Ναυάγιο στην Κερύνεια: Εντοπίστηκε το καταμαράν σε βάθος 550 μέτρων – Κατεβαίνουν ρομποτικά συστήματα για τους αγνοουμένους
Σημαντική εξέλιξη στις έρευνες ανοιχτά της Κερύνειας, καθώς εντοπίστηκε σε βάθος περίπου 550 μέτρων αντικείμενο που εκτιμάται ότι είναι το Filo Jet.
Σημαντική εξέλιξη στις έρευνες ανοιχτά της Κερύνειας, καθώς εντοπίστηκε σε βάθος περίπου 550 μέτρων αντικείμενο που εκτιμάται ότι είναι το Filo Jet.
Σημαντική εξέλιξη καταγράφεται στις έρευνες για το ναυάγιο ανοιχτά της Κερύνειας, καθώς οι ομάδες έρευνας και διάσωσης εντόπισαν σε βάθος περίπου 550 μέτρων αντικείμενο που εκτιμάται ότι είναι το βυθισμένο καταμαράν Filo Jet. Την πληροφορία γνωστοποίησε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Τουφάν Έρχουρμαν, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη ταυτοποίηση που να επιβεβαιώνει ότι πρόκειται πράγματι για τα συντρίμμια του πλοίου.
Οι έρευνες συνεχίζονται με ιδιαίτερη προσοχή, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία καθόδου ρομποτικών συστημάτων προς το σημείο, προκειμένου να υπάρξει σαφέστερη εικόνα για το εύρημα.
Σε βάθος 550 μέτρων το καταμαράν
Ο Έρχουρμαν ανέφερε ότι οι ομάδες έχουν προσδιορίσει τη θέση ενός αντικειμένου στον βυθό, το οποίο παρουσιάζει χαρακτηριστικά που οδηγούν στην εκτίμηση ότι ενδέχεται να είναι το Filo Jet. «Έχει εντοπιστεί η τοποθεσία ενός αντικειμένου που πιστεύεται ότι είναι το πλοίο, σε βάθος περίπου 550 μέτρων», δήλωσε, υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται περαιτέρω έλεγχος πριν υπάρξει οριστική ανακοίνωση.
Οι ειδικοί θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν το σημείο με υποβρύχια ρομποτική τεχνολογία, καθώς το μεγάλο βάθος καθιστά αδύνατη την επιχείρηση από δύτες.
«Οι δύτες δεν μπορούν να κατέβουν κάτω από τα 90 μέτρα»
Ο Τουφάν Έρχουρμαν εξήγησε τις ιδιαίτερες δυσκολίες της επιχείρησης, σημειώνοντας ότι οι δύτες δεν μπορούν να προσεγγίσουν τέτοιο βάθος. «Είναι αδύνατο για τους δύτες να κατέβουν κάτω από τα 90 μέτρα. Η εργασία στα 500 μέτρα δεν είναι εύκολη. Η διαδικασία καθόδου της ρομποτικής τεχνολογίας έχει ξεκινήσει. Οι αξιολογήσεις θα γίνουν μετά από αυτό», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι στην περιοχή υπάρχουν ισχυρά θαλάσσια ρεύματα, γεγονός που επιβάλλει στα υποβρύχια συστήματα να κατεβαίνουν αργά και με μεγάλη προσοχή.
Οι έρευνες συνεχίζονται όλη τη νύχτα
Οι επιχειρήσεις δεν περιορίζονται μόνο στον βυθό. Όπως διευκρίνισε ο Έρχουρμαν, οι έρευνες στην επιφάνεια της θάλασσας συνεχίζονται παράλληλα και χωρίς διακοπή.
«Οι εργασίες στην επιφάνεια της θάλασσας συνεχίζονται αδιάλειπτα. Δεν έχουν σταματήσει. Οι εργασίες συνεχίζονται ταυτόχρονα τόσο πάνω όσο και κάτω από τη θάλασσα», ανέφερε. Οι ομάδες έρευνας και διάσωσης αναμένεται να συνεχίσουν τις επιχειρήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.
Φτάνει και δεύτερο σκάφος έρευνας και διάσωσης
Την επιχείρηση αναμένεται να ενισχύσει και δεύτερο εξειδικευμένο σκάφος έρευνας και διάσωσης, το οποίο, σύμφωνα με τον Έρχουρμαν, αναμένεται να φτάσει στην περιοχή το πρωί.
Η άφιξή του θεωρείται κρίσιμη για την επόμενη φάση των ερευνών, καθώς θα προσφέρει πρόσθετες τεχνικές δυνατότητες για την εξέταση του αντικειμένου που έχει εντοπιστεί στον βυθό.
Παρά τη σημαντική εξέλιξη, οι Αρχές κρατούν χαμηλούς τόνους, ξεκαθαρίζοντας ότι η ταυτοποίηση του ευρήματος ως του Filo Jet δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και ότι θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση μόλις οι υποβρύχιες έρευνες δώσουν σαφή εικόνα.
ολες οι ειδησεις
- Το «καταραμένο» αγόρι που έκλαιγε: Ο πίνακας που οι Βρετανοί έκαψαν μαζικά
- Ο καιρός της Τετάρτης: Στους 38 βαθμούς ο υδράργυρος – Πού έρχονται βροχές και καταιγίδες
- Σοκαριστικό τροχαίο στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας: Ο ελιγμός που οδήγησε στη μοιραία σύγκρουση – Χωρίς κράνος οι δύο γυναίκες
- Βασίλισσα Ράνια: Γιορτάζει τα 56α γενέθλιά της με δύο νέα εγγόνια – Η τρυφερή ανάρτηση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr