Νέος απολογισμός από τη σφοδρή καταιγίδα Μπουαλόι στις Φιλιππίνες: 11 νεκροί, χιλιάδες εκτοπισμένοι
Η καταιγίδα προκάλεσε πλημμύρες, εκτεταμένες ζημιές και μαζικές εκκενώσεις, με περισσότερους από 400.000 κατοίκους να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν προσωρινά τα σπίτια τουw
Η καταιγίδα προκάλεσε πλημμύρες, εκτεταμένες ζημιές και μαζικές εκκενώσεις, με περισσότερους από 400.000 κατοίκους να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν προσωρινά τα σπίτια τουw
Οι αρχές των Φιλιππίνων ανακοίνωσαν σήμερα νέο απολογισμό 11 νεκρών μετά το πέρασμα της σφοδρής καταιγίδας Μπουαλόι, η οποία σάρωσε χθες πολλά νησιά στις κεντρικές περιοχές της χώρας, πριν συνεχίσει την πορεία της προς το Βιετνάμ.
Η καταιγίδα προκάλεσε πλημμύρες, εκτεταμένες ζημιές και μαζικές εκκενώσεις, με περισσότερους από 400.000 κατοίκους να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν προσωρινά τα σπίτια τους. Δέντρα, ηλεκτροφόροι πυλώνες και στέγες σπιτιών παρασύρθηκαν από τους θυελλώδεις ανέμους, ενώ ορισμένοι δρόμοι παραμένουν ακόμη σήμερα κάτω από το νερό.
Το νησί Μπιλιράν στο επίκεντρο της καταστροφής
Σύμφωνα με τον Νοέλ Λουνγκάι, αξιωματούχο της τοπικής υπηρεσίας διαχείρισης φυσικών καταστροφών, το νησί Μπιλιράν ήταν από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, με 8 νεκρούς και 2 αγνοούμενους.
«Υπήρξαν τεράστιες πλημμύρες και ορισμένοι δρόμοι ήταν ακόμα κάτω από το νερό νωρίς σήμερα το πρωί», δήλωσε, σημειώνοντας ότι οι κάτοικοι που απομακρύνθηκαν αρχίζουν να επιστρέφουν στις εστίες τους καθώς ο καιρός παρουσιάζει βελτίωση.
Παράλληλα, οι αρχές είχαν ήδη ανακοινώσει τους θανάτους τριών ακόμη ανθρώπων στα νησιά Μασμπάτε και Τικάο, που βρίσκονται κοντά στο Μπιλιράν. Συνολικά, 14 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται στις κεντρικές Φιλιππίνες.
Severe flooding triggered by Tropical Cyclone Bualoi in Ibajay, Philippines 🇵🇭 (26.09.2025) pic.twitter.com/mm125XAFs5
— Disaster News (@Top_Disaster) September 26, 2025
Διαδοχικά πλήγματα από ακραία καιρικά φαινόμενα
Η Μπουαλόι χτύπησε το αρχιπέλαγος αμέσως μετά τον υπερτυφώνα Ραγκάσα, που στοίχισε τη ζωή σε 14 ανθρώπους στο βόρειο τμήμα της χώρας. Αφού σάρωσε τις Φιλιππίνες, η καταιγίδα κινήθηκε στη Νότια Σινική Θάλασσα και αναμένεται να φτάσει στις ακτές του κεντρικού Βιετνάμ αύριο το απόγευμα, σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία των Φιλιππίνων.
Οργή για τα ανύπαρκτα αντιπλημμυρικά έργα
Οι καταστροφές ενίσχυσαν την κοινωνική δυσαρέσκεια, καθώς οι πολίτες εκφράζουν την οργή τους για ένα σκάνδαλο διαφθοράς που αφορά ανύπαρκτα αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία φέρεται να κόστισαν στους φορολογούμενους δισεκατομμύρια δολάρια.
Η απειλή των καταιγίδων στις Φιλιππίνες
Κάθε χρόνο, τουλάχιστον 20 καταιγίδες ή τυφώνες πλήττουν ή πλησιάζουν τις Φιλιππίνες, με τις φτωχότερες περιοχές της χώρας να επηρεάζονται συνήθως περισσότερο. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η κλιματική αλλαγή προκαλεί ολοένα και πιο συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα, όχι μόνο στην Ασία αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.
ολες οι ειδησεις
- Συνέδριο ΠΑΣΟΚ: Ενότητα στα χαρτιά, σιωπή στην κοινωνία – Η «πολιτική αλλαγή» έμεινε σύνθημα – Συμβιβασμός κορυφής χωρίς κοινωνικό αποτύπωμα
- Αντίστροφη μέτρηση για την εκτόξευση ακόμη τριών ελληνικών νανοδορυφόρων
- Πάσχα με «φωτιά» στο τραπέζι: Στα ύψη αρνί και κατσίκι – Από το κρέας μέχρι τα λαχανικά – Το κύμα ακρίβειας σαρώνει το πασχαλινό καλάθι
- Πώς ένα σαρδάμ γίνεται τοξικότητα και πολιτικό μίσος
Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr