current views are: 13

2 Δεκεμβρίου 2022
Δημοσίευση09:46

Νέα πρόκληση από Ερντογάν: Διεκδικεί την άμεση αποστρατιωτικοποίηση των νησιών (Χάρτης)

Ο Ταγίπ Ερντογάν παράλληλα κατηγορεί την Ελλάδα ότι καταπατά τις διεθνείς συνθήκες.

Δημοσίευση 09:46’
Ερντογάν

Ο Ταγίπ Ερντογάν παράλληλα κατηγορεί την Ελλάδα ότι καταπατά τις διεθνείς συνθήκες.

Δεν έχουν τέλος οι  προκλήσεις από τον Ταγίπ Ερντογάν που άλλη μια φορά βρήκε την ευκαιρία να κατηγορήσει ανοιχτά την χώρα μας.

Αυτήν την φορά ο Ερντογάν,  με τον πλέον επίσημο τρόπο, μέσω του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας που αποτελεί θεσμικό όργανο, σύμφωνα με το Anadolu, ζητά από την Ελλάδα να αποστρατιωτικοποιήσει αμέσως τα νησιά του Αιγαίου.

Με μια προκλητική ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την συνεδρίαση του οργάνου, που διήρκεσε τέσσερις ώρες υπό τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία διεκδικεί την άμεση αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, ενώ παράλληλα κατηγορεί την Ελλάδα ότι καταπατά τις διεθνείς συνθήκες.

Η ανακοίνωση αναφέρει: «Αναμένουμε από την Ελλάδα, η οποία αδιαφορεί για τη συμβιβαστική και ειλικρινή προσέγγιση της Τουρκίας και τις προτάσεις διαλόγου με προσανατολισμό στη λύση, να βάλει αμέσως τέλος στις δραστηριότητές της που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες, ιδίως τη στρατιωτικοποίηση των νησιών με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς».

Όπως φαίνεται στον χάρτη ο Ερντογάν διεκδικεί την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών από την Σαμοθράκη μέχρι το Καστελόριζο, διαφορετικά απειλούν να αμφισβητήσουν την κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά.

χάρτης - νησια

Πρόκληση και για την Κύπρο

Προκλητική είναι η θέση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας και για την Κύπρο, καθώς εξέφρασε την ικανοποίησή του «ένταξη της ‘Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’ στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών ως παρατηρητής».

Επιπλέον τονίστηκε ότι «έχει δηλωθεί ότι οι προσπάθειες αποτροπής (κλείσιμο) λύσεων που βασίζονται στην αλήθεια και την ισότητα στο Κυπριακό είναι καταδικασμένες να αποτύχουν και ότι η υποστήριξη που δίνεται στη δίκαιη υπόθεση των ‘Τουρκοκυπρίων’, που είναι αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού κόσμου, θα συνεχιστεί με αποφασιστικότητα και ότι αναμένουμε παρόμοια βήματα από άλλους διεθνείς οργανισμούς και χώρες».

Στη συνεδρίαση το Συμβούλιο ενημερώθηκε για τις εντός και εκτός συνόρων επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν «με αποφασιστικότητα, πυγμή και επιτυχία ενάντια σε κάθε είδους απειλές και κινδύνους κατά της εθνικής μας ενότητας και αλληλεγγύης και της επιβίωσής μας, ιδιαίτερα κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων PKK/KCK – PYD/YPG, FETO και Daesh και συζητήθηκαν τα πρόσθετα μέτρα που πρέπει να ληφθούν».

Σημειώθηκε επίσης ότι ο μοναδικός στόχος των επιχειρήσεων που διεξάγονται κατά μήκος των νότιων συνόρων της Τουρκίας είναι οι τρομοκρατικές οργανώσεις, ενώ τονίστηκε ότι δεν θα επιτραπεί η ύπαρξη τους στην περιοχή και η δραστηριότητα των οποιοδήποτε τρομοκρατικών οργανώσεων που στοχεύουν τα σύνορα της Τουρκίας, πόλεις, πολίτες και δυνάμεις ασφαλείας. Επεσήμαναν επίσης ότι «κάθε απαραίτητο βήμα θα γίνει με αποφασιστικότητα».

Τέλος, αξιολογήθηκαν οι πρόσφατες εξελίξεις στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο. Έχει κληθεί να αποφευχθούν οι μονομερείς συζητήσεις και τις μονομερείς πρωτοβουλίες προκειμένου να διατηρηθεί η σταθερότητα, η ηρεμία και το ειρηνικό περιβάλλον στην περιοχή.

ερντογάν

Ενόχληση για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις

Η Άγκυρα δείχνει ενοχλημένη από τις στρατιωτικές ασκήσεις σε Λέσβο και Ρόδο όπως και από την κοινή άσκηση με την Αίγυπτο και στέλενει μήνυμα πως «τα νησιά πρέπει να είναι αποστρατιωτιοποιημένα, διαφορετικά θα αμφισβητηθεί η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά»

Το τουρκικό τηλεοτπικό δίκτυο Haber Global μετέδωσε: «Η Ελλάδα αφού στρατιωτικοποιεί τα νησιά του Αιγαίου που έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς τώρα προσπαθεί να κάνει μια σοβαρή προβοκάτσια. Θα θυμίσουμε πως η Τουρκία στις 17 Σεπτεμβρίου ξεκαθάρισε πως μπορεί να αμφισβητηθεί η κυριαρχία αυτών των νησιώ αφού παραχωρήθηκαν υπο τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης. Όμως η Ελλάδα τώρα ξεκινάει και πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις σε Λέσβο, Ρόδο και Καστελόριζο. Επίσης διεξάγει άσκηση με το στρατό της Αιγύπτου λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση του προέδρου Ερντογάν με τον Σίσι».

Και συνέχισε: «H Eλλάδα πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις στα νησιά που έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Στην άσκηση στη Λέσβο χρησιμοποιήθηκαν αμερικανικά άρματα Μ-1117, τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, επιθετικά ελικόπτερα, μονάδες πυροβολικού και άλλες δυνάμεις του στρατού Ταυτόχρονα στη Ρόδο διεξάγεται η άσκηση Κολοσσός. Στις ασκήσεις που θα συμμετέχουν οι ειδικές δυνάμεις, θα χρησιμοποιηθούν και μαχητικά και ελικόπτερα».

Εκνευρίστηκε ο Καλίν

Ενοχλήθηκε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, από τις ερωτήσεις Σουηδού δημοσιογράφου και διέκοψε τη συνέντευξη κατηγορώντας τον δημοσιογράφο πως μιλάει με το στόμα τρομοκρατικών οργανέωσεων.

Δείτε βίντεο

Συγκεκριμένα, ο Καλίν είπε: «Η δική σας ρητορική είναι του PKK και της οργάνωσης FETO. Αυτή είναι είναι έντιμη δημοσιογραφία. Αυτούς τους ισχυρισμούς τους έχουμε ακούσει πάρα πολλές φορές. Μη νομίζετε πως θα διστάσουμε απο τέτοιου είδους πράγματα. Αυτή δεν είναι έντιμη δημοσιογραφία. Ισχυρισμούς που δεν ισχυουν τους παρουσιάζεται σαν να είναι πραγματικότητα και μετά ζητάτε να σας απαντήσω. Αυτές είναι γελοίες ερωτήσεις. Δεν θέλω να συνεχίσω. Μπορούμε να διακόψουμε;».

Εν τω μεταξύ, σε άρθρο της η τουρκική εφημερίδα Hurriyet αναφέρει ότι «η Ελλάδα δεν χορταίνει να αγοράζει αντιαρματικά όπλα από το Ισραήλ» και σημειώνει ότι έκανε άλμα στους εξοπλισμούς μετά την κρίση του Oruc Reis.


σχετικα αρθρα