Breaking News

Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023
Χωρίς ταξί την Πέμπτη η Αθήνα

current views are: 11

5 Μαΐου 2021
Δημοσίευση13:27

Μεγάλη ζήτηση για το 5ετές ομόλογο, στα 20 δισ. ευρώ οι προσφορές – Σταϊκούρας: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα

Η εντυπωσιακή ζήτηση που καταγράφηκε για το 5ετές ομόλογο εκτιμάται ότι διαμορφώνει την απόδοση του στο 0,28%.

Δημοσίευση 13:27’
bpo0lj1563264207769

Η εντυπωσιακή ζήτηση που καταγράφηκε για το 5ετές ομόλογο εκτιμάται ότι διαμορφώνει την απόδοση του στο 0,28%.

Στις αγορές βγήκε ξανά η Ελλάδα, καθώς το βιβλίο προσφορών για το 5ετές ομόλογο έκλεισε το μεσημέρι με μεγάλη επιτυχία, που ξεπέρασε τις προσδοκίες.

Σύμφωνα με το αρχικό guidance, η απόδοση ήταν Mid Swaps + 55 μονάδες βάσης, δηλαδή στη ζώνη του 0,28%. Ωστοσο η πληθώρα προσφορών (άνω των 14 δισ. ευρώ) έχει οδηγήσει σε βελτίωση της καθοδήγησης στο Mid Swaps + 50 μονάδες βάσης ή 0,23% και σε κλείσιμο του βιβλίου με τελική απόδοση 0,2%

Η έκδοση είχε ανατεθεί στις Barclays, BofA Securities, Citi, Commerzbank, Morgan Stanley και Société Générale.

Αυτή είναι η τρίτη έξοδος του ελληνικού δημοσίου στις αγορές το 2021, καθώς είχαν προηγηθεί οι επιτυχημένες εκδόσεις 10ετούς και 30ετούς τίτλου. Η σημερινή εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια της πρόσφατης αναβάθμισης του ελληνικού αξιόχρεου από την S&P σε «ΒΒ».

Στο σημερινό trading, η απόδοση του 5ετούς υποχωρεί μία μονάδα βάσης και φτάνει στο 0,17% ενώ του 10ετούς κινείται 3,1 μονάδες χαμηλότερα, στο 0,974%. Σε αντίθεση, τα ευρωπαϊκά yields κινούνται υψηλότερα, καθώς οι ευρωπαϊκές μετοχές ανακάμπτουν από την απότομη πτώση της προηγούμενης συνεδρίασης.

Οι προσδοκίες για πιο υψηλή ανάπτυξη και πληθωρισμό, που οδηγούνται από τα πακέτα οικονομικής βοήθειας των ΗΠΑ, έχουν οδηγήσει τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων υψηλότερα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Σταϊκούρας: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα

Αναγνώριση των θυσιών της κοινωνίας και της αξιοπιστίας και αποδοτικότητας της κυβερνητικής πολιτικής, χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τη σημερινή έκδοση του 5ετούς ομολόγου, από την οποία η χώρα άντλησε 3 δισ. ευρώ, με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο (σ.σ. τελική απόδοση 0,2%) που αποτελεί νέο ιστορικό χαμηλό ως προς το κόστος δανεισμού του Δημοσίου, ανεξαρτήτως διάρκειας. (Σημειώνεται ότι, η τελευταία αντίστοιχη έκδοση τον Φεβρουάριο 2019 ήταν με επιτόκιο 3,6%). Επιπλέον, η σημερινή έκδοση είχε μεγάλη υπερκάλυψη και εξαιρετική ποιότητα.

Ο υπουργός σχολίασε και τη σημερινή δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων, όπου υπήρξε νέο ιστορικό ρεκόρ απόδοσης (-0,4%), επισημαίνοντας ότι η μεθοδική δουλειά του ΟΔΔΗΧ και συνολικά του υπουργείου Οικονομικών και της κυβέρνησης φέρνει θετικά αποτελέσματα.

Παράλληλα ανέφερε, στη δήλωσή του, ότι από τον Ιούλιο 2019, όταν η ΝΔ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας έως σήμερα, η Ελλάδα έχει αντλήσει 25 δισ. ευρώ από τις αγορές, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Έτσι, προσέθεσε, «παρά τις αυξημένες δυσκολίες και την πρωτόγνωρη αβεβαιότητα, καταφέρνουμε να διατηρούμε τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας σε ασφαλές ύψος» και κατέληξε:

«Η σημερινή ψήφος εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά πρόσφατων θετικών οικονομικών εξελίξεων, όπως είναι η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, η ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής, η τόνωση του δείκτη της μεταποίησης και η βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος.

Εξελίξεις που πιστοποιούν την ορθότητα, την αποτελεσματικότητα και τη διορατικότητα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής, η οποία εδράζεται στη στοχευμένη μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και στην υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών.

Πάνω σε αυτή τη βάση, με σχέδιο, αυτοπεποίθηση και συστηματική δουλειά, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, ώστε να θέσουμε- άμεσα- τη χώρα σε τροχιά υψηλής, βιώσιμης, έξυπνης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης».


σχετικα αρθρα