31 Δεκεμβρίου 2025
Δημοσίευση: 18:10'

Μεταμοσχεύσεις: Ρεκόρ στο «Λαϊκό» – Πρωτοχρονιάτικα «δώρα ζωής» από 44χρονο δότη στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης

Οι μεταμοσχεύσεις πραγματοποιούνται από τα εξειδικευμένα συνεργεία του Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, με γιατρούς και νοσηλευτές που εργάζονται αδιάκοπα, χωρίς ωράρια και αργίες, αποδεικνύοντας ότι η Ιατρική δεν γνωρίζει γιορτές όταν διακυβεύεται η ανθρώπινη ζωή.

Δημοσίευση: 18:10’
Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων

Οι μεταμοσχεύσεις πραγματοποιούνται από τα εξειδικευμένα συνεργεία του Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, με γιατρούς και νοσηλευτές που εργάζονται αδιάκοπα, χωρίς ωράρια και αργίες, αποδεικνύοντας ότι η Ιατρική δεν γνωρίζει γιορτές όταν διακυβεύεται η ανθρώπινη ζωή.

Ιστορικό ρεκόρ μεταμοσχεύσεων ήπατος κατέγραψε το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό» μέσα στο 2025, επιβεβαιώνοντας τον κομβικό ρόλο του στην παροχή υψηλού επιπέδου, εξειδικευμένης φροντίδας. Την εξέλιξη γνωστοποίησε με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συλλογικής προσπάθειας γιατρών, νοσηλευτών και επιστημονικού προσωπικού.

Την ίδια ώρα, συγκινητικές στιγμές εκτυλίσσονται και στη Θεσσαλονίκη. Τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς, συμπολίτες μας θα λάβουν κυριολεκτικά «δώρα ζωής» χάρη στη δωρεά οργάνων από έναν 44χρονο δότη. Οι μεταμοσχεύσεις πραγματοποιούνται από τα εξειδικευμένα συνεργεία του Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, με γιατρούς και νοσηλευτές που εργάζονται αδιάκοπα, χωρίς ωράρια και αργίες, αποδεικνύοντας ότι η Ιατρική δεν γνωρίζει γιορτές όταν διακυβεύεται η ανθρώπινη ζωή.

Ρεκόρ που ξεπερνά κάθε προηγούμενο

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2025 στο Λαϊκό Νοσοκομείο πραγματοποιήθηκαν 33 μεταμοσχεύσεις ήπατος από αποβιώσαντα δότη και μία από ζώντα δότη, αριθμός-ρεκόρ για το κέντρο. Για λόγους σύγκρισης, το 2024 είχαν πραγματοποιηθεί 24 μεταμοσχεύσεις από αποβιώσαντα δότη και δύο από ζώντα δότη, γεγονός που αποτυπώνει τη σημαντική άνοδο της μεταμοσχευτικής δραστηριότητας μέσα σε έναν μόλις χρόνο.

Οι λήπτες το 2025 ήταν 20 άνδρες και 13 γυναίκες, με μέση ηλικία τα 50 έτη και εύρος από 18 έως 67 ετών. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι το ποσοστό επιβίωσης, καθώς ξεπέρασε το 90% στους πρώτους δύο μήνες μετά τη μεταμόσχευση, επιβεβαιώνοντας την υψηλή ποιότητα ιατρικής φροντίδας και τη σωστή προεγχειρητική και μετεγχειρητική παρακολούθηση.

Οι παθήσεις που οδήγησαν στις μεταμοσχεύσεις

Οι μεταμοσχεύσεις πραγματοποιήθηκαν για ένα ευρύ φάσμα σοβαρών ηπατικών παθήσεων. Η στεατοηπατίτιδα αποτέλεσε την πιο συχνή ένδειξη, ακολουθούμενη από χολοστατικά και μεταβολικά νοσήματα, περιστατικά ηπατοκυτταρικού καρκίνου, μεταστάσεις από καρκίνο παχέος εντέρου, καθώς και περιπτώσεις οξείας ηπατικής ανεπάρκειας. Στο σύνολο των επεμβάσεων περιλαμβάνονται επίσης ασθενείς με πολυκυστική νόσο ήπατος και ιογενείς ηπατίτιδες, αποτυπώνοντας την πολυπλοκότητα και το υψηλό επίπεδο εξειδίκευσης που απαιτείται.

«Προχωράμε δυνατά για το 2026», αναφέρει στο Χ ο υπουργός Υγείας.

Δώρα ζωής από 44χρονο ανήμερα της Πρωτοχρονιά στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας -σε άλλη ανάρτηση του στο Χ- κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο μεγαλείο ψυχής των συνανθρώπων μας που έχασαν έναν δικό τους άνθρωπο 44 ετών. Ο ασθενής που νοσηλεύεται στην ΜΕΘ του Αγίου Δημητρίου, είναι κλινικά νεκρός και οι συγγενείς του έλαβαν την γενναία απόφαση να προχωρήσουν σε δωρεά οργάνων δίνοντας ζωή σε άλλους ασθενείς ανήμερα την Πρωτοχρονιά.

Επίσης, ο κ. Γεωργιάδης συγχαίρει το ιατρικό προσωπικό του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη που θα πραγματοποιήσει τα ξημερώματα τη μεταμόσχευση οργάνων από τον 44χρονο.

«Καλημέρα και Χρόνια πολλά. Αξίζει να το αναφέρω μέρα που είναι σήμερα πως κάποιοι άνθρωποι αποδεικνύουν το μεγαλείο της ψυχής χαρίζοντας μέσα από την απώλεια του ανθρώπου τους ζωή σε άλλους. Αλλαγή του χρόνου λοιπόν, στις 04:00 τα ξημερώματα από τους μεταμοσχευτές του Ιπποκρατείου στην Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιηθεί αφαίρεση οργάνων από 44 χρονών άνδρα ο οποίος νοσηλεύεται στην ΜΕΘ του Αγίου Δημητρίου ο οποίος είναι δυστυχώς εγκεφαλικά νεκρός! Την πρωτοχρονιά λοιπόν κάποιοι συνάνθρωποι μας θα λάβουν το δώρο της ζωής. Συγχαρητήρια στο προσωπικό των νοσοκομείων μας που εργάζονται χωρίς ωράρια, χωρίς αργίες, χωρίς τις οικογένειες του αλλά εντέλει μέσα από τις πράξεις τους χαρίζουν ζωή!!!».


 


TOP NEWS

uncached