15 Ιουλίου 2025
Δημοσίευση: 20:53'

Μειώνονται οι μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη – Σε επιφυλακή οι Αρχές

Αντιδράσεις στην προοπτική κλειστής δομής στην Κρήτη

Δημοσίευση: 20:53’
EUROKINISSI)

Αντιδράσεις στην προοπτική κλειστής δομής στην Κρήτη

Αισθητά μειωμένος είναι ο αριθμός των μεταναστών που παραμένουν στην Κρήτη, καθώς η αποσυμφόρηση του νησιού βρίσκεται σε εξέλιξη. Παράλληλα, οι καιρικές συνθήκες λειτουργούν προσωρινά αποτρεπτικά για νέες αφίξεις από τη Λιβύη, αλλά οι Αρχές παραμένουν σε επαγρύπνηση.

Αποσυμφόρηση στην Κρήτη: Κάτω από 500 μετανάστες τις επόμενες ώρες

Σύμφωνα με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνο Πλεύρη, ο αριθμός των μεταναστών στην Κρήτη βαίνει συνεχώς μειούμενος. «Υπολογίζουμε ότι θα είναι κάτω από 500 άτομα αύριο στο νησί. Χθες ήταν 980 και ήδη μεταφέρονταν άλλοι 200», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η μεταφορά των μεταναστών πραγματοποιείται καθημερινά από τα Χανιά, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο με πλοία της γραμμής προς την ηπειρωτική Ελλάδα, αφού πρώτα ολοκληρωθεί η διαδικασία καταγραφής και ταυτοποίησης.

Αντιδράσεις στην προοπτική κλειστής δομής στην Κρήτη

Οι τοπικές αρχές και κοινωνίες, αν και αναγνωρίζουν την ανάγκη διαχείρισης του φαινομένου, εκφράζουν έντονες αντιρρήσεις στην ιδέα δημιουργίας κλειστής δομής φιλοξενίας μεταναστών στο νησί. Οι περισσότεροι προτείνουν τη διατήρηση προσωρινών και ανοιχτών δομών, προσαρμοσμένων στις τοπικές συνθήκες και τις ανθρωπιστικές ανάγκες.

Αποτρεπτική η θαλασσοταραχή – Τι φοβούνται οι Αρχές από την Πέμπτη

Οι ισχυροί άνεμοι και η θαλασσοταραχή των τελευταίων ημερών είχαν ως αποτέλεσμα την πλήρη διακοπή των ροών μεταναστών από τις ακτές της Λιβύης προς την Κρήτη. Η εικόνα αυτή όμως ίσως αλλάξει από την Πέμπτη, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις που κάνουν λόγο για βελτίωση του καιρού.

Η πιθανή επανενεργοποίηση του “θαλάσσιου διαδρόμου” από τη Λιβύη θέτει τις Αρχές σε αυξημένη επιφυλακή, καθώς ενδέχεται να καταγραφεί νέο κύμα αφίξεων μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η Θεσσαλονίκη έδρα του νέου Διεθνούς Κέντρου Εφοδιαστικής του ΔΟΜ

Σε μια παράλληλη, αλλά εξίσου σημαντική εξέλιξη, η Θεσσαλονίκη επιλέχθηκε ως έδρα του νέου Διεθνούς Κέντρου Διαχείρισης Εφοδιαστικής Αλυσίδας του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Το Κέντρο θα έχει κομβικό ρόλο στην παροχή προμηθειών και υποστήριξης προς χώρες σε κρίση, διασφαλίζοντας την αδιάλειπτη ροή αγαθών και υλικών, σε συνεργασία με άλλους διεθνείς οργανισμούς, όπως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Η επιλογή της Θεσσαλονίκης ενισχύει τον ρόλο της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη της ανθρωπιστικής διαχείρισης και των διεθνών logistics.

 


TOP NEWS

uncached