current views are: 55

9 Ιανουαρίου 2023
Δημοσίευση16:51

Με πολεμικές ιαχές η Τουρκία ζητάει …διάλογο – Η Αθήνα θα απαντήσει επί του πεδίου εάν χρειαστεί – Σενάρια επιφυλακής μέχρι το Καλοκαίρι

Η Τουρκία επιχειρεί να αντιστρέψει την πραγματικότητα υποστηρίζοντας και ότι τα ελληνικά κόμματα είναι αυτά τα οποία επενδύουν στην εθνικιστική – αντιτουρκική ατζέντα λόγω της προεκλογικής περιόδου.

Δημοσίευση 16:51’
Ιαχές

Η Τουρκία επιχειρεί να αντιστρέψει την πραγματικότητα υποστηρίζοντας και ότι τα ελληνικά κόμματα είναι αυτά τα οποία επενδύουν στην εθνικιστική – αντιτουρκική ατζέντα λόγω της προεκλογικής περιόδου.

Η εκλογική αβεβαιότητα του Ερντογάν κρατάει στην καθημερινή ατζέντα της επικαιρότητας τις πολεμικές ιαχές κατά της Ελλάδας. Στόχος του τα εθνικιστικά ακροατήρια αλλά και μια κλιμάκωση με το βλέμμα στραμμένο στη συνάντηση Τσαβούσογλου – Μπλίνκεν στις 18 Ιανουαρίου στην Ουάσιγκτον. Γεμίζει το δωμάτιο του Χότζα για να αρχίσει να αφαιρεί στο παζάρι.

Διπλωματικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε το NEWPOST ανέφεραν ότι σαφώς και οι ΗΠΑ προβληματίζονται ως προς το αν ο Ερντογάν θα επιχειρούσε ένα θερμό επεισόδιο στην Ελλάδα ή την Κύπρο, στην προεκλογική περίοδο και επιχειρούν να το αποτρέψουν. Θα είναι ένα από τα θέματα της ατζέντας των δυο υπουργών Εξωτερικών μαζί με τα F16, την Συρία κλπ.

Η Κρήτη και η EXXON

Η EXXON επιταχύνει τις έρευνες της για φυσικό αέριο στα νότια της Κρήτης. Είναι αμερικάνικη εταιρεία. Οι ΗΠΑ έχουν ένα λόγο παραπάνω να ενδιαφέρεται για ήρεμα νερά, όπως τόνισαν οι πηγές

“Η Ελλάδα ετοιμάζεται να λάβει την απόφαση για επέκταση των χωρικών υδάτων της Κρήτης από τα 6 μίλια στα 12 μίλια” δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ. “Λέμε στην Ελλάδα: μην κάνετε λάθος υπολογισμούς, μην ακολουθήσετε λάθος δρόμους και διδαχτείτε από την ιστορία» τόνισε. «Μην σπαταλάτε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του δικού σας λαού για τα δικαιώματα και τα συμφέροντα άλλων χωρών. Αποφασίστε ‘πριν χιονίσει στα βουνά’ (σ.σ.: πριν να είναι πολύ αργά) ποιον εμπιστεύεστε. Διότι εμπιστεύονται κάποιους. Μην ξεχνάτε. O λάθος  λογαριασμός επιστρέφει από την Άγκυρα”.

Απευθυνόμενος στους διοικητές της μονάδας υποβρυχίων, κατά την επιθεώρηση του νέου υποβρυχίου της Τουρκίας Piri Reis, είπε χαρακτηριστικά: “Σας περιμένουν σημαντικά καθήκοντα το επόμενο διάστημα. Δεν τίθεται θέμα να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω στην προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων μας στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο”.

Διάλογος!

Ακολουθώντας την τακτική μια στο καρφί μια στο πέταλο ο Ακάρ απηύθυνε μετά τις απειλές πρόσκληση για διάλογο. Ο στόχος είναι η Τουρκία να πείσει ότι εκείνη θέλει τον διάλογο, η Ελλάδα είναι αυτή που τον σαμποτάρει.

«Εμείς λέμε ότι μπορούν να γίνουν διαβουλεύσεις, διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο των μέτρων εμπιστοσύνης και οικοδόμησης εμπιστοσύνης, καθώς και διαπραγματεύσεις για τις διαδικασίες διαχωρισμού» δήλωσε ο Ακάρ. «Ορίστε, περιμένουμε. Δεν έρχονται. Ωστόσο, μας συκοφαντούν με ψευδείς και ανυπόστατους ισχυρισμούς. Εμείς, ως Τουρκία, δεν έχουμε απειλήσει κανέναν. Ποτέ δεν απειλήσαμε την Ελλάδα.»

Οι ελληνικές εκλογές

Η Τουρκία επιχειρεί να αντιστρέψει την πραγματικότητα υποστηρίζοντας και ότι τα ελληνικά κόμματα είναι αυτά τα οποία επενδύουν στην εθνικιστική – αντιτουρκική ατζέντα λόγω της προεκλογικής περιόδου. Το νέο αφήγημα είναι ότι μια αντι-τουρκική στάση στην Ελλάδα αποφέρει εκλογικά οφέλη.

Η Θράκη

Σε εκδήλωση αφιερωμένη στον Σαδίκ Αχμέτ, την οποία διοργάνωσε το Γραφείο του Νομάρχη της Αδριανούπολης και το Πανεπιστήμιο Θράκης, ο πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σεντόπ δήλωσε ότι το κυβερνών κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν ενστερνίζεται τον αγώνα των “Τούρκων στη Δυτική Θράκη” και κάλεσε την Ελλάδα να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και τις δεσμεύσεις που έχει υπογράψει.

Η Τουρκία επιτίθεται στην Ελλάδα σε όλα τα μέτωπα πουλώντας στο εσωτερικό της όλη την εθνικιστική ατζέντα.

Η απάντηση της Αθήνας

Η προεκλογική περίοδος οξύνει τα αντανακλαστικά της Αθήνας. Οι ένοπλες δυνάμεις είναι προετοιμασμένες για όλα τα σενάρια «ακόμη και με υπηρεσιακή κυβέρνηση»
όπως δήλωσε στο NEWPOST στρατιωτική πηγή. Η Άγκυρα γνωρίζει ότι Ίμια δεν θα επαναληφθούν. Εάν χτυπήσει σε ένα σημείο, μια νύχτα, θα πάρει την απάντηση σε άλλο. Η επιφυλακή θα είναι μακράς διάρκειας, τουλάχιστον μέχρι το Καλοκαίρι που θα έχουν ολοκληρωθεί οι τουρκικές εκλογές και θα έχει αφήσει ένα πρώτο αποτύπωμα η επόμενη μέρα.

«Εμείς εκείνο το οποίο οφείλουμε να κάνουμε, είναι να είμαστε προετοιμασμένοι για οποιοδήποτε ενδεχόμενο» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. «Εάν μεν πρόκειται για μια ανέξοδη ρητορική στο πλαίσιο του εσωτερικού πολιτικού διαλόγου, ο οποίος γίνεται ενόψει της εκλογής του προέδρου, αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά πρωτίστως την Τουρκία. Εάν πρόκειται για προετοιμασία, για κάτι μεγαλύτερο, για μία επιχειρησιακή, αν θέλετε, απόπειρα σε βάρος της Ελλάδας, εμείς είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι για οποιονδήποτε ενδεχόμενο» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Είμαστε σε απόλυτη ετοιμότητα, με την απόλυτη αποτελεσματικότητα να αντιδράσουμε απέναντι σε κάθε πρόκληση, σε κάθε επιβουλή, σε κάθε απειλή» δήλωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. «Δεν ξέρω τι έχει στο μυαλό του ο κ. Ερντογάν. Η εμβέλεια των ελληνικών θέσεων, η εμβέλεια της επιρροής της χώρας μας τα τελευταία χρόνια έχει διευρυνθεί και ταυτόχρονα η Ελλάδα με απόλυτη αποτελεσματικότητα, ετοιμότητα και αρραγές εσωτερικό μέτωπο, αυτοπεποίθηση, με τους συμμάχους στο πλευρό της, με πλήρη επάρκεια, μπορεί να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά κάθε απειλή».


σχετικα αρθρα