current views are: 10

15 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση21:00

«Μοσκώβ-Σελήμ» στην Εφηβική Σκηνή της Στέγης

Ο Δημήτρης Ξανθόπουλος, η Αγγελική Παπαθεμελή, η Νικολίτσα Ντρίζη, ο Κώστας Σεβδαλής και ο Γιώργος Φριντζήλας σε μια must see παραγωγή, βασισμένη στο υπέροχο τελευταίο διήγημα του Γεώργιου Βιζυηνού

Δημοσίευση 21:00’

Ο Δημήτρης Ξανθόπουλος, η Αγγελική Παπαθεμελή, η Νικολίτσα Ντρίζη, ο Κώστας Σεβδαλής και ο Γιώργος Φριντζήλας σε μια must see παραγωγή, βασισμένη στο υπέροχο τελευταίο διήγημα του Γεώργιου Βιζυηνού

Ο Δημήτρης Ξανθόπουλος, η Αγγελική Παπαθεμελή, η Νικολίτσα Ντρίζη, ο Κώστας Σεβδαλής και ο Γιώργος Φριντζήλας σε μια must see παραγωγή, βασισμένη στο υπέροχο τελευταίο διήγημα του Γεώργιου Βιζυηνού

Όσοι έχετε παρακολουθήσει τα προηγούμενα χρόνια τις παραστάσεις της θεατρικής ομάδας Pequod (Δημήτρης Ξανθόπουλος, Αγγελική Παπαθεμελή κ.ά.) θα συμφωνείτε πως η «επανένωση» των βασικών συντελεστών της ομάδας είναι θετικό σημάδι. Από τον «Γλάρο» του Τσέχωφ ως το «Διπλό Βιβλίο» του Δημήτρη Χατζή, οι παραστάσεις της ομάδας διακρίνονταν πάντα για την σκηνική λιτότητα, το ήθος των ερμηνειών, το καλό «κούρδισμα» και ουσιαστική και σε βάθος σπουδή των έργων.

Η επιλογή του διηγήματος του Γεωργίου Βιζυηνού «Ο Μοσκώβ-Σελήμ» για την φετινή σεζόν, στο πλαίσιο της δράσης της Εφηβικής Σκηνής της Στέγης, είναι απόλυτα συνεπής με την έως τώρα πορεία των καλλιτεχνών που μετέχουν στην προσπάθεια. Ένα αιρετικό κείμενο, γραμμένο τους τελευταίους μήνες της ζωής του συγγραφέα, όταν βρίσκονταν έγκλειστος σε ψυχιατρείο, θίγει θέματα όπως η μοναξιά, η τρέλα, η προσωπική ταυτότητα και οι λιγότερο ένδοξες σελίδες της ιστορίας κάθε λαού.

moskov selim 27 of 44 copy stavros habakis p

Δυο λόγια για το έργο:

Με φόντο τους Ρωσοτουρκικούς πολέμους του ύστερου 18ου αιώνα, ο Βιζυηνός αφηγείται την ιστορία ενός τούρκου στρατιώτη, ο οποίος, μετά την απόρριψη από τον πατέρα του, επιζητεί την επιβεβαίωση και τη δικαίωσή του στα πεδία των μαχών. Όταν, μετά από χρόνια βρίσκεται αιχμάλωτος στη Ρωσία, θα έρθει αντιμέτωπος με μία «αποκάλυψη». Η ανάγκη του για τρυφερότητα και δικαιοσύνη βρίσκει ανταπόκριση, ανέλπιστα, στον αιώνιο εχθρό. Η καρδιά του ελαφραίνει όταν μοιράζεται την ιστορία του με έναν έλληνα στρατιώτη που επιθυμεί να τον ακούσει.

«Φοβούμαι μήπως οι φανατικοί της ιδικής μου φυλής ονειδίσωσιν ένα Έλληνα συγγραφέα, διότι δεν απέκρυψε την αρετή σου, ή δεν υποκατέστησεν εν τη αφηγήσει σου έναν χριστιανικό ήρωα. Αλλά μη σε μέλη. Εξετίμησα εν σοι ουχί τον άσπονδο εχθρόν του Έθνους μου, αλλ’ απλώς τον άνθρωπον. Δια τούτο μη σε μέλη. Θα γράψω την ιστορίαν σου». Με αυτά τα λόγια αρχίζει ο Βιζυηνός να αφηγείται σε γλώσσα που πάλλεται από ρυθμό και δύναμη την ιστορία του τούρκου Μοσκώβ-Σελήμ. Ο Μοσκώβ-Σελήμ είναι ένας Τούρκος που θα ήθελε να είναι Ρώσος, ένας μοναχικός άνθρωπος που όλοι αποφεύγουν και ειρωνεύονται, μέχρι που γνωρίζει έναν έλληνα στρατιώτη ο οποίος βλέπει στα μάτια του Σελήμ «πένθος της καρδίας». Και αποφασίζει να διηγηθεί την απίστευτη ζωή του και να μας χαρίσει ένα έργο υψηλής ψυχογραφικής ανάλυσης, βαθιά αντιπολεμικό, ένα κείμενο για την αγωνία της ταυτότητας και τις συνεχείς διαψεύσεις, ένα διήγημα που αναδεικνύει τον πλούτο και την περιπέτεια της γλώσσας μας.

moskov selim 5 of 44 copy stavros habakis p

«Ο Μοσκώβ-Σελήμ» δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Εστία το 1895, εν αγνοία του συγγραφέα. Ο Άγγελος Σικελιανός έγραψε για αυτό : «”Ο Μοσκώβ-Σελήμ” είναι ένα μεγάλο, αληθινά ανθρώπινο αριστούργημα, που ενώ το διάβαζα με μετατόπιζε από τη θέση μου για να τονίζω μέσα μου ολοένα: Αλλά τούτο είν’ ένας Ντοστογιέφκσι στις καλύτερες σελίδες του, ένας Ντοστογιέφκσι – Έλληνας.»

Η ταυτότητα της παράστασης:

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Ξανθόπουλος
Σκηνικά & Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Κίνηση: Χαρά Κότσαλη
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Μουσική: Αλέξης Καλοφωλιάς
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαντώ Γιαννίκου
Βοηθός σκηνογράφου/ενδυματολόγου: Δάφνη Παπαϊωάννου
Κατασκευή σκηνικού: Περσεφόνη Νικολακοπούλου, Νίνα Ιωαννίδου (FLERIA)
Φιλολογικός σύμβουλος/σύμβουλος δραματουργίας: Ιωάννης-Ιόλαος Μανιάτης

Ερμηνεύουν: Νικολίτσα Ντρίζη, Αγγελική Παπαθεμελή, Κώστας Σεβδαλής, Γιώργος Φριντζήλας

Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

«Ο Μοσκώβ-Σελήμ», Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107, Αθήνα. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο και Κυριακή 19:00, από 12 Νοεμβρίου 2016 έως 9 Απριλίου 2017. Πρωινές παραστάσεις για τα σχολεία . Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 12 €, μειωμένο, Φίλος της Στέγης ή μικρή παρέα (5-9 άτομα) 10 €, μεγάλη παρέα (10+ άτομα) 9 €, ΑΜΕΑ & άνεργοι 5 €, συνοδός ΑΜΕΑ 9 €. Προπώληση εισιτηρίων: τηλ. 210 9005800, https://buy.tickethour.com/, καταστήματα Γερμανός και Cosmote, Ιανός (Σταδίου 24).

moskov selim 23 of 44 copy stavros habakis p
 

 

 

 


σχετικα αρθρα