3 Σεπτεμβρίου 2025
Δημοσίευση: 22:20'
Τελευταία ενημέρωση: 23:13'

Νέα Δομή Ενόπλων Δυνάμεων: Ενημέρωση Δένδια στη Βουλή για τη Β’ Φάση της «Ατζέντας 2030»

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ενημέρωσε τη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής

Επιμέλεια: Δημήτρης Καΐμάς
Δημοσίευση: 22:20’
Τελευταία ενημέρωση: 23:13’
Επιμέλεια: Δημήτρης Καΐμάς

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ενημέρωσε τη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ενημέρωσε σήμερα τη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με τη Β’ φάση της Νέας Δομής των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία εντάσσεται στο στρατηγικό σχέδιο «Ατζέντα 2030».

Κατά τη συνεδρίαση, παρουσιάστηκαν οι προτεραιότητες και οι άξονες υλοποίησης της νέας φάσης, με στόχο την αναβάθμιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας, την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας των Κλάδων και τον εκσυγχρονισμό του αμυντικού σχεδιασμού.

Στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής παρευρέθηκαν επίσης:

  • ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Θανάσης Δαβάκης,

  • ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Δημήτριος Χούπης,

  • ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης,

  • ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ,

  • ο Υπαρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος (Ι) Ιωάννης Κωτσάκης,

  • και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Αντώνιος Οικονόμου.

Η παρουσίαση της Β’ φάσης της Νέας Δομής θεωρείται κομβικής σημασίας, καθώς αποτελεί τμήμα του συνολικού σχεδιασμού που θα καθορίσει τον ρόλο και τις δυνατότητες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην επόμενη δεκαετία.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης προέβη σε αναλυτική παρουσίαση της Νέας Δομής, ενώ απάντησαν σε σχετικές ερωτήσεις για τομείς της αρμοδιότητάς τους ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ.

Κατόπιν των σχετικών ερωτήσεων στον υπουργό Εθνικής Άμυνας και στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και των απαντήσεων που δόθηκαν, η Διαρκής Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής γνωμοδότησε θετικά για τη Β’ Φάση της Νέας Δομής των Ενόπλων Δυνάμεων (με την θετική ψήφο της Νέας Δημοκρατίας και το «παρών» από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, πλην του ΚΚΕ που τοποθετήθηκε αρνητικά).

H Β’ φάση της Νέας Δομής περιλαμβάνει:

– Την περαιτέρω συγχώνευση Στρατοπέδων και Μονάδων ανά την Επικράτεια,

– Την κατάργηση της 1ης Στρατιάς ως ενδιάμεσου κλιμακίου διοίκησης,
– Την αναδιοργάνωση του Κλάδου Πληροφοριών του ΓΕΕΘΑ,
– Την αναδιάρθωση των Ανωτάτων Στρατιωτικών Διοικήσεων βάσει του θεάτρου επιχειρήσεων (σε Ηπείρου – Μακεδονίας, Θράκης, Αιγαίου – Ανατολικής Μεσογείου),

– Τη Μεταστάθμευση και αναβάθμιση της Γενικής Επιθεώρησης Στρατού,
– Τη Δημιουργία Διοίκησης Μη Επανδρωμένων Μέσων στο Πολεμικό Ναυτικό, τη δημιουργία Κέντρου Εκπαίδευσης Drones στην Πολεμική Αεροπορία,
– Τη συγκρότηση Ναυτικού Κλιμακίου Διαχείρισης προγραμμάτων Ναυτικών Μονάδων.


TOP NEWS

uncached