεύουσα», δήλωσε ο Άλεξ Λάουφερ, ενώ άλλος διαδηλωτής, ο Κέισι, υπογράμμισε: «Αυτό που κάνουν εδώ είναι δοκιμή· αν το ανεχτεί ο κόσμος, θα το εφαρμόσουν και αλλού. Πρέπει να το σταματήσουμε όσο ακόμη μπορούμε».

Το επιχείρημα Τραμπ

Ο Τραμπ υποστηρίζει ότι η εγκληματικότητα στην Ουάσινγκτον έχει εκτοξευτεί, γι’ αυτό και έθεσε τη Μητροπολιτική Αστυνομία υπό ομοσπονδιακό έλεγχο, στέλνοντας και πράκτορες της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων στους δρόμους. Ωστόσο, τα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης δείχνουν ότι το 2024 καταγράφηκε ο χαμηλότερος αριθμός βίαιων εγκλημάτων των τελευταίων 30 ετών.

Αντιδράσεις και διχασμός

Συνολικά πάνω από 2.000 στρατιώτες περιπολούν στην πόλη, με την αποστολή τους να έχει παραταθεί μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Ο γενικός εισαγγελέας της Περιφέρειας, Μπράιαν Σουάλμπ, έχει ήδη προσφύγει στα δικαστήρια, χαρακτηρίζοντας την ανάπτυξη του στρατού αντισυνταγματική.

Αντίθετα, η δήμαρχος Μιούριελ Μπάουζερ επαίνεσε την πρωτοβουλία, εκφράζοντας όμως την ελπίδα να λήξει σύντομα, καθώς –όπως είπε– η εγκληματικότητα έχει μειωθεί κατακόρυφα.

Ορισμένοι κάτοικοι καλωσόρισαν την παρουσία της Εθνοφρουράς, ζητώντας ωστόσο να κατευθυνθεί σε συνοικίες με υψηλή παραβατικότητα και όχι μόνο στο κέντρο και τα τουριστικά σημεία.


TOP NEWS

uncached