Meteo: Ο χειμώνας 2025–2026 ήταν ο δεύτερος θερμότερος στην Ελλάδα από το 1960
Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, ο χειμώνας 2025–2026 καταγράφηκε και ως ένας από τους πιο υγρούς των τελευταίων δεκαετιών.
Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, ο χειμώνας 2025–2026 καταγράφηκε και ως ένας από τους πιο υγρούς των τελευταίων δεκαετιών.
Ο χειμώνας του 2025–2026 καταγράφηκε ως ο δεύτερος θερμότερος χειμώνας στην Ελλάδα τουλάχιστον από το 1960, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά μετεωρολογικά δεδομένα που ανέλυσε η επιστημονική ομάδα του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Ο θερμότερος χειμώνας παραμένει εκείνος της περιόδου 2023–2024, ενώ τα στοιχεία δείχνουν μια σαφή τάση αύξησης της θερμοκρασίας τις τελευταίες δεκαετίες.
Η χειμερινή περίοδος Δεκεμβρίου 2025 – Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2026 χαρακτηρίστηκε από πολύ ήπιες θερμοκρασίες, με μεγάλα χρονικά διαστήματα όπου οι τιμές ήταν αισθητά υψηλότερες από τις κανονικές για την εποχή.
Στον πίνακα παρουσιάζεται η μέση θερμοκρασία για τη χειμερινή περίοδο στην Ελλάδα από το 1960 έως το 2026:

86% των ημερών με θερμοκρασία πάνω από τον μέσο όρο
Σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων, 78 ημέρες του χειμώνα (ποσοστό 86%) είχαν θερμοκρασίες πάνω από τη μέση τιμή της περιόδου αναφοράς 1991–2020.
Οι περίοδοι έντονου κρύου ήταν περιορισμένες. Στην πραγματικότητα καταγράφηκαν μόνο λίγες και σύντομες ψυχρές φάσεις, κατά τις οποίες η θερμοκρασία υποχώρησε κάτω από τις κλιματικές τιμές για λίγες ημέρες. Οι περισσότερες από αυτές εντοπίστηκαν από τις αρχές έως τα μέσα Ιανουαρίου 2026.
Τα δεδομένα δείχνουν επίσης μια ευρύτερη τάση: τα τελευταία έξι χρόνια έχουν καταγραφεί οι τέσσερις θερμότεροι χειμώνες στην Ελλάδα.
Παράλληλα, η μέση θερμοκρασία της χειμερινής περιόδου στη χώρα παρουσιάζει αύξηση περίπου 1,8 βαθμών Κελσίου από το 1960 έως το 2026, γεγονός που συνδέεται με τη συνολική μεταβολή του κλίματος στην περιοχή της Μεσογείου.
Πολλές βροχές αλλά ελάχιστο χιόνι
Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, ο χειμώνας 2025–2026 καταγράφηκε και ως ένας από τους πιο υγρούς των τελευταίων δεκαετιών.
Οι βροχοπτώσεις ήταν αυξημένες σε αρκετές περιοχές της χώρας, ωστόσο η χιονοκάλυψη παρέμεινε σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με τις κλιματικές τιμές.
Το φαινόμενο αυτό συνδέεται συχνά με πιο θερμές αέριες μάζες που φέρνουν έντονες βροχές αλλά δεν επιτρέπουν τη δημιουργία εκτεταμένων χιονοπτώσεων, ιδιαίτερα σε χαμηλά και μεσαία υψόμετρα.
Νέα στοιχεία για βροχοπτώσεις και χιονοκάλυψη το επόμενο διάστημα
Οι επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών επισημαίνουν ότι τα δεδομένα που παρουσιάζονται είναι προκαταρκτικά, ενώ πιο αναλυτικές εκθέσεις για την πορεία των βροχοπτώσεων και της χιονοκάλυψης στην Ελλάδα θα δημοσιευθούν το προσεχές διάστημα.
Οι επόμενες αναλύσεις αναμένεται να δώσουν πληρέστερη εικόνα για το πώς εξελίχθηκε ο χειμώνας σε επίπεδο υετού και χιονιού, καθώς και για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν αυτές οι τάσεις στο κλίμα της χώρας τα επόμενα χρόνια.
ολες οι ειδησεις
- Ο κατώτατος μισθός αυξάνεται, το ΑΕΠ μειώνεται – Δείτε το βίντεο
- Ο μεγάλος αρχηγός
- Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε δύο υπαλλήλους ινστιτούτου αισθητικής για παρενόχληση 19χρονου
- Παγκράτι: Μεθυσμένη Γεωργιανή τράκαρε 3 αυτοκίνητα και μια μοτοσυκλέτα – Φθορές και σε είσοδο πολυκατοικίας
Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr