current views are: 10

5 Οκτωβρίου 2020
Δημοσίευση19:30

Με… σπασμένα φρένα ο κορωνοϊός: Στο τραπέζι νέα μέτρα για να αποφύγουμε τα χειρότερα – Οι εισηγήσεις των ειδικών

Ο κορωνοϊός συνεχίζει να επελαύνει στη χώρα, έχοντας βάλει στο επίκεντρο την Αττική, την ίδια στιγμή που κυβέρνηση και ειδικοί συζητούν για νέα μέτρα, «ξορκίζοντας» το ενδεχόμενο ενός lockdown.

 

Δημοσίευση 19:30’

Ο κορωνοϊός συνεχίζει να επελαύνει στη χώρα, έχοντας βάλει στο επίκεντρο την Αττική, την ίδια στιγμή που κυβέρνηση και ειδικοί συζητούν για νέα μέτρα, «ξορκίζοντας» το ενδεχόμενο ενός lockdown.

 

Ανησυχητικές διαστάσεις προσλαμβάνει η πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα αφού πέραν της Αττική που σταθερά βρίσκεται στο «μάτι» του φονικού ιού και σε άλλες περιοχές της χώρας παρατηρούνται αυξημένα κρούσματα. Τη Δευτέρα αύξηση κατέγραψαν τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας, καθώς όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ καταγράφηκαν 303 μολύνσεις, έναντι 229 που καταγράφηκαν την Κυριακή.

Για ακόμη μια ημέρα η Αττική βρίσκεται στο «κόκκινο» καθώς καταγράφηκαν περισσότερα από τα συνολικά κρούσματα και συγκεκριμένα τα 167.

Από τα 269 εγχώρια κρούσματα, τα 59 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 10 συνδέονται με δράσεις τυχαίας δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ στο κέντρο της Αθήνας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ εντοπίστηκαν:

    • 25 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
    • 9 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
    • 167 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 34 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 2 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
    • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
    • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, συνδεόμενο με γνωστή συρροή
    • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
    • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Άρτας
    • 6 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές
    • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας
    • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου
    • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ευβοίας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή
    • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
    • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηρακλείου
    • 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
    • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
    • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
    • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
    •  21 κρούσματα από Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 11 με ιχνηλατήσεις στενών επαφών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων
    • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές
    • 3 κρούσματα από Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
    • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
    • 2 κρούσματα στην .Ε. Μαγνησίας
    • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου
    • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου
    • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, συνδεόμενα με γνωστή συρροή
    • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, συνδεόμενα με γνωστή συρροή
    • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας
    • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές
    • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων
    • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

Πηγές ανησυχίας

Ιδιαίτερη πηγή ανησυχίας είναι τα κρούσματα σε χώρους εργασίας αλλά και Γηροκομεία όπου οι ηλικιωμένοι που μολύνονται έχουν αυξημένες πιθανότητες να νοσήσουν βαρύτερα.

Το μήνυμα που έστειλε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν ξεκάθαρο. «Τα κρούσματα σε μονάδες κοινωνικής φροντίδας, όπως τα γηροκομεία, αλλά και σε χώρους εργασίας, όπου η μετάδοση γίνεται με ραγδαία αυξανόμενους ρυθμούς, αναδεικνύουν ακόμη περισσότερο τη σημασία της ατομικής ευθύνης, της τήρησης των πρωτοκόλλων, της πιστής εφαρμογής των μέτρων που συνιστούν οι ειδικοί και θεσπίζει η Πολιτεία. Είναι, άλλωστε, ο μόνος τρόπος για να αποφύγουμε αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα, αλλά και για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Να συγκρατήσουμε, αλλά και να μειώσουμε τον αριθμό κρουσμάτων και διασωληνωμένων. Να συμπράξουμε όλοι για να σωθούν ζωές», σημείωσε.

Είχε προηγηθεί μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη πως «υπάρχει γενική συμφωνία ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, ότι είναι πολύ δύσκολο, σχεδόν αδιανόητο, να πάμε σε ένα δεύτερο γενικό lockdown».

Η ουσία των παραπάνω είναι πως η κυβέρνηση εστιάζει στην πιστή εφαρμογή των μέτρων καθώς είναι μάταιο να μπαίνουν σε ισχύ νέα μέτρα και να τηρούνται α λα καρτ.

Επί τάπητος η καθολική χρήση μάσκας

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα, τόσο στην Αττική, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας, όσο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, φαίνεται ότι δεν έχουν αποδώσει, όπως περίμεναν οι αρμόδιοι, και γι’ αυτόν τον λόγο δεν αποκλείεται να ληφθούν νέες αποφάσεις, στην καθιερωμένη σύσκεψη των ειδικών με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με την υποχρεωτική χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους να είναι ανάμεσα σε αυτές.

«Η χρήση μάσκας θα πρέπει να είναι καθολική και σε εξωτερικούς χώρους. Είναι ένα μέτρο που έχει συζητηθεί στην επιτροπή αλλά δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις», είπε χαρακτηριστικά ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμώνων Μάριος Λαζανάς στον ΣΚΑΪ και τόνισε ότι το θέμα του lockdown δεν έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων.

Όπως ανέφερε, τα μέτρα δεν έχουν αποδώσει και συγκεκριμένα στην Αττική, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων παραμένει υψηλός. Στόχος σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να μειωθούν δραστικά τα κρούσματα, 10 με 20 την ημέρα θα ήταν πολύ ικανοποιητικό, αλλά να μηδενιστούν αποκλείεται. 

Τέλος, προειδοποίησε ότι έως ότου υπάρξει ένα αποτελεσματικό φάρμακο δεν θα φύγει εύκολα ο κορωνοϊός και δυστυχώς θα υπάρξουν προβλήματα και το 2021, εκτός αν ο ιός αδρανοποιηθεί μόνος του όπως έχει γίνει και με άλλους ιούς στο παρελθόν.

Γώγος: «Η κατάσταση έχει ξεφύγει»

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Λαζανά κινήθηκε σε δηλώσεις του ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για τα επιδημιολογικά στοιχεία από τον νομό της Αχαΐας.

«Υπάρχει συναγερμός», «η κατάσταση έχει ξεφύγει», τόνισε ο κ. Γώγος στον ΣΚΑΪ,  σημειώνοντας πως τα κρούσματα είναι αρκετά και όχι μόνο στο γενικό πληθυσμό αλλά και σε ιατρικό προσωπικό.

Επέκρινε τις εικόνες συνωστισμού σε χώρους διασκέδασης, λέγοντας ότι αποτελούν μια κλασική εστία υπερμετάδοσης, καθώς ο ένας είναι πάνω στον άλλο και χωρίς μάσκες. Είναι «δώρον άδωρον», εξήγησε, να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, όταν δεν εφαρμόζονται αυτά που ισχύουν.

Πώς θα ελέγξουμε παρόμοιες καταστάσεις; Αυτό ήδη απαγορεύεται, τόνισε ο καθηγητής σχολιάζοντας τις εικόνες με πλήθος ατόμων να διασκεδάζουν χωρίς μέτρα. Ειδικά για την καθολική χρήση μάσκας, τόνισε ότι είναι κάτι που πρακτικά ήδη ισχύει, καθώς η οδηγία είναι μάσκα σε εσωτερικούς χώρους καθώς και σε εξωτερικούς όταν υπάρχει συνωστισμός.

«Το θέμα είναι αν εφαρμόζεται», πρόσθεσε ο καθηγητής και απηύθυνε εκ νέου σύσταση προς όλους να φοράνε τη μάσκα παντού όπου μπορούν ακόμη και αν είναι ασυμπτωματικοί.

Από το… παράθυρο στα γηροκομεία και κλειστές δομές ο κορωνοϊός – Το νέο μέτρο για την εστίαση

Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί στις δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων και τόνισε ότι αν ο ιός εισχωρήσει μέσα σε αυτές, τότε τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά.

«Απαιτείται εγρήγορση από την ιδιοκτησία των δομών, από το προσωπικό και τους γιατρούς αλλά και από εμάς για να ιχνηλατήσουμε και να προστατέψουμε τους ευπαθείς συμπολίτες μας που ζουν εκεί» είπε στον Mega ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος.

Για τα υγειονομικά πρωτόκολλα σημείωσε πως δεν εξασφαλίζουν το απόλυτο , μειώνουν όμως όσο γίνεται περισσότερο την πιθανότητα να παρουσιαστεί κρούσμα σε δομή φιλοξενίας. Συνεπώς πρέπει να τηρούνται σχολαστικά. Παράλληλα συνέστησε στο προσωπικό να είναι ακόμη πιο σχολαστικό από τον μέσο πολίτη, αποφεύγοντας συγχρωτισμούς και επαφές που θα μπορούσαν να μεταφέρουν τον ιό.

Ως προς τους ελέγχους στους εργαζόμενους, αναφέρθηκε στο περιοδικό πρόγραμμα ελέγχων του ΕΟΔΥ, και υπογράμμισε πως δεν είναι εφικτό να πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ καθημερινά τεστ σε όλο το προσωπικό των περίπου 300 δομών φιλοξενίας ηλικιωμένων.

Σχετικά με τις περιοχές όπου μπορεί να υπάρχουν αυξημένα κρούσματα, όπως για παράδειγμα στον Αγ. Παντελεήμονα, τόνισε πως οι κινητές μονάδες υγείας του ΕΟΔΥ διενεργούν rapid test. Σε κάθε περιοχή διενεργούνται περίπου πάνω από 500 τεστ κάθε μέρα, αναλόγως βεβαίως και της προσέλευσης του κόσμου.

Σχετικά με την ενημέρωση μεταναστών και προσφύγων, τόνισε ότι οι περισσότεροι είναι κάτοχοι smart phones, συνεπώς δεν είναι δυνατόν να μην έχουν έστω μια αδρή εικόνα.

Αναφορικά με το Δρομοκαϊτειο, όπου βρέθηκαν δύο θετικοί τρόφιμοι, ο κ. Παναγιωτακόπουλος σημείωσε ότι θα εξεταστεί η δυνατότητα, λόγω ειδικών συνθηκών, να ενταχθεί το Δρομοκαϊτειο στο πρόγραμμα του προληπτικού ελέγχου του ΕΟΔΥ για τις δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων.

Δεν αποκλείει τέλος το κλείσιμο της εστίασης στις 10 το βράδυ, ωστόσο, όπως είπε, όλα θα εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα.


σχετικα αρθρα