current views are: 40

26 Ιανουαρίου 2021
Δημοσίευση12:32

Νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με 10ετές ομόλογο

Τις τελευταίες εβδομάδες του Ιανουαρίου η νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές. Το πρώτο ομόλογο του 2021 θα είναι 10ετές. Ποιοι σύμβουλοι έκδοσης ορίστηκαν.

Δημοσίευση 12:32’

Τις τελευταίες εβδομάδες του Ιανουαρίου η νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές. Το πρώτο ομόλογο του 2021 θα είναι 10ετές. Ποιοι σύμβουλοι έκδοσης ορίστηκαν.

Στην έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου προχωρά ενδεχομένως και την Τετάρτη ο ΟΔΔΗΧ και αναλόγα και με τις συνθήκες που θα επικρατούν στις αγορές.

Ο ΟΔΔΗΧ έδωσε σήμερα στις έξι διεθνείς τράπεζες Barclays, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Eurobank με στόχο να «τρέξουν» την έκδοση.

Σημειώνεται ότι η εντολή προς τις τράπεζες περιλαμβάνει για πρώτη φορά εδώ και 11 χρόνια και ελληνική συμμετοχή με την Eurobank.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, το νέο ομόλογο θα έχει λήξη τον Ιούνιο του 2031, ενώ από την έκδοση το Δημόσιο αναμένεται να αντλήσει 1,5 – 2 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως στόχος του ΟΔΔΗΧ για φέτος είναι η έκδοση ομολόγων ύψους έως 12 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να καλύψει τις αυξημένες δαπάνες για την στήριξη της αγοράς και να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα το ταμειακό μαξιλάρι ασφαλείας.

Την Παρασκευή εξάλλου ξεκίνησε και ο χορός των αξιολογήσεων από τους οίκους αξιολόγησης για φέτος και οι χρησμοί των διεθνών αναλυτών, τόσο για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας το 2021, όσο και του τραπεζικού κλάδου, δίνουν σήμα πως η χώρα δεν κινδυνεύει να χάσει πόντους πιστοληπτικής ικανότητας φέτος.

Η ετυμηγορία της Fitch ήταν χωρίς εκπλήξεις επιβεβαιώνοντας το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα «BB», με σταθερή προοπτική, δίνοντας ένα ακόμα θετικό σήμα ενόψει  της νέας εξόδου στις αγορές που προετοιμάζει το ελληνικό δημόσιο για το επόμενο διάστημα. Η κίνηση, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, αντανακλά το υψηλό επίπεδο κατά κεφαλήν εισοδήματος, το οποίο υπερβαίνει τον μέσο όρο των χωρών με αντίστοιχο αξιόχρεο καθώς και τις επιδόσεις της διακυβέρνησης που χαρακτηρίζει υψηλότερες από τις περισσότερες χώρες με μη επενδυτική διαβάθμιση.


σχετικα αρθρα