Μήνυμα Κομισιόν σε Ζάεφ: «Εμείς παραμένουμε δεσμευμένοι στη Συμφωνία των Πρεσπών»
Στον απόηχο της δήλωσης του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας ότι το «όχι» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις επηρεάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Στον απόηχο της δήλωσης του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας ότι το «όχι» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις επηρεάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Το μήνυμα ότι οι αρχές «παραμένουν δεσμευμένες» ως προς την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών έστειλε η Κομισιόν, απαντώντας στον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ που απείλησε ότι μέρος της Συμφωνίας των Πρεσπών θα «παγώσει», μετά το «όχι» στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Συγκεκριμένα, κληθείσα να σχολιάσει δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, σχετικά με τον αντίκτυπο που θα έχει η απόφαση για μη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην εφαρμογή της Συμφωνίας, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάγια Κοτσίγιανσιτς υπενθύμισε ότι η ΕΕ χαιρέτισε την επίτευξη της «ιστορικής συμφωνίας», χαρακτηρίζοντάς τη «σημαντικό επίτευγμα» που αποτελεί ένα «θετικό παράδειγμα» για την περιοχή των Βαλκανίων και την Ευρώπη γενικότερα.
«Εξήραμε το κουράγιο και την αποφασιστικότητα των δύο εμπλεκόμενων πλευρών» είπε και κατέληξε λέγοντας: «Πιστεύουμε ότι οι αρχές παραμένουν δεσμευμένες στη Συμφωνία και είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσουν να την εφαρμόζουν καλή τη πίστει».
Η «βόμβα» Ζάεφ
Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξή του στο Euronews, ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε πως η άρνηση των Ευρωπαίων στο να δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη Βόρεια Μακεδονία θέτει ενδεχομένως σε κίνδυνο τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ο κ. Ζάεφ εξήγησε ότι συγκεκριμένα άρθρα της Συμφωνίας συνδέονται με το άνοιγμα κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του. Όπως είπε, φυσικά η Βόρεια Μακεδονία δεν περιμένει άμεση ένταξη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όμως ένα «ναι» από τους «28» θα αποτελούσε το κίνητρο, ώστε και η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία να συνεχίσουν στον σωστό δρόμο.
«Υπάρχει σύνδεση μεταξύ της εφαρμογής της Συμφωνίας και του ανοίγματος και κλεισίματος των κεφαλαίων ένταξης. Ειδικά για την εσωτερική χρήση σε κάποιες περιπτώσεις. Υπάρχει σύνδεση, διότι οι Έλληνες φίλοι μας το δέχθηκαν πως μπορούμε να τα καταφέρουμε λόγω του μέλλοντος που έχει η Βόρεια Μακεδονία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και στο πλαίσιο αυτό, δεν υπάρχει δυνατότητα υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μέρος της θα παγώσει, διότι δεν είναι δυνατή η εφαρμογή της. Θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε κάποιες διατάξεις, όμως τα δύο συνδέονται μεταξύ τους, διότι η διαδικασία εναλλαγής των κεφαλαίων σημαίνει ότι θα παραδώσουμε την εθνική μας κυριαρχία στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ.
Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας τόνισε πως η ευρωπαϊκή προοπτική είναι η μοναδική επιλογή για τη χώρα του και εν γένει τα δυτικά Βαλκάνια, διότι σε διαφορετική περίπτωση οι εξελίξεις θα είναι δυσάρεστες τόσο για την περιοχή όσο και για ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο.
Όπως χαρακτηριστικά είπε, «δεν υπάρχει εναλλακτική για εμάς και το γνωρίζουμε καλά. Δεν υπάρχουν άλλες προσφορές που να μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτικές επιλογές. Διότι οι άλλες προσφορές, αν και υπάρχουν, δεν μας προσφέρουν δημοκρατία, κράτος δικαίου, ελευθερίες. Αν τα φώτα από τα άστρα στη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σβήσουν, τότε εδώ θα πέσει σκοτάδι. Και στο σκοτάδι θα χάσουμε τους εαυτούς μας. Διότι, αν υπάρξει θετικό έδαφος για ριζοσπαστικοποίηση, για την επάνοδο του εθνικισμού, αυτό θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά σε όλα τα Βαλκάνια. Κι όταν τα Βαλκάνια έχουν πρόβλημα, τότε η Ευρώπη θα έχει πρόβλημα».
ολες οι ειδησεις
- Με την Anek Lines η κρητική φιλοξενία ξεκινάει εν πλω
- Χάσαμε τη Μαρία των Τεμπών! Stop – Δείτε το βίντεο
- Γλυπτά του Παρθενώνα: Νίκη της Ελλάδας στην UNESCO για την επιστροφή τους
- Ελεονώρα Μελέτη: «Για πολλούς πολιτικούς είμαι η “πρωινατζού”»
Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr